پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خبرسازترین رویداد ورزشی جهان


خبرسازترین رویداد ورزشی جهان

برای بسیاری از فوتبال دوستان در سراسر جهان فینال برلین با خروج زیدان از زمین و نگاه حسرت بارش به جام به پایان رسید

اینکه در طول یک سال رقابت های فوتبال توجه افکار عمومی ورزش دوستان را به خود جلب کند تبدیل به یک کلیشه شده است. ورزش و رقابت های مختلف مربوط به آن هر ساله با هیجان و حساسیت خاصی در رشته های گوناگون و در تمام نقاط جهان برگزار می شود، اما هیچ کدام نمی توانند از حیث اقبال عمومی و خبرسازی فوتبال را تحت الشعاع قرار دهند.

تداوم فوتبال در طول یک سال و تنوع رقابت های مختلف آن فاصله این ورزش را با سایر رشته ها بسیار زیاد کرده است بخصوص در طول سال گذشته که علاوه بر روند همیشگی رقابت ها، جام جهانی آلمان به مدت یک ماه جهان را به تسخیر خود درآورد و مثل همیشه با بینندگان میلیاردی خود به عنوان پرتماشاگرترین رقابت ورزشی در جهان لحظات نابی را تقدیم دوستداران خود کرد. در حاشیه فوتبال، برگزاری چهار گرنداسلم تنیس و رقابت های فرمول یک بیش از سایرین توجه جلب کردند.

● تابستان لاجوردی فوتبال

یورگن کلنیزمان از سوی مطبوعات و هواداران فوتبال آلمان تحت فشار بسیار سنگینی قرار داشت، مجموعه تحت هدایت مارچلولیپی در گرداب رسوایی فوتبال ایتالیا غرق شده بود، برزیل در برزخ قضاوت کارشناسان درخصوص رسیدن به عنوان دیگر یا عدم آن بسر می برد، آرژانتین در بهترین شرایط ممکن حضور داشت و اریکسون جز رساندن انگلیس به یک عنوان معتبر در آخرین روزهای تصدی این پست فکری دیگر در سر نداشت.

جام جهانی با چنین سیمایی از سوی مدعیان اصلی شروع شد، اما مثل اکثر اوقات معادلات و پیش فرض ها خیلی سریع رنگ باختند و جذابیت رازگونه نتایج و نام تیم های صعودکننده از همان ابتدا توانستند خود را به هواداران تحمیل کنند. ایتالیا که برای جبران حیثیت از دست رفته فوتبال این کشور قدم به رقابت ها گذاشته بود از همان ابتدا راه خود را از سایر تیم ها جدا کرد. تولد دوباره کاتناچو و دفاع مستحکم ایتالیا روز به روز چهره مدعی تری به این تیم می بخشید تا جایی که خبر اشتباه نادر مدافعان این تیم و یا ضربات پنالتی هیچ راهی برای باز کردن این دفاع در تصور نمی گنجید.

ایتالیا با هدایت صحیح لیپی که فقط این عنوان پرطمطراق را در پرونده حرفه ای اش کم داشت بهترین نتایج ممکن را گرفت که اوج آن برابر آلمان در نیمه نهایی جام بود. ایتالیا با بستن تمامی منافذ بازی نفس میزبان را گرفت و سرانجام در بهترین فرصت زهر خود را خالی کرد تا آخرین تردیدها برای لایق دانستن این تیم برطرف شود. پای دوم فینال برای رسیدن به سد ایتالیا داستان پرفراز و نشیبی را دنبال کرد.

«بینوایان» فوتبال لقبی بود که مطبوعات این کشور پس از سه بازی ناامیدکننده این تیم در مرحله گروهی برای نامیدن تیمشان استفاده کردند. ریموند دومنک که در آن مقطع اثبات کرد علم ستاره شناسی را بهتر از مربیگری فوتبال می داند تنها به زمان احتیاج داشت تا قدرت خود را اثبات کند.

تیم فرانسه با هدایت زیدان درون زمین مثل اشیای عتیقه با گذشت زمان ارزش بیشتری پیدا کرد و حذف اسپانیا، برزیل و پرتغال که هر کدام در شرایط خاصی اتفاق افتاد باعث گردشدن بیش از اندازه چشم فرانسوی ها شد. تیمی که امید چندانی به آن نمی رفت به فینال رسید و به رغم مقاومت خوب و فراموش نشدنی برابر پسرعموهای ایتالیایی تسلیم بخت و ضربات پنالتی شدند. سایر تیم ها احساس متفاوتی داشتند.

انگلیس به رغم شروع امیدوارکننده خیلی سریع در باتلاق پرتغال و لوئیس فیلیپه اسکولاری دست و پا زد تا اریکسون که توانست طی شش سال حضورش در این تیم سبک فوتبال این کشور را تحت الشعاع قرار دهد وداعی تلخ داشته باشد و کار به دست دستیارش سپرده شود. آلمان که بدون شک حمایت هواداران و جو خاص رقابت ها را به عنوان یک فاکتور بسیار قوی پشت سر خود می دید به عنوان سوم بسنده کرد و همین جایگاه نیز برای تبدیل شدن کلینزمان به یک چهره محبوب در کشورش کافی بود. مهمترین تاثیر این مربی تحویل یک تیم جوان و خوش آتیه بود که می توانند خاطرات تیم های مسن آلمان را طی یک دهه قبل به فراموشی بسپارند.

پس از بازی های مقدماتی بود که مشخص شد برزیل نمی تواند از عنوان قبلی دفاع کند. تیم کارلوس آلبرتو پریدا از حیث در اختیار داشتن بهترین نفرات در این جام نمونه نداشت، اما تابوی قدیمی این تیم خیلی سریع شکست و حتی تکنیک و مهارت های انفرادی بازیکنان این تیم که بسیاری از آنها مثل رونالدینیو در شرایط چندان ایده آل نبودند، باعث موفقیت این تیم شد. برزیل هواداران خود را در سراسر جهان ناامید کرد.

اسپانیا که گفته می شد بهترین نسل بازیکنان چند دهه اخیر خود را در اختیار دارد اثبات کرد عرصه ملی هنوز به محل تاخت و تاز آنها تبدیل نشده است. هر اندازه که باشگاه های این کشو در اروپا قدرت نمایی می کنند تیم ملی اسپانیا این بار با حضور پیرمرد موسفید فوتبال این کشور (آراگوسن) باز هم از اواسط راه به عنوان تماشاگر رقابت ها را به پایان برد.

تراژیک ترین سقوط مربوط به آرژانتین بود. تفکرات خوزه نستور پکدمن با اجرای ملی پوشان آرژانتین و حمایت مارادونای افسانه ای در بین تماشاگران بهترین و جذاب ترین فوتبال را به منصه ظهور رساند، اما معاملات فوتبال در هزاره سوم همیشه از زیبایی تبعیت نمی کند و در حالی که آرژانتین به عنوان مدعی اول رقابت ها را ادامه می داد در ضیافت بی رحمانه پنالتی ها قافیه را به میزبان باخت تا تنها یک ستایش توام با حسرت نصیب این تیم شود.

● خداحافظی محبوب ترین چهره

برای بسیاری از فوتبال دوستان در سراسر جهان فینال برلین با خروج زیدان از زمین و نگاه حسرت بارش به جام به پایان رسید. برای مردی که همیشه می گفت اعتقاد عجیبی به سرنوشت و تقدیر دارد این وداع نمی توانست غم انگیزتر رقم بخورد. زیدان که قبل از شروع رقابت ها و در حقیقت از مدت ها قبل اعلام کرده بود که پس از پایان جام جهانی برای همیشه فوتبال را کنار خواهد گذاشت نهایت توان خود را به کار بست تا فرانسه را مثل سال ۹۸ به قهرمانی نزدیک کند.

نمایش مطلوب او در فینال و گل بی نظیر از روی نقطه پنالتی به بوخون او را تا قواره های یک قهرمان بزرگ بالا برد، اما خشونت کلامی در فوتبال بزرگ ترین قربانی خود را گرفت. ماتراتزی که تنها با مصدومیت نابهنگام نستا توانست خود را به ترکیب اصلی لیپی برساند با الفاظی که سلول های عصبی زیدان باتجربه را دستخوش تنش کرد، او را هدف قرار داد و به یادماندنی ترین ضربه فینال پس از اصابت سر زینو به سینه ماتراتزی ثبت شد.

بی گمان اگر این حرکت توسط هر بازیکن دیگری سر می زد تنها با اتهام بی اخلاقی و رسوایی از آن یاد می شد، اما هنر فوتبالی زیدان او را محبوب تر از همیشه کرد و هرچند جام به این شکل از دست رفت، اما زیدان کوچک ترین وجه از شخصیت دوست داشتنی خود را از دست نداد. بزرگ ترین چهره فوتبال جهان پس از خاموشی مارادونا پس از تثبیت نامش در یوونتوس به عنوان یکی از نخستین گروه اعضای کهکشانی فلورنتینو پرس راهی رئال شد و توانست همراه این تیم یک عنوان لیگ قهرمانان اروپا و لالیگا را به دست آورد تا پس از چندین سال هنرنمایی با توپ در میدان سبز از میادین کناره گیری کند.