سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

احكام كلی درباره آدم های اصلی


احكام كلی درباره آدم های اصلی

در حكم, باز هم مثل همیشه, با دو كیمیایی متفاوت سروكار داریم یكی كه فیلمنامه می نویسد و آن یكی كه این فیلمنامه را می سازد تا به حال فقط فیلم های معدودی در كارنامه فیلمساز سراغ داریم كه كیمیایی فیلمنامه نویس را هم پا و هم توش و توان كیمیایی كارگردان داشته باشد, و حكم هم از این قاعده كلی مستثنی نیست

● ( یادداشت نیما حسنی نسب درباره عوامل سازنده فیلم حكم )

▪ مسعود كیمیایی(كارگردان)

شكی نیست كه باید او را مولف اصلی و همه كاره فیلم بدانیم. حكم هم مثل فیلم های قبلی این فیلمساز، هر چه دارد و ندارد، آن چه هست و نیست، اوج ها و فرودها، قابلیت ها و كاستی ها و خلاصه اصلاً هویت و حضور و وجودش را از مسعود كیمیایی می گیرد. در تمام طول چهار دهه فیلمسازی مستمر، كیمیایی چهره اول و ستاره فیلم هایش بوده؛ حتی وقتی با ستاره های بزرگ و معتبر هر دوران كار كرده است. به همین دلیل وضعیت و كیفیت فیلم های او ارتباط مستقیمی با حال و روز و اوضاع و احوال سازنده شان دارد و افت وخیزهای فراوان و گاه غیرعادی فیلم های او - خصوصاً در سال های اخیر- را می شود مبنای نموداری برای توصیف و تشریح احوالات كیمیایی در هر سال و دهه ای قرار داد. خوشبختانه این طور به نظر می رسد كه موقع ساخت حكم اوضاع تا حدود زیادی روبه راه بوده است. كیمیایی پس از چند سال خستگی و تحمل فشارهای بیرونی و بی حوصلگی، بار دیگر ثابت می كند كه كارگردان كاربلد و قابلی است. حكم حتی برای آنها كه دوستش ندارند، تجربه بصری قابل اعتنایی است و كیمیایی با رجوع به دنیای سینما و الهام از ژانری كه دلبسته آن است، فیلمی ساخته كه در اغلب صحنه هایش می شود سلیقه ای سینمایی را پشت نماها و لحظه هایش به جا آورد. این بار هیچ لحظه و نمایی به حال خود رها نشده و كیمیایی قدر موقعیت های بالقوه فیلمش را دانسته است. به همین دلیل است كه حكم قبل از همه چیز فیلمی «تماشایی» است كه حاكی از قریحه و تجربه روزهای پختگی یك فیلمساز باسابقه است؛ كسی كه معلوم نیست گاهی در فیلم های ناكام این سال هایش این سلیقه و ذوق و توانایی در اجرای صحنه ها را كجا جا می گذاشت و گاهی در هر فیلم دو سه باری بیشتر استفاده اش نمی كرد. این بار در فیلم آخرش از این ویژگی ها استفاده كاملی كرده و فیلم متمایزی ساخته كه شاید چیزهایی كم داشته باشد، اما حس و حال و ذوق و سلیقه سینمایی كم ندارد؛ و این دقیقاً همان چیزهایی است كه دوستداران سینمای كیمیایی هیچ وقت نتوانستند فقدانش را در بعضی از فیلم های او با چیز دیگری عوض كنند.

▪ مسعود كیمیایی(فیلمنامه نویس)

در حكم، باز هم مثل همیشه، با دو كیمیایی متفاوت سروكار داریم؛ یكی كه فیلمنامه می نویسد و آن یكی كه این فیلمنامه را می سازد. تا به حال فقط فیلم های معدودی در كارنامه فیلمساز سراغ داریم كه كیمیایی فیلمنامه نویس را هم پا و هم توش و توان كیمیایی كارگردان داشته باشد، و حكم هم از این قاعده كلی مستثنی نیست. اصلاً گاهی انرژی و توان مضاعف كیمیایی كارگردان، صرف پوشاندن كاستی های فیلمنامه ای شده كه اصرار بی دلیل بر مولف بودن شاید مهم ترین دلیلش باشد؛ تفكیك فیلمنامه حكم از ترجمه بصری آن روی پرده به خوبی این موضوع را نشان می دهد. دیالوگ های خاص و منحصربه فرد كیمیایی كماكان در جای جای فیلم شنیده می شود و ابهام روایت و اتكا به كد و رمز و نشانه برای پیشبرد داستان هم هنوز جزء ویژگی های اصلی متن است. باید حكم را ببینید تا متوجه شوید كیمیایی چگونه موفق شده فیلمی بسازد كه در آن دیالوگ های عجیب و غریب و كم وكسری ها و ایرادهای داستان هایش به حسن و امتیاز فیلم تبدیل شود. موفقیتی كه بخش مهمی از آن را مدیون همراهان و عواملی است كه بهترین گروه فیلمسازی كیمیایی در سال های اخیر را تشكیل داده اند.

▪ علیرضا زرین دست (فیلمبردار)

زرین دست بعد از افت وخیزها و كم كاری های این چند سال، به فیلمی مثل حكم نیاز داشت تا در كنار فیلمساز باتجربه ای كه جنس و قابلیت تصویر را به خوبی می فهمد، یكی از بهترین فیلمبرداری های سال های اخیر را به نام خودش ثبت كند. تنوع بصری حكم، علاوه بر كارگردانی كیمیایی، بیش از هرچیز و هركس حاصل كار قابل توجه زرین دست است؛ چه آن جا كه باید قاب ها و عكس های ثابت و نماهای درشت صورت بازیگران را بگیرد و چه موقعی كه میزانسن های تركیبی و پیچیده فیلمساز را در چند سكانس به بهترین شكلی ثبت و ضبط می كند. بهترین صحنه ها و لحظه های حكم محصول این همكاری موفق است. شاید بشود گفت تكیه بر توان و تجربه زرین دست در یكی از اوج های كارش به كیمیایی اجازه داده تا به تصویر كشیدن میزانسن های دلخواهش را با خیال راحت به فیلمبردار باتجربه و خوش سلیقه اش بسپارد و خیالش از نتیجه كار راحت باشد. زرین دست هم این بار- برخلاف بعضی كارهای قبلی- خودش و دوربینش را كاملاً در اختیار كارگردان گذاشته تا دوباره ثابت كند یكی از خلاق ترین و بهترین فیلمبرداران سینمای ایران است.

▪ جعفر پناهی (تدوین)

همكاری كیمیایی با پناهی به عنوان تدوین گر حكم یكی از خبرسازترین اتفاق های دوران تولید فیلم بود. شاید برای اولین بار است كه كارگردانی در عنوان بندی ابتدای فیلم نام یكی از عوامل را با جمله ای توصیفی می آورد «تدوین: جعفر پناهی (كه به فیلم یاری رساند)». این كه پناهی چطور به آخرین فیلم كیمیایی یاری رسانده، به ضرباهنگ یكدست سكانس ها و انتخاب ساختاری هوشمندانه برای كنار هم گذاشتن آن همه نما و سكانس و موقعیت ظاهراً بی ارتباط معلوم می شود. كیمیایی البته ریسك بزرگی كرده كه راش هایش را به فیلمسازی از نسل و دنیایی دیگر سپرده و محصول نهایی كار پناهی و ذهنیت و ایده های تازه ای كه به ساختمان آشنای همیشگی فیلم های كیمیایی آورده، حاصل همین اعتماد است. نسخه ای كه در حال حاضر روی پرده است، تفاوت هایی با نسخه اصلی كار پناهی دارد كه چندان هم به سود او نیست. ایده شكستن ساختار خطی ماجرا- در فیلمی كه توان و جذابیتش را مدیون تصاویر و موقعیت های ظاهراً نامرتبط و متنوع است- كمك بزرگی به امروزی تر شدن آخرین ساخته كیمیایی كرده بود. نسخه فعلی طبعاً كمی ساده فهم تر و كلاسیك تر شده و اگر به پسند و رضایت عامه تماشاگران فكر كنیم، باید حق را به تهیه كننده و پخش كننده ای بدهیم كه احتمالاً الگوی مونتاژی نسخه دوم محصول فكر و محاسبات آنها است.

▪ كیوان مقدم (طراح صحنه و لباس)

فهمیدن این نكته كه طراحی هنری فیلمی مثل حكم تا چه حد محصول ذهن و سلیقه كارگردان است و چقدرش به كار مستقل طراح صحنه و لباس فیلم برمی گردد، در شرایط فعلی، كار آسانی نیست. كیمیایی در مقام مولف فیلم طبعاً بر تمام اجزای كارش نظارت و دخالت مستقیمی داشته و حكم با توجه به ارجاع های سینمایی متعددش به فیلم های محبوب فیلمساز، بخشی از این طراحی را از آن فیلم ها وام گرفته است. صرف نظر از حدس و گمان بی حاصل برای تعیین نقش فیلمساز و طراح هنری اش در حكم، سلیقه جاری در تك تك نماهای فیلم امتیازهای بی چون وچرای آن است. سلیقه و حس زیبایی شناسی قابل توجهی كه در چیدمان صحنه ها، انتخاب لوكیشن و وسایل صحنه و رنگ بندی دكورها و پس زمینه ها به خوبی خودش را نشان می دهد. غیر از این، لباس های فیلم هم نقش مهم و موثری در خلق دنیای ویژه حكم برعهده دارند و بخشی از موقعیت ها و شخصیت های مختلف داستان با همین لباس ها معنا پیدا می كنند. تركیب جوان های امروزی و مردان قدیمی در حكم خیلی با وضعیت و سن وسال فیلمساز و طراح هنری اش همخوانی دارد و می شود نقش ویژه هر كدام را با توجه به همین نكته مشخص كرد.

▪ عزت الله انتظامی (بازیگر)

اولین همكاری آقای بازیگر با كارگردانی كه در هدایت بازیگران مختلف نسل های مختلف كارنامه قابل اعتنایی دارد. انتظامی در نقشی نامتعارف بخشی از پرسونای همیشگی و آشنا و دوست داشتنی اش را به دنیای كیمیایی آورده و موفق ترین لحظه های بازی اش هم در همین تلاقی و تلفیق شكل می گیرد؛ آن جا كه گنگستر پیر فیلم با دیالوگ های خاص كیمیایی وارش دوباره همان آدم قالتاق تهرونی اصیلی می شود كه انتظامی بی تردید بهترین بازیگرش در تمام حافظه سینمای ایران بوده و هست. غیر از این، چیزی كه به بازی انتظامی در حكم تشخص می دهد، حضور احترام برانگیزی است كه كیمیایی خیلی خوب از آن در مسیر خلق شخصیت فیلمش استفاده كرده است. رضا معروفی- درست مثل بازیگرش عزت الله انتظامی- پیشینه ای دارد كه برای انتقالش به مخاطب نیاز چندانی به حرف و كلام و توضیح اضافی نیست. در عین حال رابطه مراد و مریدی و همراهی نسل ها كه از مایه های آشنای فیلم های كیمیایی است، این جا با حضور انتظامی در كنار چند بازیگر شاخص نسل جوان جنبه ای فرامتنی هم پیدا كرده است. احترام و توجهی كه شخصیت های فیلم برای رضا معروفی قائلند، بخشی از احترام همیشگی بازیگری ایران به یكی از باسابقه ترین و احترام برانگیزترین شمایل های بازیگری است.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.