سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

به مناسبت سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)


به مناسبت سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)

نام حضرت عبدالعظیم “علیه السلام “ نزد همگان آشناست . سیدی فرزانه ،‌دانشمندی فرهیخته و محدثی امین . به نقل تاریخ در سال ۱۷۳ هجری قمری در مدینه منوره ستاره‌ای درخشان درخانه “ …

نام حضرت عبدالعظیم “علیه السلام “ نزد همگان آشناست . سیدی فرزانه ،‌دانشمندی فرهیخته و محدثی امین . به نقل تاریخ در سال ۱۷۳ هجری قمری در مدینه منوره ستاره‌ای درخشان درخانه “ عبدالله بن علی” درخشید و کودکی بر سلاله نبوی افزوده گشت فرزندی که در آیینه زندگی او اخلاص و ارادت به امامان دین و پیروی از فرامین پیشوایان معصوم دیده می‌شد .

“عبدالعظیم” کنیه‌اش ابوالقاسم است واز آن سبب که نسبش با چهارواسطه به حضرت امام حسن مجتبی “علیه‌السلام “ منتهی می‌گردد به “ حسنی” معروف است.از آن حضرت به عنوان “ سید الکریم “ نیز یاد می‌شود .پدرش عبدالله نام داشت و مادرش فاطمه دختر عقبی بن قیس.جد اول او “ علی بن حسن” ملقب به سدید بود که همراه پسر عمویش عبدالله محض و گروهی دیگر از سادات بر ضد عباسیان قیام کردند. ماموران منصور دوانیقی جمعی از آنان را دستگیر کرده و به بغداد فرستادند علی هم از آن جمله بود که به زندان افتاد و تا پایان عمر محبوس بود .

جد دومش “ حسن بن زید “ از شخصیت‌های برجسته عصر خویش بود که مورد خشم منصور دوانیقی قرار گرفت وبه زندان افتاد . انسانی وارسته و خدمتگزار محرومان بود که در سال ۱۶۸ هجری در ۸۰ سالگی از دنیا رفت.

جد سومش “ زید بن حسن “ فرزند امام مجتبی‌” علیه السلام “ بود . وی نیز در زمان خود شخصی معروف و نیکوکار و مورد علاقه مردم بود . در زمان خلافت عمربن عبدالعزیز به منصب تولیت صدقات رسول خدا “صلی‌الله‌علیه‌وآله وسلم “ گماشته شده بود . وی در ۹۰ سالگی در سال ۱۲۰ هجری چشم از جهان بست .

عبدالعظیم حسنی “علیه السلام” ازدانشمندان شیعه و از راویان حدیث ائمه “ علیهم‌السلام” واز چهره‌های بارز و محبوب و مورد اعتماد نزد اهل بیت عصمت “ علیهم‌السلام” و پیروان آن بزرگواران بود .

دوران وی گرچه عصر حاکمیت عباسیان وایجاد خفقان و سختگیری نسبت به هواداران ائمه”علیهم‌السلام” و فرزندان علی و فاطمه “ علیهما السلام “ بود ولی مدافعان دین و حافظان مکتب که روایات امامان را ثبت، نقل و منتشر می‌کردند نقش عمده‌ای در پاسداری و صیانت از فرهنگ اهل بیت “ علیهم السلام “ داشتند. این بزرگوار نیز یکی از سنگربانان عقیده محسوب می‌شد . عبدالعظیم (علیه السلام ) با راویان احادیث ارتباط داشت و در حفظ و نقل سخنان معصومین “علیهم السلام “ کوشا بود . ستایش‌هایی که ائمه “علیهم‌السلام” از وی به عمل آورده‌اند نشان‌دهنده شخصیت علمی و مورد اعتماد اوست . امام هادی “علیه‌السلام” گاهی اشخاصی را که سوال و مشکلی داشتند راهنمایی می‌فرمودکه از عبدالعظیم حسنی “علیه‌السلام” بپرسند و او را از دوستان حقیقی خویش می‌شمرد .

در آثار علمای شیعه نیز تعریف‌ها و ستایش‌های عظیمی درباره او به چشم می‌‌خورد . آنان از او به عنوان عابد، زاهد،‌ پرهیزکار ،‌ثقه ،‌دارای اعتقاد نیک و صفای باطن وپسندیده یاد کرده‌اند. افتخار اواین بود که در مقابل عظمت و بزرگی “ اولی الامر” کرنش کرده ، برساحل ولایتشان بنشسته از کلام نورانی آنان الهام گرفته و عمل به فرامین الهی ایشان را مایه سعادت در سرای خویش می‌دانست زیرا به خوبی به حقیقت مقام “ امام “ و “ حجت خدا” واقف بود و با جان ودل این عقیده را پاس می‌داشت .

مصطفی هدایی

مقام معظم رهبری:ری قبله تهران است