پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
Open Source چیست
اکثر نرم افزارهائی را که تهیه و یا از طریق اینترنت Download می نمائید ، صرفا" به صورت نسخه های ترجمه شده و آماده اجراء در اختیار شما قرار می گیرند . ترجمه ، فرآیندی است که در آن کد برنامه های نوشته شده توسط برنامه نویسان که از آنان به عنوان کد اولیه ( Source Code ) یاد می شود ، پس از استفاده از برنامه های خاصی موسوم به کمپایلرها به بگونه ای ترجمه می شوند که توسط کامپیوتر قادر درک باشند .
اعمال تغییرات دلخواه در اکثر برنامه های ترجمه شده ، امری بسیار مشکل و گاها" غیر ممکن است . اکثر تولید کنندگان نرم افزار از ویژگی فوق به منظور صیانت و حفاظت از کدهای نوشته شده ، استفاده می نمایند .
نرم افزارهای Open Source نقطه مقابل رویکرد فوق می باشند . در اینگونه نرم افزارها علاوه بر نسخه ترجمه شده ، کد اولیه نیز در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.بدین ترتیب امکان اعمال تغییرات و یا سفارشی نمودن آن متناسب با خواسته استفاده کنندگان ، فراهم می گردد . افرادیکه از ایده Open Source حمایت می نمایند بر این اعتقاد هستند که با اجازه دادن به اشخاصی که علاقه مند به تغییر کد اولیه می باشند ، امکان استفاده مفیدتر از برنامه فراهم و احتمال بروز خطاء در آنان، کاهش خواهد یافت .
● ویژگی نرم افزارهای Open Source :
▪ توزیع رایگان . این نوع برنامه ها ، ممکن است به عنوان بخشی همراه یک بسته نرم افزاری ارائه شوند که به متقاضیان فروخته می گردند.
▪ کد منبع می بایست بهمراه نرم افزار ،ارائه گردد .
▪ هر شخص می بایست اجازه تغییر کد اولیه برنامه را داشته باشد .
▪ نسخه های اصلاح شده را می توان مجددا" توزیع نمود .
▪ به مجوز سایر نرم افزارها نیاز نخواهد بود .
بد نیست اشاره ای به یک مثال واقعی در دنیای نرم افزارهای Open Source داشته باشیم . در سال ۱۹۹۱ ، Linus Torvalds ، دانشجوی دانشگاه هلسینکی فنلاند یک سیستم عامل جدید مبتنی بر Minix ( اقتباس شده از یونیکس ) را ایجاد که نام آن را لینوکس ( Linux ) گذاشت.
وی نسخه شماره ۰.۰۲ لینوکس را بر اساس GNU General Public Licens که شامل تعاریف قانونی جامعی در خصوص نرم افزارهای Open Source است ، ارائه نمود .
تعداد زیادی از افراد در سرتاسر جهان اقدام به Download لینوکس و استفاده از آن نمودند . گروهی زیادی از افراد فوق خود برنامه نویسان حرفه ای بودند که توانائی انجام تغییرات مورد نیاز در لینوکس را داشتند . Torvalds ، نسخه های اصلاح شده توسط سایر برنامه تویسان را دریافت و با لحاظ نمودن تغییرات ، در سال ۱۹۹۴ نسخه شماره یک لینوکس را عرضه نمود .
یک نکته نگران کننده در خصوص نرم افزارهای Open Source ، فقدان ضمانت و پشتیبانی فنی از آنان است .
با توجه به این موضوع که همواره امکان و یا بهتر بگوئیم مجوز اعمال تغییرات و یا اصلاحات در این نوع نرم افزارها وجود دارد ، تقریبا" حمایت از آنان غیر ممکن و یا مشکل خواهد بود . بدین دلیل برخی از شرکت های حامی نرم افزارهای Open Source با توجه به ارائه سرویس خدمات و پشتیبانی اینگونه نرم افزارها ، اقدام به فروش آنان می نمایند. مثلا" نرم افزار Red Hat در سال ۱۹۹۴ توسط Official Red Hat Linux عرضه گردید.
نرم افزار فوق رایگان نبوده و متقاضیان می بایست هزینه استفاده ( مالکیت ) از آن را پرداخت نمایند. مهمترین ویژگی Red Hat ، امکان پشتیبانی فنی از آن است. برای اغلب سازمان ها و موسسات تضمین حمایت های فنی و پشتیبانی یکی از عوامل مهم تصمیم گیری در خصوص خرید لینوکس در مقابل Download نمودن آن به صورت رایگان می باشد.
علاوه بر Red Hat ، شرکت های متعدد دیگری نیز اقدام به عرضه لینوکس با توجه به سیاست ها و دیدگاه های خاص خود نموده اند .در این رابطه نرم افزارهای متعددی با محوریت لینوکس نیز طراحی و پیاده سازی شده است .
Mozilla ( هسته مرورگر Netscape ) ، سرویس دهنده وب Apache ، زبان اسکریپت نویسی وب PERL و فرمت فایل های گرافکیی PNG ، نمونه هائی در این زمینه بوده که بر اساس ایده Open Source طراحی و پیاده سازی شده اند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست