جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
نانوتكنولوژی انقلاب صنعتی قرن بیست و یكم
▪ چكیده:
قرار است نانوتكنولوژی یكی از فنآوریهای كلیدی و كارآمد قرن بیست و یكم شود. قابلیت اقتصادی آن حاكی از وجود بازاری بالغ بر چند صد میلیارد یورو برای این فنآوری در دهه آینده است. بنابراین نانوتكنولوژی موجب جهتدهی بسیاری از فعالیتهای شركتها برای آماده سازی در این رقابت جدید شده است. در همین حال دولتمردان در سراسر دنیا در حال اجرای برنامه های تحقیقاتی خاص در زمینه نانوتكنولوژی هستند تا آیندهی كشورهای خود را به وضعیت مطلوبی برسانند.
بیش از ۴۰ سال پیش بود كه ریچارد فینمن، تكنولوژیای را تجسم كرد كه با استفاده از جعبه ابزار طبیعت، اجسام را اتم به اتم یا مولكول به مولكول می توان ساخت. نانو یك پیشوند علمی است كه به معنی "یك میلیاردم" است و حوزهی نانوتكنولوژی در حدود میلیاردم متر است. ابعادی كه در آن اتم ها با هم تركیب شده و مولكولها روی هم اثر متقابل دارند. فرآیندهای تولید، كاركرد و كاربرد این مواد را نانوتكنولوژی گویند. نانوتكنولوژی مجموعهای از شیمی و مهندسی است. شیمیدانان میخواهند از پایین به بالا، با كنار هم قرار دادن ملكولها و اتمها، سازههای بزرگ بسازند. مهندسان از بالا به پایین با كوچك كردن دائمی سازهها مایلند به اندازههایی در حد نانو دست یابند. توجه داشته باشید كه نانوتكنولوژیستهای امروز جهان معتقد هستند كه هر مادهای از نوع چوب، فلز، غذا وDNA را میتوانند بسازند. در واقع سوال اساسی امروز توانستن نیست؛ بلكه چه موقع ساختن است.
در آغاز قرن بیستم تصور كامپیوتر، درمان بیماریهایی همچون سل، وباو مالاریا، خودروها و هواپیماهای فعلی، سفر به فضا، مكانهای بسیار دوردست و زیر دریاها برای مردم عادی بسیار سخت بود. عبور از دیوار صوتی غیرممكن و بهرهگیری از انرژی اتمی، فقط در تئوری وجود داشت. در قرن بیست و یكم هم برای عدهای این مطلب كه انسان روبوتهای میكروسكپی را برای از بین بردن بیماریها كاهش مرگ ومیر و افزایش طول عمر بشر خواهد ساخت، غیر قابل باور به نظر میرسد. شاید نتوان تصور كرد كه فولاد و مواد دیگر در كارخانجات امروزی تولید نخواهد شد. حتی نمیتوان تصویری را در ذهن ساخت كه در یك خط مونتاژ میكروسكپی، مكعبهایی از DNA بر روی یك تسمه نقاله از جنس سیلیكون به اندازه ضخامت یك موی انسان، در حال حركت است و در كنار تسمه، روبوتها ، ملكولهای جداگانهای را بر روی مكعبها، مونتاژ مینمایند و سازههای بزرگ میسازند . در دو دههی اخیر شاهد اولین جرقههای این تجسّم بودهایم و برخی نوآوریها و كشفیات كلیدی در این مدّت مشاهده شدهاند، مثلاً میكروسكوپ تونلی روبشی (Scanning Tunneling Microscope) كه میتواند تصویری از یك اتم واحد به ما دهد و با مهارت آن را كنترل كند، و یا خانوادهای از مولكولها نظیر باكیبالها و نانوتیوب های كربنی را كه خواص منحصر به فردی كه در مواد بالك یافت نمیشود را دارند تصویرسازی كند و خواصشان را كنترل نماید.
بنابراین نانوتكنولوژی، امكان ساخت هر چیز قابل تصور را از كوچكترین جرثقیلها و موتورها گرفته تا لایههای خرد اسمبل پلاستیكی یا فلزی فراهم میكند. نانوتكتولوژی بركلیه شئون زندگی تاثیر گذاشته، به نحوی كه زندگی در سال ۲۰۱۵ از هر منظری كه به آن نگاه كنیم با امروز تفاوت اساسی خواهد داشت و این تفاوت از تأثیر فزایندهی "تكنولوژی چندرشتهای" ناشی میشود. هر چند آهنگ شتابناك توسعه و خط شكنیهای تكنولوژیك، پیشبینی آینده را بینهایت دشوار میسازد، امّا به نظر میرسد كه وقوع انقلاب تكنولوژی در جهان، قطعی است.
مقدمه:
● تاریخچه نانو تكنولوژی
در قرن پنجم پیش از میلاد، فلاسفهی یونان معتقد بودند كه تمام مواد از ذرات بسیار ریز غیر قابل تقسیم به نام اتم تشكیل شده اند. بین اتم ها فضای خالی وجود دارد، اتم ها بسیار سخت و یك پارچه اند، و هیچ گونه ساختمان داخلی ندارند. اتم ها از نظر اندازه، شكل و وزن با هم تفاوت دارند. در سال ۱۸۰۳ جان دالتون عنوان كرد كه عناصر شیمیایی از اتم ساخته شده اند(۱). اتمهای یك عنصر از نظر جرم با یكدیگر مساویند، اما اتمهای عناصر متفاوت جرمهای متفاوتی دارند. اتمها تنها به صورت اعداد طبیعی و كامل یعنی مثلاً به صورت ۱ به یك و یا یك به ۲ و یا یك به ۳ یا دو به ۳ با هم تركیب میشوند. اتمها به وجود نمیآیند و از بین هم نمیروند. در سال ۱۹۰۸ ارنست راترفورد از اشعهی ایكس برای مشاهدهی كریستالها و تعیین ساختمان بلورها استفاده نمود(۶). در سال ۱۹۱۵ مدل اتمی بوهر پیشنهاد گردید. بر اساس این مدل، اتمها خود از اجزا كوچكتر شامل پروتون و نوترون در هستهی اتم و الكترون در مدارهایی به دور هسته تشكیل شدهاند(۲). در اواسط قرن بیستم انیشتین ، بوس، هایزنبرگ و دیگران نظریات متفاوتی در مورد اجزاء تشكیل دهندهی اتم و رفتار و ساختمان آنها ارائه نمودند. در سال ۱۹۳۱ میكروسكوپ الكترونی اختراع گردید(۸).
در سال ۱۹۵۹ ریچارد فین من كه بعدها پدر علم نانوتكنولوژی نامیده شـد در یك سمینار برای اولین بار ایدهی نانوتكنولوژی را مطرح نمود(۳). ریچارد فین من اظهار داشت كه اتاقكهای بسیار زیادی در حد بسیار كوچك وجود دارند. كاركرد و كنترل اشیاء در مقیاس بسیار كوچك قابل انجام است. میتوان دائرهالمعارف انگلستان را در جای بسیار كوچكی به اندازهی نوك یك قلم ذخیره نمود. در سال ۱۹۸۱ دركسلر اظهار داشت كه توسعهی توانایی طراحی ملكولهای پروتئینی راهی برای ساخت ابزار پیچیده را فراهم میسازد (۴). در سال ۱۹۸۵ این دانشمند كتابی تحت عنوان موتورهای آفرینش، ظهور عصر نانوتكنولوژی را به رشته تحریر در آورد. در سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۶ كارهای بسیار زیادی روی نانولوله ها و فولرین ها توسط دانشمندان مختلف صورت گرفت. در سال ۱۹۸۵ دانشمندان موفق شدند كلمهIBM رابا اتمهای گزنون برروی طلا حك نمایند (۵). با توجه به این مطالب میتوان دریافت كه نانوتكنولوژی از سابقهی بسیار دیرینهای برخوردار بوده و از بنیان تئوریك محكمی برخوردار است.
این تكنولوژی طی سی سال اخیر دچار تحولات اساسی شده و بنابر پیشبینی دانشمندان به نظر میرسد طی ۳۰ تا ۵۰ سال آینده تحولاتی شگرف و بسیار بیشتر از انقلاب صنعتی، منتهی با دوستی بیشتر با طبیعت در زندگی بشر به وجود آورد.
● تعریف نانو تكنولوژی
نانومتر یك میلیاردم متر است( پهنای معادل با ۳ تا ۴ اتم). برای درك بهتر مقیاس نانو باید دانست كه قطر یك تار مو به اندازه ۱۰۰۰۰ نانومتر میباشد. مواد نانو، مولكولهای صناعی پیچیده ای هستند كه صدها بار كوچكتر از سلولهای بدن ما میباشند? آنها از نظر اندازه شبیه اجزاء ماكروملكولار سلولها هستند. نانوتكنولوژی به فرآیندهای تولید، كاركرد و كاربرد مواد با اندازه های ۱/۰ تا ۱۰۰ نانومتر اطلاق میشود(۶). كار كردن در مقیاس كوچك دارای خواصی است كه در مقیاس های حتی تا هزار برابر بزرگتر وجود ندارد. این خواص منحصر به فرد در اندازه های نانو است كه توجه همه را به خود جلب نموده است.
خداوند نیز در خلقت آسمانها و زمین و موجودات زنده از این تكنولوژی استفاده كرده است. به گونه ای كه برخی این تكنولوژی را تكنولوژی آفرینش مینامند. پیوند علم مواد ، شیمی و علوم مهندسی كه نانوتكنولوژی نامیده میشود عرصه هایی را به وجود میآورد كه ماشینآلات خود تكثیركننده و محصولات خود اسمبل از اتمهای اولیه ارزان ساخته شوند. نانوتكنولوژی تولید مولكولی یا به زبان سادهتر ، ساخت اشیاء اتم به اتم، مولكول به مولكول توسط بازوهای روبات برنامهریزی شده در مقیاس نانومتریك است. نانوتكنولوژی ساخت ابزارهای نوین مولكولی منحصر به فرد با بكارگیری خواص شیمیایی كاملا" شناختهشدهی اتمها و مولكولها ( نحوهی پیوند آنها به یكدیگر) را ارائه میدهد(۷).
▪ چرا نانو تكنولوژی؟
برای پاسخ به اینسؤال، مشكلات اساسی بشرطی پنجاه سالآینده را كه ازطرف سازمان بهداشت جهانی مطرح شده و شامل موارد زیر است مورد بررسی قرارمیدهیم (۸):
آب، غذا، انرژی، محیط زیست، جنگ، بیماری، تحصیل، دمكراسی و جمعیت
بیش از دو سوم سطح كرهی زمین را آب اشغال نموده است . ولی آب مناسب در بیش از دوسوم سطح خشكیهای زمین وجود ندارد و با توجه به آلودگیهای مختلف، بسیاری از آبهای موجود به شكل دست نخورده قابل مصرف نمیباشند. از طرف دیگر هزینه فرآوری آبهای موجود به آب مناسب آنقدر بالاست كه برای بسیاری از دولتها فرآیند بهینه سازی آب مقرون به صرفه نمیباشد. اگر انسان بتواند بدون آنكه آسیبی به اكوسیستم برساند، آب مورد نیاز خود را از آبهای موجود و یا، فاضلابها تهیه نماید قطعاً به موفقیت بزرگی دست یافته است. نانولوله ها و نانوفیلتر ها و یا استفاده از نانوبیو تكنولوژی شاید در این مورد نوید بخش باشد(۹).
در حال حاضر تولید غذا در بسیاری از كشورهای جهان با هزینه های بالا صورت میگیرد و بسیاری از مردم دنیا حتی در كشورهای توسعه یافته، با گرسنگی دست و پنجه نرم میكنند. با افزایش روز افزون جمعیت طبیعتاً یكی از معضلات اساسی طی سالهای آتی تأمین غذا برای مردم دنیا میباشد. تولید سریع و ارزان و همچنین سالم غذا از آرمانهای انسان طی سالهای آینده است كه امید میرود نانوتكنولوژی با در اختیار قرار دادن مواد هوشمند موردنیاز گیاهان و یا تأمین آب و مواد معدنی در موقع نیاز و از بین بردن اختصاصی آفتها و نیز توسعهی مهندسی ژنتیك به حل این معضل، كمك نماید(۱۰).
نویسنده : دكتر مریم كاظمی پور و مهدی انصاری
منابع:
۱. Glenn Fishbine, The investor’s guide to nanotechnology and micro-machines, basic concepts, ۲۰۰۳(www.glennfishbine.com).
۲. ttp://physics.about.com/cs/glossary/g/nanotechnology.htm ۳. Nanotechnology newsletter, No ۳۷. http://www.irannanotech.org
۴. Nanotechnology newsletter, No ۵۶. http://www.irannanotech.org
۵. Nanotechnology newsletter, No ۵۷. http://www.irannanotech.org
۶. Nanotechnology newsletter, No ۶۲. http://www.irannanotech.org
۷. Nanotechnology newsletter, No ۶۷. http://www.irannanotech.org
۸. Wissing S.A., Kayser O., Muller R.H., Solid lipid nanoparticles for parenteral drug delivery Advanced Drug Delivery Reviews ۵۶ (۲۰۰۴) ۱۲۵۷– ۱۲۷۲.
۹. http://newsroom.ucla.edu
۱۰. http://www.tco.gov.ir/nano
۱۱. http://physicsweb.org
۱۲. Nanotechnology newsletter, No ۲۶. http://www.irannanotech.org
۱۳. Nanotechnology newsletter, No ۲۷. http://www.irannanotech.org
۱۴. Nanotechnology newsletter, No ۶۸. http://www.irannanotech.org
منبع : كتاب مجموعه مقالات نخستین كنگره بین المللی - دانشگاه آزاد اسلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست