سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

سالمندی​ به معنای تنهایی نیست


سالمندی​ به معنای تنهایی نیست

بعضی ها فکر می کنند افزایش سن به معنای خانه نشینی و افسردگی است از نظر آنها دوران سالمندی زمانی است که باید منتظر بنشینند تا هر روز یک بیماری جدید سراغشان بیاید و خودی نشان دهد ایستگاه آخر هم برای این افراد مرگ است و فکر می کنند فقط وظیفه دارند تمام روزهای عمرشان را منتظر آن بنشینند

بعضی‌ها فکر می‌کنند افزایش سن به معنای خانه‌نشینی و افسردگی است. از نظر آنها دوران سالمندی زمانی است که باید منتظر بنشینند تا هر روز یک بیماری جدید سراغشان بیاید و خودی نشان دهد. ایستگاه آخر هم برای این افراد مرگ است و فکر می‌کنند فقط وظیفه دارند تمام روزهای عمرشان را منتظر آن بنشینند.

چنین افرادی تصور می کنند شادی و خوشحالی فقط مختص روزهای جوانی و میانسالی شان بوده است و حالا نه تنها نمی توانند انسان شادی باشند که حتی نباید هم اینطور زندگی کنند. آنها فکر می کنند اگر شادی شان را نشان دهند، بخندند، لباس هایی به رنگ روشن بپوشند یا در فعالیت هایی شرکت کنند که شادی آور و همراه بانشاط است، از نظر دیگران کار نادرستی انجام داده اند و باید پاسخگوی آنها باشند. شاید برای همین است که اغلب سالمندان اصلا سراغ لباس های رنگی هم نمی روند و مشکی را مناسب سن و سالشان می دانند. البته بعضی ها هم کمی ارفاق می کنند و سرمه ای و قهوه ای را هم به فهرست رنگ های مجاز دوران سالمندی شان اضافه می کنند!

در حالی که نه دوران سالمندی زمانی است برای غم و غصه خوردن و نه لزوما سالمندان باید افسرده و غم زده و تنها باشند. سالمندی هم مانند دیگر دوره های زندگی است؛ می آید و به بهترین شکل هم باید سپری شود. افراد سالمند زیادی هم هستند که مانند گروه اول فکر نمی کنند و از این دوران نهایت استفاده را می برند. خانم مهرانی یکی از همین افراد است و با وجود این که ۸۱ سال از سنش می گذرد، هنوز هم فردی سرزنده و شاداب است. او که حالا همراه با دخترش و در خانه آنها زندگی می کند، نه تنها از وضعش شکایتی ندارد که حتی سعی می کند بیش از پیش از زندگی لذت ببرد. شاید او توان روزهای جوانی را نداشته باشد اما نمی گذارد این ضعف طبیعی جلوی کارهایش را بگیرد. دختر او هم تمام سعی و تلاشش را می کند تا هیچ مشکلی برای مادر پیش نیاید و او احساس بدی نداشته باشد. البته مراقب بچه هایش هم هست تا مزاحم مادربزرگشان نشوند و او بخوبی بتواند استراحت کند. بنابراین با همه مشکلاتی که ممکن است برای خانم مهرانی ایجاد شود، آنها در کنار هم زندگی خوبی را سپری می کنند. البته دختر خانم مهرانی می گوید: بعضی وقت ها هم مشکلاتی پیش می آید که هم باعث نگرانی من می شود و هم ممکن است حس بدی به مادرم بدهد، اما ما یاد گرفته ایم چطور این مشکلات را از سر راه برداریم یا با آنها بسازیم.

خیلی های دیگر هم هستند که همین شرایط را دارند و دوران سالمندی را کنار فرزندان و نوه هایشان می گذرانند اما شاید همه این افراد ندانند چطور باید با مشکلاتی که برایشان پیش می آید، برخورد کنند تا همه چیز بخوبی پیش رفته و اثر منفی بر زندگی شان نگذارد. در حقیقت مراقبت از فرد سالمند در خانه، رسیدگی به کارهای او، احترام گذاشتن و رعایت حقوقش و همچنین حفظ استقلال او نکات مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد و به بهترین شکل ممکن هم اجرا شود.

● سالمندی ناتوانی نمی آورد

خیلی از سالمندان باور دارند که سالمندی به معنای ناتوانی و زمینگیر شدن است. آنها این قدر به این موضوع فکر می کنند و منتظرش می مانند که شاید روزی بالاخره برایشان اتفاق بیفتد. در صورتی که سالمندان موفق و توانمند زیادی هم در جامعه هستند که هیچ وقت به ناتوان شدن فکر نکرده و نمی کنند.

از نظر آنها داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل، ورزش کردن و افزودن فعالیت های فیزیکی به برنامه روزانه زندگی، معاشرت با دوستان و آشنایان، انجام معاینات دوره ای و پیشگیری از بروز مشکلات جسمی و روحی همگی در کنار هم می تواند به داشتن یک زندگی سالم و موفق در دوران سالمندی کمک کند. بنابراین نه تنها خود سالمند که حتی اطرافیان و اعضای خانواده او نیز باید همراه با یکدیگر تلاش کنند تا این دوران هم بخوبی سپری شود.

● حفظ سلامت جسمی و روحی سالمند

اگر قرار است فرد سالمندی همراه شما یا در کنارتان زندگی کند، حتما باید نکاتی را رعایت کنید تا هم شرایط زندگی برای او آسان و ساده باشد و هم شما خیلی اذیت نشوید. اگر از همان روزهای اول، این نکات را در نظر داشته باشید هیچ وقت هم مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد اما در صورتی که صبر کنید تا اتفاقی بیفتد و پس از آن به فکر حل مشکل باشید، شاید کار چندانی از دستتان ساخته نباشد. بنابراین از همین امروز به فکر باشید و با حفظ سلامت جسمی و روحی فرد سالمند به او کمک کنید زندگی شیرین تری را تجربه کند.

● سالمندی افسردگی نمی آورد

کم نیستند افرادی که فکر می کنند افسردگی الزاماً در دوران سالمندی اتفاق می افتد و همه سالمندان باید افسرده باشند. با این که خیلی ها اینطور فکر می کنند اما از نظر متخصصان این حرف واقعیت ندارد و سالمندان لزوما افرادی افسرده نیستند.

آن ​طور که این افراد توصیه می کنند سالمندان با معاشرت با دوستان و آشنایان، شرکت در فعالیت های جمعی، ورزش کردن و پذیرفتن مسئولیت های مختلف ​ می توانند سلامت روانشان را در وضع مطلوبی حفظ ​و از بروز افسردگی یا مشکلاتی مانند آن پیشگیری کنند .

● غذا باید مطابق میل شان باشد

آنهایی که سن و سال زیادی دارند و موهای سفیدشان نشانی از تجربه هاست، معمولا میل زیادی به غذا خوردن ندارند و مانند روزگار جوانی برای تهیه غذاها و خوراک های لذیذ به خودشان زحمت نمی دهند. بعضی ها هم برعکس این گروه، دوست دارند غذایی خوش عطر و طعم بپزند و نوش جان کنند؛ ولی چربی و فشارخون و دندان های مصنوعی شان خیلی اجازه این کار را به آنها نمی دهد. همه اینها در کنار هم شاید باعث بی اشتهایی شان شود و ترجیح دهند اصلا کاری به کار آشپزخانه نداشته باشند.در صورتی که دوران سالمندی یکی از دوره های مهم زندگی انسان است و تغذیه مخصوصی هم دارد. بر همین اساس، متخصصان تغذیه توصیه می کنند سالمندان حتما به برنامه غذایی شان توجه داشته باشند و به هیچ عنوان وعده های غذایی را به بهانه های مختلف حذف نکنند. با این که می گویند مصرف لبنیات در سنین کودکی و نوجوانی اهمیت خاصی دارد، اما سالمندان هم باید روزانه از این مواد غذایی به صورت کم چرب و به اندازه کافی استفاده کنند. مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه ها و سبزیجات مختلف هم حتما باید در برنامه غذایی سالمندان گنجانده شود تا از یبوست پیشگیری کند.

● غذاهایی باب دندان سالمندان

خیلی از سالمندان غذا نمی خورند چون دندان هایشان را از دست داده اند یا دچار مشکلاتی در دهان و لثه هایشان هستند و نمی توانند غذاهای جامد را خیلی خوب بجوند. به همین دلیل هم خوب است اعضای خانواده، غذاهایی را برای این افراد تهیه کنند که خیلی نیازی به جویدن نداشته باشد. مثلا اگر مصرف میوه های خام برایشان سخت است، به جای حذف میوه از برنامه غذایی آنها، انواع پخته میوه را امتحان کنید و سبزیجات را هم برای مصرف چه به صورت خام و در سالاد و چه به صورت پخته، ریزتر خرد کنید.

مصرف ماهی هم نه تنها برای حفظ سلامت سالمندان مفید است که حتی در مقایسه با گوشت قرمز، راحت تر هم جویده و مصرف خواهد شد. پس بهتر است به جای استفاده از گوشت قرمز در غذاهای سالمندان، از انواع ماهی ها استفاده کنید. برای مصرف مغزها مانند گردو و بادام که خاصیت زیادی هم دارد، می توانید آنها را چرخ یا آسیاب کنید تا خوردنشان راحت تر باشد. همچنین اگر بتوانید مقداری کنجد یا گردوی خردشده همراه با ماست کم چرب کنار غذای سالمندان قرار دهید، بسیار مناسب خواهد بود.

● آب بخورید؛ حتی اگر تشنه نیستید

افراد سالمند معمولا خیلی تشنگی را احساس نمی کنند و به همین علت آب زیادی هم نمی خورند. کم آبی هم که می تواند موجب بروز ده ها مشکل مختلف شود. بنابراین اطرافیان فرد سالمند حتما باید نوشیدن آب و مایعات را به او یادآوری کنند. از طرف دیگر، مصرف آب به مقدار کافی می تواند از بروز یبوست هم پیشگیری کند و به همین دلیل حتما باید در برنامه روزانه سالمندان گنجانده شود.

● داروها را فراموش نکنید

در کنار تغذیه صحیح، مصرف درست و بموقع داروهای موردنیاز هم مورد مهمی است و نباید ساده از کنارش بگذرید. با توجه به این که سالمندان معمولا از داروهای مختلف و زیادی استفاده می کنند، حتما باید آنها را به موقع در اختیارشان بگذارید. البته با توجه به این وضع، ممکن است مشکلاتی در زمینه گوارشی برای سالمندان عزیز ایجاد شود که باید درباره آنها با پزشک معالج مشورت کنید؛ ولی به هیچ عنوان به دلیل بروز اختلالات گوارشی نباید خودسرانه داروها را کنار بگذارید. از طرف دیگر، مصرف داروهای مختلف ممکن است بر جذب مواد مغذی هم تاثیر بگذارد.

● به حرکت سالمندان توجه کنید

افراد سالخورده همیشه دعا می کنند سر پا بمانند و نیازمند کسی نشوند. آنها دوست ندارند روزی از عمرشان برسد که زمین گیر باشند و خودشان نتوانند از عهده کارها و وظایف شخصی شان بربیایند که البته صددرصد هم حق با آنهاست و هیچ کس دوست ندارد چنین وضعی را تجربه کند.

با وجود این، بعضی از سالمندان به علل مختلف دچار این مشکلات می شوند و ناچارند بقیه عمرشان را طوری زندگی کنند که دوست ندارند.با توجه به این که متخصصان، نبود تعادل و اختلالات حرکتی را به عنوان عامل اصلی بروز چنین مشکلاتی می شناسند، لازم است سالمندان و اطرافیان آنها هم به فکر پیشگیری از این مشکلات باشند. پوشیدن کفش های مناسب، کمک گرفتن از عصا یا واکر در صورت نیاز و استفاده از تجهیزاتی مانند نرده هایی که در حمام و دستشویی نصب می شود به طور کلی می تواند از زمین خوردن سالمندان و شکستگی ران و لگن که موجب ناتوانی شان می شود، تا حد زیادی پیشگیری کند.

● مراقب زمین خوردن ها باشید

«چهار تا پله که دیگه این حرف ها رو نداره؛ هر کسی می تونه راحت بره بالا و برگرده پایین. اینطوری خانه قشنگ تر و شیک تر می شه!» اگر شما هم چنین طرز فکری دارید و نمی خواهید محیط خانه تان را تغییر دهید، خوب است حداقل ورود سالمندان را هم ممنوع کنید؛ چون سالمندان در چنین فضایی بیشتر در معرض خطر و آسیب قرار دارند.

آن ​طور که بررسی ها در این زمینه نشان می دهد، سقوط و زمین خوردن در افراد بالای ۶۵ سال عامل مهمی است که موجب صدمه دیدن آنها می شود و علاوه بر این، مهم ترین علت مرگ در اثر آسیب نیز به حساب می آید. البته اگر می گویید زمین خوردن و سقوط کردن مربوط به مکان های عمومی است و در خانه چنین اتفاقاتی نمی افتد، خوب است بدانید​ مطالعات، نتیجه دیگری را نشان می دهد. بر این اساس، بیشتر این مشکلات در خانه اتفاق خواهد افتاد و فرد سالمند در محیط خانه اش دچار آسیب خواهد شد.

ضعف و سرگیجه، عدم تعادل، مشکلات بینایی، مشکل در راه رفتن، استفاده از داروهای خواب آور و لیز خوردن روی سطوح لغزنده از جمله عواملی است که می تواند فرد سالمند را مستعد زمین خوردن و در نتیجه آسیب دیدن بسازد. با این حال، به کمک شیوه های ساده ای می توان پیش از بروز چنین مشکلاتی به فکر پیشگیری از آنها بود.

افراد سالمند تا جایی که امکان دارد باید از انجام کارهای خطرناک مانند بالا رفتن از نردبان خودداری کنند. این موضوع بخصوص برای افرادی که دچار سرگیجه یا ضعف هستند و کسانی که بخوبی نمی توانند تعادل شان را حفظ کنند اهمیت بیشتری هم پیدا می کند.

قالیچه های کوچک که روی سطوح می لغزد و تکان می خورد، خطر سقوط را بیشتر می کند و به همین دلیل بهتر است آنها را از سر راه بردارید.

حمام و دستشویی مهم ترین مکان هایی است که باید برای فرد سالمند مناسب و قابل استفاده باشد، چون در غیر این صورت خطرات زیادی می تواند سالمند را تهدید کند. در این مکان ها پوشیدن دمپایی هایی که روی سطح زمین لیز می خورد بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان نباید استفاده شود و به جای آنها می توانید از دمپایی هایی کمک بگیرید که سطح زیر آنها صاف و لیز نیست. همچنین به یاد داشته باشید دمپایی هایی که برای استفاده انتخاب می کنید، باید جنس مناسبی داشته و روی سطوح خیس لیز نخورد.

راهروها، حمام و حتی دستشویی خانه باید نرده داشته باشد تا فرد سالمند هر زمانی که نیاز داشت از آنها کمک بگیرد و تعادلش را به موقع حفظ کند.

به هم ریختگی های محیط خانه را باید بلافاصله جمع و مرتب کنید تا لوازم اضافی روی زمین نباشد. همین اشیای ساده و به ظاهر بی اهمیت می تواند موجب زمین خوردن فرد و بروز آسیب های متعدد شود.

هنگام شب حتما چراغ کوچکی را داخل خانه روشن بگذارید تا اگر سالمند از خواب بیدار شد و نیاز داشت مسیری را طی کند، نور کافی برای دیدن اشیا و اجسام وجود داشته باشد. البته خوب است این چراغ، نزدیک به دستشویی باشد. چراغ راه پله ها هم حتماً هنگام عبور سالمندان باید روشن بوده و نور به اندازه کافی در محیط وجود داشته باشد.

سیم های اضافی را که در محیط خانه پخش شده، جمع کنید و در صورت نیاز آنها را با چسب بچسبانید. این سیم ها براحتی می تواند موجب زمین خوردن شود.

جای اسباب و لوازم خانه را نباید دائم تغییر دهید. چنین تغییراتی می تواند احتمال زمین خوردن را افزایش دهد.

در صورتی که راه پله ها را با فرش یا موکت پوشانده اید، حتما آنها را به سطح پله بچسبانید تا سر خوردن آنها عامل سقوط فرد نشود.

استفاده از پله های برقی هم تا حد امکان باید محدود شود. چون این پله ها برای افراد سالمند و بخصوص کسانی که دچار سرگیجه یا عدم تعادل هستند، می تواند خطرساز شود و عاملی باشد برای سقوط و زمین خوردن آنها.

● اولین گام حفظ سلامت جسمی

افزایش سن، به بروز تغییرات متعددی منجر می شود که هم در جسم فرد خودش را نشان می دهد و هم در روح و روان او. به همین دلیل هم ممکن است سالمندان در مقایسه با افراد جوان تر با بیماری ها و مشکلات جسمی و روحی بیشتری روبه رو باشند و مراقبت بیشتری لازم داشته باشند. برای این که رویارویی با این مسائل را به حداقل برسانید و سلامت جسمی و روحی سالمند را به بهترین شکل ممکن تامین کنید، اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید ضرورت انجام معاینات دوره ای توسط پزشک معالج است تا در صورت بروز کوچک ترین مشکلی بتوانید در زمان مناسب، اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.

طی این معاینات سلامت دهان و دندان ها باید بررسی شود تا مشکلاتی مانند سوءتغذیه یا اختلالاتی در غذا خوردن هم برای سالمند پیش نیاید. علاوه بر این، بینایی و شنوایی سالمندان نیز باید به طور مرتب کنترل شده و در شرایطی ایده ال حفظ شود. در واقع چون مشکلات بینایی می تواند به زمین خوردن و سقوط سالمندان بینجامد، بسیار مهم است و حتما باید در معاینات پزشکی مورد توجه قرار گیرد. در مورد اختلالات حافظه نیز باید به فرد سالمند کمک کنید تا جایی که می تواند مغزش را فعال نگه داشته و از بروز مشکلات حافظه پیشگیری کند. اما یادتان باشد هر اختلال حافظه ای را نباید با آلزایمر اشتباه بگیرید و برای تشخیص این بیماری فقط می توانید با پزشک مشورت کنید و از او کمک بخواهید.

● برنامه زندگی سالمندان باید منظم باشد

دکتر مجید صادقی

روانپزشک و استاد گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران

کسانی که با فرد سالمند زندگی می کنند و به نوعی مراقب او هستند باید نکات متعددی را در نظر داشته باشند. حفظ سلامت جسمی و بهداشت سالمند یکی از اولین و مهم ترین نکاتی است که در این زمینه مطرح می شود. در حقیقت، با توجه به این که سالمندان در معرض عفونت های مختلف قرار دارند و ممکن است بسرعت دچار عفونت شوند، لازم است توجه ویژه ای به حفظ بهداشت آنها داشته باشیم. فرد سالمندی که به عفونتی مبتلا می شود، ممکن است علائمی مانند تب یا دیگر نشانه های عفونت را نداشته باشد و خیلی بی سروصدا دچار چنین بیماری هایی شود. بنابراین توجه و دقت بیشتری هم برای درمان و برطرف کردن مشکل شان لازم است. بهداشت سالمندان بخصوص از نظر ادراری و اجابت مزاج نیز حتما باید کنترل و رعایت شود.

از نظر برنامه غذایی هم باید مواد مغذی و موردنیاز سالمندان در برنامه روزانه شان وجود داشته باشد. البته به دلیل بیماری هایی که اغلب سالمندان با آن روبه رو هستند مانند فشار خون، چربی خون و دیابت، لازم است این افراد حتما تحت کنترل پزشک باشند و از داروهایی که تجویز می کند نیز استفاده نمایند.

در محیط زندگی سالمندان هم تا حد امکان نباید تغییرات ناگهانی رخ دهد و نظم و برنامه روزانه شان باید در حد مطلوب حفظ شود. حفظ استقلال سالمندان هم نکته مهم دیگری است که حتماً باید از طرف اعضای خانواده و اطرافیان فرد سالمند در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر، نباید طوری با آنها برخورد کنید که خیلی به شما وابسته شوند و بدون حضور شما یا شخص دیگری، نتوانند کارهایشان را انجام دهند. پس سالمندان هم تا حدی که توانایی دارند ـ نه کمتر از آن و نه بیشتر ـ باید مسئولیت کارهای خودشان را بپذیرند و آنها را به تنهایی انجام دهند.

تا جایی که امکان دارد و می توانید، شرایطی را برای سالمند فراهم کنید تا بتواند براساس سن و سالش با دوستان و آشنایان معاشرت داشته باشد. البته نباید محیط زندگی سالمند بیش از حد شلوغ باشد؛ ولی در مقابل، سکوت و انزوای همیشگی هم مناسب حال سالمندان نیست. همچنین خوب است آنها را تشویق کنید​ در فعالیت های جمعی شرکت کرده، مطالعه کنند، جدول حل کنند، درباره خاطرات گذشته شان حرف بزنند و ذهنشان را فعال نگه دارند.

بهداشت خواب هم باید در این سنین رعایت شود. به این معنی که سالمند باید هر شب در ساعت مشخصی بخوابد و این برنامه از نظم خاصی پیروی کند. همان طور که گفته شد، برنامه زندگی سالمندان باید منظم باشد؛ ولی گاهی شرایطی پیش می آید که فرد سالمند ناچار است در طول هفته دائم به خانه دختر و پسرهایش برود و بعد از یکی دو روز، دوباره به خانه یکی دیگر از بچه هایش نقل مکان کند. مسلما این وضع به نفع سالمندان نخواهد بود چون تطابق پیدا کردن با محیطی جدید برای آنها آسان نیست؛ ولی اگر چنین وضعی برایتان پیش آمد، حداقل سعی کنید در هر یک از خانه ها همان نظمی را برقرار کنید که همیشه وجود داشته است و برنامه هفتگی هم نباید خیلی تغییر کند.

● ترس های دوران سالمندی

بعضی از سالمندان از تنها ماندن می ترسند و شاید به همین دلیل دوست نداشته باشند در خانه خودشان و به تنهایی زندگی کنند. این ترس ها در صورتی که باعث وابسته شدن فرد سالمند به اطرافیانش شود و اجازه زندگی مستقل را به او ندهد، دردسرساز خواهد بود و باید درمان شود. بنابراین برای ترس های بیمارگونه، مشورت با پزشکان می تواند به خانواده کمک زیادی کند. اما هنگامی که ترس در حد متعادل تری است و فرد سالمند را خیلی به اطرافیانش وابسته نکرده، مشکل خاصی نخواهد داشت و باید شرایط مناسبی برایش فراهم شود تا این ترس ها به حداقل برسد؛ به طوری که نه محیط زندگی او خیلی شلوغ شود و نه خیلی خلوت و بدون ارتباط با دیگران.

همچنین خوب است در شرایطی که فرد سالمند احساس وابستگی می کند و بدون دیگران قادر نیست کاری را انجام دهد، مسئولیت های کوچکی را به او بسپارید. خرید کردن یا کمک در کارهای خانه از جمله وظایفی است که براساس توانایی سالمند می توانید به او محول کنید. این کارها و مسئولیت ها در حفظ سلامت روان سالمندان نیز بسیار مفید خواهد بود. در کل یادتان باشد با توجه به توان سالمند باید برای کارهای روزانه او برنامه ریزی شود.

نگهداری از نوه ها هم می تواند راهی مناسب برای سرگرم شدن سالمندان و افزایش سلامت روانشان باشد؛ ولی نه در مورد نوه های خیلی کوچک و بازیگوش که ممکن است برای سالمند دردسرساز شوند.

● سالمندان هم باید ورزش کنند

می گویند در هر سن و سالی باید ورزش کرد، اما مگر در دوران سالمندی هم حال و توان ورزش کردن برای فرد باقی می ماند؟ سالمندانی که خیلی اهل ورزش و فعالیت نیستند، معمولا همین بی حالی و نداشتن توان کافی را بهانه می کنند و از صبح تا شب بی حرکت در خانه می نشینند.

در حالی که ورزش و فعالیت، هر قدر هم که ساده و مختصر باشد، باز هم فواید زیادی برای همه افراد و همین طور سالمندان خواهد داشت. پیاده روی یکی از ساده ترین ورزش هاست که البته بسیار هم مفید است و می تواند براحتی انجام شود. البته در مکان هایی که هوا آلوده است این پیاده روی ها هم محدود می شود و بهتر است در روزها یا ساعت هایی که آلودگی هوا بیشتر می شود، فعالیتی هم صورت نگیرد. این ورزش و فعالیت ها هم نباید در ساعت و دقایق پیش از خواب انجام شود؛ چون می تواند خواب فرد را مختل کند.

سالمندانی که می خواهند فعالیتی را شروع کنند حتما باید ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از ورزش، بدنشان را گرم کنند. انجام فعالیت های ساده و سبکی مانند نرمش یا پیاده روی آهسته برای گرم کردن بدن مناسب خواهد بود. پس از گرم کردن هم باید با شدت متوسط ورزش مورد نظر را ادامه دهید و هیچ وقت ورزش های شدید را انتخاب نکنید. در ضمن، یادتان باشد میان هر یک از ورزش ها هم باید به اندازه کافی (حدود ۳۰ ثانیه تا دو دقیقه) استراحت کنید. در صورتی که در طول زمان ورزش دچار علایمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع و... شدید هم حتما موضوع را با پزشک معالج تان در میان بگذارید.

نیلوفر اسعدی بیگی