شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

ساختار تبلیغات در ایران


برای توصیف علمی ساختار تبلیغات در ایران, صنعت تبلیغات کشور را می توان به چهار بخش تفکیک کرد ۱ دپارتمان های بازاریابی در مؤسسات تولید کالا ۲ کانون های تبلیغاتی ۳ سازمان های آگهی در رسانه ها ۴ محیط تبلیغات

برای توصیف علمی ساختار تبلیغات در ایران، صنعت تبلیغات کشور را می‌توان به چهار بخش تفکیک کرد:

۱- دپارتمان‌های بازاریابی در مؤسسات تولید کالا

۲- کانون‌های تبلیغاتی

۳- سازمان‌های آگهی در رسانه‌ها

۴- محیط تبلیغات

هر یک از این چهار بخش مسائل مخصوص به‌خود را دارد، هر چند در برخی موارد، مسائل ساختاری تبلیغات در کشور به هر چهار بخش مربوط می‌شوند.

۱. دپارتمان‌های بازاریابی در مؤسسات تولید کالا

طبیعی است که هر سازمان یا واحد تولید کالا و خدمات نیاز به یک دپارتمان بازاریابی دارد که بر امور تبلیغات و بازاریابی کالاها و خدمات نظارت داشته باشد. دهها هزار واحد تولیدی و خدماتی در کشور فعالیت دارند که همه‌ی آنها، به این دپارتمان نیاز دارند. به همین دلیل است که کل دپارتمان‌های بازاریابی واحدهای تولیدی و خدماتی به‌عنوان یک بخش مهم از صنعت تبلیغات کشور محسوب می‌شود. برای شرح مسائل ساختاری در این بخش، می‌توان فعالیت‌های عمده‌ی دپارتمان‌های بازاریابی را به پنج مقوله‌ی اساسی تفکیک کرد:

- نظارت و طرح‌ریزی چرخه‌ای حیات کالا

- نظارت و طرح‌ریزی مشخصات اساسی برند (کالای تجاری)

- انتخاب کانون تبلیغاتی

- نظارت و طرح‌ریزی برنامه‌ی روابط عمومی

- نظارت و طرح‌ریزی ارتقای فروش

۱-۱- نظارت و طرح‌ریزی چرخه‌ی حیات کالا

به‌طور کلی، نظارت و طرح‌ریزی چرخه‌ی حیات کالا (PLC)، به عهده‌ی مدیر برند است که عملاً مهم‌ترین نقش را در یک دپارتمان بازاریابی ایفاد می‌کند. به عبارت دیگر، نظارت و طرح‌ریزی چهار فاز در حیات یک کالای معین، یعنی فاز معرفی، فاز رشد، فاز بلوغ، و فاز افول فروش بر عهده‌ی مدیر برند است. مدیریت این فازها هم نیاز به دانش تبلیغات و هم نیاز به شناخت بازارها و مخاطبان دارد.

۲-۱- نظارت بر طرح‌ریزی مشخصات اساسی برند

هر برند دارای سه ویژگی اساسی است که مجموعاً هویت برند (brand equity) نامیده می‌شود. این سه ویژگی عبارتند از: قابلیت ذاتی برند، چهره‌ی برند و شخصیت برند. نظارت و ارتقای این سه ویژگی برند بر عهده‌ی مدیر برند است. بدیهی است که وی نیاز به دانش تبلیغات و شناخت برند و توانائی ارزش‌گذاری برندها دارد.

۳-۱- انتخاب کانون تبلیغاتی

انتخاب کانون تبلیغاتی کار بسیار حساسی است که اشتباه در آن می‌تواند خسارت‌های بزرگی پدید آورد. البته تدوین خسارت‌های بزرگی پدید آورد. البته تدوین استراتژی تبلیغات، برنامه‌ی تبلیغاتی کامل، خلاقیت و تولید فنی و خرید رسانه به عهده‌ی کانون تبلیغاتی است، اما مدیر دپارتمان بازاریابی باید بر آنها نظارت کند و بتواند درستی و یا عدم درستی روال کار را تشخیص بدهد.

۴-۱- نظارت و طرح‌ریزی برنامه‌ی روابط عمومی

روابط عمومی در سازمان‌ها و واحدهای صنعتی می‌تواند مکمل تبلیغات و بازاریابی باشد. به‌ویژه که روابط عمومی می‌تواند در معروفیت برند و سازمان و خدمات پس از فروش نقش مهمی داشته باشد و در مواردی بدون هزینه‌ی رسانه، پیام‌های تبلیغاتی ارائه دهد. اما نظارت بر فعالیت‌های روابط عمومی و ارائه‌ی مشاوره به مدیر روابط عمومی بر عهده‌ی مدیر دپارتمان بازاریابی است.

۵-۱- نظارت و طرح‌ریزی ارتقای فروشندگی

در موارد بسیار، روش‌های جدید فروشندگی می‌تواند هزینه‌ی بازاریابی و تبلیغات را کاهش دهد و به تنهائی فروش محصولات و خدمات را بالا ببرد. اما این مهارت در روش‌ها نیز تا حدود زیادی به دانش تبلیغات و دانش رسانه‌ها نیاز دارد.

نتیجه

مدیر برند یا به هر حال مدیر واحد بازاریابی، در هر پنج زمینه‌ی یاد شده به دانش تبلیغات نیاز دارد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.