شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

از كمونیسم تا تروریسم


از كمونیسم تا تروریسم

بار دیگر چهره عراق غم انگیز شد تروریست ها در عراق برای بار دوم مرقد مقدس حرم امامین عسكریین ع را كه نماد دین اسلام و تشیع است منفجر كردند

بار دیگر چهره عراق غم‌انگیز شد. تروریست‌ها در عراق برای بار دوم مرقد مقدس حرم امامین عسكریین(ع) را كه نماد دین اسلام و تشیع است منفجر كردند. برای مردم عراق و پیروان دین اسلام هیچ چیز به اندازه تخریب مقدسات مذهبی فاجعه‌آور نیست. آن هم تخریب ضریح امامین عسكریین(ع).

بدون شك تنها نتیجه‌ای كه از تخریب این اماكن مقدس حاصل خواهد شد، اتحاد و انسجام مسلمانان است، نه تروریست‌ها (القاعده با ترجمان وهابیت) نه آمریكا و نه حامیان این سناریوهای غیرانسانی هیچ كدام به اهداف خود نخواهند رسید و برعكس عاملین این جنایات چهره خود را بیش از پیش در اذهان مسلمانان منفور و منفورتر می‌كنند.

عراق از زمان ورود نظامی آمریكا به این كشور كه ۴ سال و اندی از آن می‌گذرد چیزی جز ناامنی و بی‌ثباتی كشت و كشتار و توهین به مقدسات اسلامی در خود ندیده است. همزمان با ورود نظامی جورج بوش رئیس‌جمهور آمریكا به عراق، تروریست‌ها هم به این كشور وارد شدند. نبرد بین بوش و صدام حسین دیكتاتور منفور سابق عراق به امید رهایی این كشور از زندگی دیكتاتوری و ورود به زندگی بهتر و دموكراتیك تبدیل به نبرد تروریست‌ها (القاعده) و بوش شده است كه سراب زندگی بهتر شهروندان عراقی به بهانه ایجاد حكومت دموكراتیك بعد از دوران صدام را به قهقرا برده است.

در هر دو حالت این مردم بی‌گناه عراق هستند كه هم قربانی می‌شوند و هم به مقدسات آنها توهین می‌گردد. بی‌تردید جورج بوش رئیس‌جمهور آمریكا مقصر اصلی وضعیت كنونی عراق است زیرا در نبرد علیه تروریسم بوش تنها خود را مبارز این جنگ می‌داند. اخیراً هم رئیس‌جمهور آمریكا طی یك سخنرانی در مراسم «یادبود قربانیان كمونیسم» كه در واشنگتن برگزار شد اعلام كرد تروریسم هم مثل كمونیسم به‌خاطر اهداف مشترك و ایدئولوژی جاه‌طلبانه‌اش شكست خواهد خورد و جهانیان از این دشمن مخفی راحت خواهند شد.

اما یك نكته مهم در اینجا وجود دارد آن هم این است كه تدوین سیاست یك‌جانبه‌گرایی و زورگویی‌های آمریكا بعد از فروپاشی شوروی، بدون اندك اعتنا به حقوق دیگر ملت‌ها، زمینه‌های پرورش تروریسم امروزی را كه در عراق و افغانستان شاهد هستیم به وجود آورده است. به عبارت دیگر آمریكا مسوول وضع كنونی و موجد جریان نامیمون تروریسم است.

برای اینكه جاه‌طلبی آمریكا در جهان نیازمند یك دشمن فرضی است. زمانی شوروی سابق (كمونیسم) نقش یك دشمن را برای زیاده خواهی آمریكا بازی می‌كرد تا سیاست‌های امپریالیستی خود را گسترش دهد. اكنون هم بعد از فروپاشی كمونیسم این تروریسم یا بنیادگرایی با ترجمان سلفی و وهابیت است كه نقش دشمن را برای كاخ سفید بازی می‌كند تا آمریكا بتواند به عنوان تنها قدرت بر كل جهان سیطره پیدا كند.

بخشی از سیاست‌های زورگویانه آمریكا بعد از فروپاشی پرده آهنین در عراق و افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم و بخش دیگر آن توسط استقرار سامانه موشكی دفاعی بوش در اروپای جدید كه زمانی جزو منطقه نفوذ و قلمروی كمونیسم به عنوان دشمن قبلی آمریكا بود، دنبال می‌شود.

به هر حال در مقطعی بعد از فروپاشی شوروی ایجاد گروه‌های جهادی و تروریستی از سوی آمریكا با كمك پاكستان و عربستان و دوستی با آنها تامین‌كننده منافع آمریكا بود. برای مثال به وجود آوردن گروه طالبان و القاعده در افغانستان برای خروج شوروی از این منطقه؛ اكنون دشمنی و جنگ با تروریسم (القاعده و طالبان) تامین‌كننده منافع واشنگتن است كه در دو جبهه عراق و افغانستان پیگیری می‌شود. در اینجا می‌توان از تروریسم به عنوان فرزند ناخلف آمریكا نام برد.

بدون شك پایبندی آمریكا به قوانین بین‌المللی، احترام گذاشتن به حقوق دیگر ملت‌ها و از همه مهتر دست برداشتن بوش از سیاست‌های تجاوزكارانه و جاه‌طلبانه و در عین حال متعارض در عراق و افغانستان، تنها عامل شكست تروریسم خواهد بود.

در غیر این صورت اگر تغییری در نگرش آمریكا به وجود نیاید تروریسم هم ادامه خواهد داشت زیرا این پدیده شوم زاییده سیاست‌های یکجانبه گرایی و زورگویانه جورج بوش است. آنچه امروز هم در عراق و افغانستان می‌گذرد نتیجه رویكرد دوگانه رئیس‌جمهور آمریكاست كه شرایط زندگی را به دلیل نبود امنیت و بی‌ثباتی در این دو كشور سخت كرده است. به همین دلیل تمام تلاش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای برای حل بحران عراق كارساز نبوده است و این كشور همچنان غرق در مصائب ناشی از انفجار تروریست‌ها شده است.

علی كرمی