چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بیا تا قدر یكدیگر بدانیم
شاید فكر كنید در این زمانه پرمشغله، وقتی برای استراحت یا تفریح در كنار اعضای خانواده باقی نمی ماند اما با كمی دقت و حوصله درخواهید یافت كه راه های بسیار ساده و صمیمی وجود دارد كه از آن طریق می توانید برای لحظات بیشتری آرامش و صمیمیت را به اعضای خانواده هدیه كنید.
مزاح و تفریحات خودجوش و كم هزینه، گفت وگوهای صمیمانه و تغییر و اصلاح شرایط زندگی بخشی از این راه هاست. چرا كه سبب می شود بچه ها احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند و شما و همسرتان نیز به عنوان والدین، احساس اطمینان و شایستگی كافی بكنید، ضمن آن كه این روش ها نیاز به زمان زیاد، پول فراوان یا برنامه ریزی گسترده ندارند اما كمی تغییر قابل توجهی در زندگی شما به وجود می آورند و احساس شادی، خوشبختی و رضایت را در زندگی شما تقویت می كنید.
می پرسید چگونه؟ پس به نمونه های زیر توجه كنید.
▪ صبح تعطیل: فرصت بزرگ
از صبح روزهای تعطیل نهایت استفاده را ببرید. از بچه ها بخواهید برای ۱۵ دقیقه همگی نزد شما بیایند. آن ها را در آغوش بگیرید و ببوسید و محبت تان را بی دریغ به آن ها ابراز كنید. با وجود آن كه برنامه هر روزه شما این است كه صبح از جا بپرید و با شتاب همه كارها را انجام دهید تا همه سر موقع به محل كار، مدرسه یا مهدكودك برسند. روز تعطیلی سعی كنید هیچ برنامه زود هنگامی نچینید، به این ترتیب می توانید لحظاتی را بدون دغدغه با هم بگذرانید و احساس صمیمیت بیشتری با یكدیگر داشته باشید.
▪ نفس عمیق یادت نره!
زمانی كه احساس می كنید دیگر نمی توانید بچه ها را تحمل كنید نفس عمیقی بكشید تا آرام شوید. تحقیقات نشان می دهد كه نفس عمیق به عنوان یك ساز و كار آرامش بخش تأثیر به سزایی بر افراد دارد، این كار برای كودكان نیز مؤثر است. مادری كه در خانه اغلب از تكنیك نفس عمیق استفاده می كرد یك روز متوجه شد كه دختر شش ساله اش هم وقتی با برادر كوچكترش درگیر می شود، برای بازیافتن آرامش نفس عمیق می كشد. جالب این كه وقتی این مادر از دست بچه ها خشمگین می شد، دخترش به او یادآوری می كرد: «مامان، نفس عمیق یادت نره!»
▪ تحسین غیرمستقیم
گاهی بچه ها تحسین و تشویق مستقیم را به حساب نمی آورند یا از آن خجالت می كشند، از این رو بد نیست گاهی برای تحسین آن ها از روش غیرمستقیم استفاده كنید، به این ترتیب كه بگذارید بشنوند كه پیش دیگران از آن ها تعریف می كنید، یك تمجید غیرمستقیم می تواند محرك قوی تری برای اعتماد به نفس كودك باشد. زیرا كودك می فهمد كه تمجیدتان جدی و صادقانه است.
▪ روش صحبت به نوبت
چنانچه موقع غذا خوردن، قبل و بعد از آن زمان درگیری و بحث و جدل درخانه شماست، روش صحبت به نوبت را به كار ببرید. یك دستمال سفره رنگی سرمیز یا سفره بیاورید و در طول غذا خوردن این دستمال دست به دست بگردد، به دست هر فرد كه رسید می تواند چند دقیقه بدون وقفه حرف بزند. این روش خوبی به ویژه برای بچه های كوچكتر است كه گوش كردن و صحبت كردن درباره اتفاقات روزانه شان و مراعات نوبت و اظهار احترام به بزرگترها و دیگران را تمرین كنند.
▪ تكرار دستور
این تكنیك ساده به سرعت ارتباطات خانوادگی شما و همكاری در خانواده را بهبود می بخشد. روش كار این است كه به سادگی از كودك بخواهید دستوری را كه به او داده اید برای شما تكرار كند. به طور مثال بپرسید: «لطفاً چیزی را كه گفتم، تكرار كن.» اغلب والدین تعجب می كنند وقتی متوجه می شوند كه بیشتر اوقات بچه های كوچكتر اصولاً حرف آن ها را نفهمیده اند. شما ممكن است گفته باشید: «تلویزیون ساعت هشت خاموش می شود.» در حالی كه فرزندتان آن را این طور شنیده: «من تا ساعت هشت نمی توانم تلویزیون تماشا كنم.» كاهش میزان چنین بدفهمی هایی، دلخوری و بی حوصلگی را در هر دو طرف كم می كند.
▪ حداقل ده دقیقه در روز مخصوص بچه ها
هر روز ده دقیقه را در زمان معینی به بازی با بچه ها اختصاص دهید و بعد دوباره به امور روزمره خود بپردازید. برای مثال بعضی خانواده ها به كارت بازی، شطرنج، درست كردن پازل های صدقطعه ای، خواندن دو صفحه از كتاب مورد علاقه بچه ها یا كارهایی مانند این ها می پردازند. چنین فعالیت هایی به مرور به صورت یك سنت خانوادگی درمی آید و به كودكان و والدین آرامش و پیوند بیشتری می دهد.
▪ تغییر وضعیت بدهید
گاهی برای تغییر آب و هوای خانه و خروج از كشمكش بهتر است صحنه را تغییر بدهید. یك راه این است كه اعلام كنید قصد دارید همه را به گردش ببرید. اعضای خانواده را بردارید و بیرون بروید. سری به پارك محله، كتاب فروشی، كتابخانه یا كافی شاپ برای خوردن بستنی و... بزنید. حتی اگر این گردش فقط یك ساعت طول بكشد سرگرمی و تفریحی كه به وجود می آید حواس افراد را از موضوعات جزیی كه در منزل تحریك كننده و آزاردهنده هستند، پرت می كند.
▪ غروب جمعه
احتمالاً شما هم نظیر بسیاری از خانواده های دیگر حالت ویژه بعدازظهر روزهای جمعه را چشیده اید. برای از بین بردن این حالت می توانید یك یا دو دوست یا همسایه و فامیل را همراه بچه هایشان دعوت كنید. قرار بگذارید كه در این گردهمایی ها هر كس خوراك مختصری همراه خودش بیاورد. گپ و گفت بزرگترها پیرامون موضوعات اجتماعی و دینی و بازی بچه ها اوقات خوشی را در بعدازظهر جمعه برای اعضای خانواده فراهم خواهد كرد و از دلگیری غروب جمعه بسیار خواهد كاست.
▪ یك شب در هفته بدون تلویزیون و رایانه
یك شب در هفته اجازه ندهید كسی در خانه تلویزیون، رایانه و ویدئو، سی دی و ضبط صوت روشن كند. این موقعیت فرصتی فراهم می آورد تا به بازی هایی بپردازید كه واقعاً بازی های تعاملی به شمار می روند و دو طرف بازی مجبورند به طور واقعی با هم ارتباط برقرار كنند. بازی های قدیمی مختلف ماننند منچ، شطرنج، جوك تعریف كردن، كتابخوانی و حتی گفت وگوهای دوستانه معمولی نمونه های مناسبی در این زمینه هستند.
▪ احترام به طبیعت
زمانی را نیز صرف این كنید كه به فرزندتان احترام به طبیعت را بیاموزید. بگذارید بازوانش را به دور یك درخت حلقه كند و آن را در آغوش بگیرد، گل ها را بو كند و شبانگاه به ستاره ها خیره شود. به این گونه كارها، نه به عنوان یك فرصت آموزشی بلكه به عنوان روشی بنگرید كه از این طرح، كودك احساس می كند جزیی از یك كل بسیار عظیم است.
بسیاری از والدین مایلند كودكی پرورش دهند كه همواره حسی سرشار از بزرگی، عظمت و قدرت خداوند و استثنایی بودن آن را به همراه داشته باشد. اما حقیقت این است كه چنانچه كودكان بدانند مركز عالم امكان نیستند بلكه تنها بخشی از دستگاه عظیم به شمار می روند، احساس امنیت و آرامش خاطر بیشتری خواهند داشت. تعلق داشتن به یك نیروی ماورایی و فوق العاده تا پایان عمر به كودك اطمینان می بخشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست