جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مصنوعی از نوع دندان
لازم است دندانهای از دست رفته طبیعی با دندانهای مصنوعی جایگزین شود، چون انسان نمیتواند بدون وجود این اعضای مهم برای صحبت کردن، بلع و جویدن که بسیار مهم است بدرستی عمل کند. وقتی دندانهای از دست رفته جایگزین نشوند فرم صورت بیمار تغییر میکند. لبها و گونهها با دندانها پشتیبانی میشود. وقتی این تکیهگاه از دست برود عضلات آنها ضعیف میشود و کارایی مناسب نخواهد داشت.
نتیجه آن ایجاد چین و چروک در پوست صورت، افتادن لب و گونه و درنهایت پیرتر به نظر رسیدن شخص است. در واقع نسوج دهان، در سلامتترین وضع باید حفظ بشود.
تا حدی این موضوع با دنچر یا همان دست دندان مصنوعی کامل امکانپذیر است؛ ولی باید دانست دنچر مانند دندان طبیعی نخواهد بود.
● از دندان مصنوعی چه انتظار باید داشت؟
بیشتر بیماران نمیدانند از دنچر چه میخواهند. بندرت بیمار انتظار دارد با چشم مصنوعی ببیند یا حرکات طبیعی با دست و پای مصنوعی انجام دهد، ولی انتظار دارد دندانهای مصنوعی همانند دندانهای طبیعی کار کنند، در صورتی که دنچر یک جایگزین مصنوعی است و محدودیتهایی دارد و طبیعی است بیمار با آن مشکل داشته باشد. قیافه تا حدودی عوض میشود، صحبت کردن به نظر تغییر میکند و بیمار احساس میکند دهانش پر است.
● سازگاری با دندان مصنوعی
البته زمان، صبر و همکاری در اجرای دستورات داده شده لازم است تا یک تغییر جزئی صورت به یک تغییر خوشایند تبدیل و تکلم نرمال شود. البته باید به بیمار آموزش داده شود. با گذاشتن دنچر تازه معمولا بزاق افزایش مییابد که این یک واکنش طبیعی به تحریکات تازه است. در طول روز احساس میشود دنچر بدفعات شل و سفت میشود که این به دلیل متفاوت بودن خونرسانی به نسوج پیش میآید.
ممکن است در کام و زبان احساس سوزش داشته باشد که به علت مشکلات غدد مترشحه داخلی است. پس از گذاشتن دنچر اغلب تورم و درد در مخاط زیاد میشود که ممکن است به علت تحتفشار قرار گرفتن نسوج نرم میان سطح سخت دنچر و استخوان ایجاد شود. البته در طول زمان، زبان با تحرک خود باعث حرکت دنچر میشود که به نسوج زیر و اطراف دنچر آسیب میرساند و در نهایت باعث تحلیل استخوان میشود. بیشترین تغییرات در شش تا هشت ماهه اول بعد از گذاشتن دنچر بروز میکند.
● چگونه باید از دندان مصنوعی استفاده کرد
اگر بیمار در ادای کلمات مشکل دارد باید تمرین بلندخوانی کند و کلمات مشکلساز را بیشتر تکرار کند. بهترین دندانهای مصنوعی حدود یک سوم دندانهای طبیعی کارایی دارد که برای جبران این نقایص باید عادت غذا خوردن تغییر یابد. از خوردن غذاهای سخت و چسبنده باید خودداری شود و غذا به تکههای کوچک تقسیم شود و از دو طرف برای خوردن استفاده شود. وقتی هم احتمال استفراغ میرود باید دنچر از دهان درآورده شود.
● صبور باشید
البته اکثر دندانپزشکان تمایل دارند ناسازگاری بیماران با پروتز را به عوامل فیزیولوژیک یا روحی و روانی نسبت دهند و بیماران را با تغییر و اصلاح تکنیکها و گاهی با اعمال جراحی برای توسعه نواحی تحملکننده پروتز درمان کنند اما ارزیابیهای بعدی نشان داده این کارها در بهترین حالت یک بهبود موقت است. گاهی دندانپزشک این بیماران را به عنوان شاکیان مزمن به حال خود رهامیکند که مجبور میشوند برای سازگاری با پروتز خود به کمکهای روانپزشکی و روانشناسی متوسل شوند. همچنین تجربیات کلینیکی نشان داده است بیمارانی که ابتدا سازگاری خوبی با پروتز خود دارند ممکن است در درازمدت ناسازگار شوند. علت تغییرات تحلیلی و تخریبی است که مانع دوام و سازگاری با پروتز کامل میشود. در واقع، مطالعاتی که در زمینه موفقیت درمان پروتز انجام گرفته غیرقابل پیشبینی بودن نتیجه استفاده از پروتز کامل را نشان میدهد.
● دندان مصنوعی مراقبت میخواهد
بهداشت خوب دهان و دنچر بسیار مهم است. گیر کردن ذرات غذا زیر دنچر باعث تحلیل استخوان و در نهایت لقی آن میشود. بعد از غذا با مسواک و خمیر مخصوص باید دنچر را شست. هنگام شستن دنچر پایین باید آن را بین انگشت شست و اشاره گرفت تا نیفتد. در صورت بو دادن دنچر، باید آن را در محلول مخصوص به مدت نیم ساعت قرار داد.
برای استراحت نسوج طی ۲۴ ساعت باید به مدت هشت ساعت، دنچر از دهان درآورده شود که معمولا زمان خواب است. در صورت درد و تورم بیمار باید برای معاینه مراجعه کند. انجام ویزیتهای منظم نیز بعد از تحویل دنچر ضروری است.
دکتر غلامرضا اصفهانیزاده
دندانپزشک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست