دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

چند سطر درباره عطر


چند سطر درباره عطر

چه عطری بزنیم چقدر و چگونه

اگرچه عطر تغییری در ظاهر ایجاد نمی‌کند اما می‌تواند یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر زیبایی باشد زیرا رایحه آن نه‌تنها اعتمادبه‌نفس‌ را افزایش می‌دهد بلکه ذهنیت دیگران را هم درباره فرد بهبود می‌بخشد...

شاید شما هم دلتان بخواهد بدانید محتویات این شیشه‌های زیبا و گران‌قیمت چطور تهیه می‌شوند، چه خواصی دارند، برای مصرف آنها باید چه نکته‌هایی را رعایت کرد و آیا مصرف آنها برای سلامت خطری دارد یا نه. «زیبایی» این هفته به بیشتر پرسش‌های شما در این زمینه پاسخ می‌دهد.

موادشیمیایی تشکیل‌دهنده عطر بسیار متنوع‌اند و در ۶ دسته قرار می‌گیرند:

۱) انواع گل‌ها؛ مثل انواع گل‌ها و گیاهان از قبیل کاج، زنبق، یاس، رز، پیچ امین‌الدوله، شمعدانی، نرگس، مریم و ارکیده.

۲) انواع میوه‌ها؛ مثل گیلاس، توت‌فرنگی، سیب، گلابی، لیموشیرین، لیموترش، گریپ‌فروت و پرتقال.

۳) گیاهان معطر؛ مثل دارچین، کاکائو، جوز هندی، زنجبیل، هل، زیره، رزماری، وانیل، نعناع، اسطوخودوس و کاه.

۴) صیفی‌جات؛ مانند گوجه‌فرنگی، هندوانه و هویج.

۵) مواد جانوری؛ مثل عنبر نهنگ، موم زنبور، کاستوریوم سگ آبی، جلبک دریایی و گلسنگ موم یا مشک.

۶) مواد مصنوعی.

شیمیدان‌ها با روش‌های استخراج، تقطیر و فشار، روغن‌های معطر را از مواد طبیعی استخراج می‌کنند و بعد از ترکیب آنها با موادمصنوعی، رایحه‌های جدید و متنوعی می‌سازند. رایحه نهایی معمولا با آب (برای رقیق‌سازی) و الکل (برای ترکیب و تثبیت) مخلوط می‌شود.

● فوت و فن عطر زدن

روش اسپری برای تولیدکننده به صرفه‌تر است زیرا در هر بار اسپری کردن نیمی از عطر از شیشه بیرون می‌آید و در فضا و کف اتاق پخش می‌شود بنابراین زودتر تمام خواهد شد. خیلی از کارشناسان زیبایی هم معتقدند باید عطر را چند بار در فضا اسپری و از فضای عطرآگین حاصل عبور کنید! در این صورت رایحه‌ای یکنواخت از تمام بدنتان منتشر می‌شود و دیگران نمی‌توانند بفهمند عطر را به کدام از قسمت بدنتان زده‌اید.

بعد از ۵ ثانیه از زدن عطر، ابتدا نت‌های بالای عطر تبخیر و ظرف ۱۰-۵ ساعت بعدی نت‌های میانی و نهایی در فضا پخش می‌شوند. اگر عطر مرغوب باشد، هر ۳ نت آن خوشبو هستند و بوی زننده‌ای ندارند. پس لازم نیست چند ساعت قبل از مهمانی عطر بزنید تا بویش ملایم شود.

رایحه‌هایی که جرم مولکولی کمی دارند مانند بوی مرکبات و گل‌ها، خیلی زود و حداکثر در ۲۵ دقیقه از پوست می‌پرند اما رایحه‌هایی با جرم مولکولی سنگین مثلا رایحه چوب، چرم یا انواع استخراج‌شده از بدن جانوران، ماندگاری بیشتری (حدود ۱۰ ساعت) دارند. برخی کارشناسان می‌گویند عطر را روی نقاط نبض‌دار بدنتان بزنید زیرا گرمای بدن در این نقاط باعث تبخیر و انتشار مواد فرار عطر می‌شود، بعد از زدن عطر روی مچ‌هایتان، آنها را به هم نمالید زیرا اصطکاک ناشی از مالش باعث ترکیب چربی دست و مواد معطر و در نتیجه تغییر بوی عطر می‌شود.

خانم‌ها می‌توانند گلوله پنبه‌ای به اندازه یک فندق را به عطر آغشته کنند و در لباس زیر خود بگذارند زیرا دمای این ناحیه در قفسه سینه به تبخیر و انتشار عطر کمک می‌کند. استفاده از مرطوب‌کننده نیز از تبخیر مولکول‌های عطر از سطح پوست جلوگیری می‌کند. البته مرطوب‌کننده یا لوسیون نباید حاوی مواد معطر باشد زیرا با مواد موثر بوی عطر واکنش می‌دهد و ممکن است باعث ایجاد بوی بدی شوند.

● خرید عطر

اگر عطر به‌خصوصی مدنظرتان نیست، هرگز شتاب‌زده انتخاب نکنید زیرا ترکیب بوی عطرهای مختلف باعث سردرد و عطسه‌ می‌شود و قدرت انتخاب را از شما می‌گیرد. برای این کار چند روز زمان بگذارید و از فروشنده بخواهید هر روز تعداد محدودی، نهایتا ۵ عطر بیاورد تا امتحان کنید. نام عطرها را روی کاغذ تِستر بنویسید و از میان آنها ۲-۱ کاغذ را در پلاستیک‌های جداگانه بگذارید و به خانه ببرید. دوش بگیرید و هر بار یک تستر را در لباستان بگذارید تا ببینید کدام‌ را خودتان و اطرافیانتان ترجیح می‌دهید.

هیچ‌گاه عطری که از بدن اطرافیان به مشامتان می‌رسد، بدون امتحان کردن نخرید زیرا این عطر ممکن است روی بدن شما بوی چندان جالبی نداشته باشد. نکته دیگر اینکه حس بویایی بعدازظهر‌ها قوی‌تر عمل می‌کند پس بهتر است بعد از ظهر به عطر فروشی بروید. آخرین نکته هم اینکه اگر پوست چربی دارید، دقت کنید که عطر انتخابی روی بدن شما بوی تندتری خواهد داشت.

● ویژگی‌های عطر

عطر مانند موسیقی نت‌هایی دارد که رایحه‌ای خوشایند ایجاد می‌کنند. نت‌های بالایی، مولکول‌هایی با جرم مولکولی پایین هستند که خیلی زود از بدن تبخیر می‌شوند و در احساس فرد نسبت به عطر و درنتیجه فروش آن نقش کلیدی دارند. نت‌های میانی و نهایی هم به ترتیب جرم مولکولی به‌تدریج تبخیر می‌شوند. تفاوت انواع محصولات معطر در غلظت مواد معطر آنهاست. عصاره عطر، گران‌ترین و خالص‌ترین عطر است. دیدن عبارت ادوپرفیوم روی عطر، بیانگر ماندگاری مناسب است؛ یعنی غلظت مواد معطر در این محصول ۴۰-۱۵ درصد است. ادو تویلت که ماندگاری کم و بوی ملایم دارد ۲۰-۱۰درصد و ادکلن ۸-۳ درصد مواد معطر دارد. در افترشیو و اسپری هم ۳-۱ درصد مواد معطر وجود دارد. کارشناسان توصیه می‌کنند عطر را در معرض نورخورشید قرار ندهید زیرا اشعه‌های آن باعث واکنش شیمیایی بین مولکول‌های عطر می‌شود. در ضمن عطر را نباید بر طلا، نقره و انواع سنگ‌های قیمتی پاشید زیرا آنها را تیره می‌کند اما زدن عطر بر مروارید، باعث خوردگی آن می‌شود.

● عوارض عطر

دکتر ندا باور صاد، داروساز و استادیار دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور درباره سلامت مصرف عطر به سلامت می‌گوید: «تحقیقات نشان داده برخی موادشیمیایی موجود در عطر می‌توانند سلامت افراد را به ‌خطر بیندازند. تولیدکنندگان هرگز اطلاعاتی در مورد مواد کلیدی و سری به کار رفته در فرمول عطرشان به مصرف‌کننده نمی‌دهند. آزمایش‌ها روی ۱۷ عطر از برندهای معروف دنیا نشان داده به‌طور متوسط در هر عطر حدود ۱۴ ماده‌شیمیایی سری وجود دارد که می‌توانند باعث بروز اختلال‌های هورمونی، سردرد، سرگیجه، تهوع، خس‌خس سینه، آسم، آبریزش چشم و بینی، حساسیت و خارش پوستی و در مواردی تغییر رنگ پوست شوند. متاسفانه احتمال بروز این واکنش‌ها در کودکان بیشتر است پس والدین نباید به درخواست کودک از عطر خود به او بزنند. ضمنا خرید عطر از دستفروش‌ها یا مغازه‌هایی که نظارتی روی محصولات آنها وجود ندارد اشتباه است.»

منبع: WebMD

یاسمین ثریا