پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

نوشیدن آب و این همه فایده


آب كه شاید به دلیل پیش پاافتادگی آن به نظر در زمره مواد خوراكی نرسد, اما اخیرا در مورد فواید متعدد و حیاتی بودن آن كتاب ها و نوشته هاست كه روی هم چیده می شود

حقیقتا هم این طور است كه این مولكول ساده كه به فراوانی در كره زمین یافت می شود، هم خود دارای نقش های متعدد مستقیم در سیستم حیاتی موجودات خصوصا انسان است و هم به طور غیر مستقیم در فعالیت و عملكرد سایر مواد و عناصر دخالت دارد. به عبارتی با عدم حضور آب به عنوان اصلی ترین مایع حلال، بعضی واكنش ها و فعل و انفعالات بدن انجام نشده و بعضی دیگر نیز ناقص مانده یا از مسیر اصلی منحرف می شوند.این مایع حیاتی در بدن عموم موجودات و مسلما انسان، به عنوان اصلی ترین تركیب تشكیل دهنده ارگان ها و دستگاه ها شناخته شده، از نظر حجمی زیادترین درصد ماده بدن زنده است، چیزی در حدود ۷۰ درصد كل وزن بدن یا دو سوم آن. البته این درصدبندی در سنین مختلف متفاوت است و همه ما دیده ایم كه در افراد مسن، بدن تدریجا چروكیده و پژمرده تر می شود كه بخشی از آن به علت كاهش درصد آب موجود بدن به كمتر از ۵۰ درصد است، اكنون به اتفاق شما، ابعاد مختلف آب در بدن موجودات را مرور می كنیم:

منابع آب

قدر مسلم همه ما به یاد آب خوراكی می افتیم. مسلما جذب آب به طور اعظم با نوشیدن آب صورت می گیرد كه بحث منابع آب نوشیدنی سالم به بخش بهداشت آب مربوط می شود. قطعا هر آبی، منبع مناسب نوشیدن نیست! اما جالب است كه در تمامی مواد خوراكی مصرفی ما از میوه ها و سبزی ها تا گوشت و حتی حبوبات و غلات درصد خاصی آب هست كه جزو آب دریافتی روزانه حساب می شود. این آب در بدن به حالت آب داخل سلولی و خارج سلولی شامل داخل عروقی یا پلاسما و میان بافتی تقسیم می شوند. البته این تقسیمات همه كنترل شده است.

نقش حیاتی آب

گفتیم كه این مایع حلال بدن است. سموم و مواد دفعی بدن، املاح معدنی، ویتامین ها و... همگی در محیط محلول، فعال هستند.

آب عامل ارتباط درون و بیرون سلول هاست و تبادلات بین این دو در محیط آبی انجام می شود. حمل و معاوضه مواد به صورت محلول در قسمت های مختلف بدن و سلول، یعنی مایع خون، كنترل اسیدیته بدن توسط یون های OH منفی و H مثبت موجود در آب، عامل نگهدارنده حرارت بدن در محدوده نرمال است.

كمبود و مسمومیت

به طور اجمالی، كمبود آب در اثر هر عاملی ایجاد بحران می كند كه مسلما بسته به درصد كمبود آن است. دقت كنید: كاهش ۱۰ درصد آب بدن باعث بیماری های جدی می شود و كمبود بالای ۲۰ درصد باعث مرگ. دفع عادی آب به طور مرئی ادرار یا مدفوع یا نامرئی مثل تنفس و تعریق و كمبود غیر عادی آب به علت بیماری پاتولوژیك رخ می دهد، از جمله پس از جراحی و اسهال.

مسمومیت از آب در اثر عدم تعادل در متابولیسم آن مثلا عدم تعادل هورمونی موجب تورم سلول ها از جمله سلول های مغزی شده و عوارض آن سردرد، تهوع، انقباض عضلانی و گیجی است. خلاصه من و شما می توانیم با خیال آسوده از این منبع گوارای خدادادی و البته به شكل بهداشتی و صحیح آن لذت ببریم. فراموش نكنید كه متخصصان توصیه می كنند ۸ لیوان آب در روز ضامن سلامتی شماست.