دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
ویژگیهای شخصیت نوروتیک (روان رنجور)
![ویژگیهای شخصیت نوروتیک (روان رنجور)](/web/imgs/16/117/ilpl21.jpeg)
واژه روان رنجوری (neurosis) در روانپزشکی رسمی نامتداول است. این واژه از راهنمای آماری و تشخیصی اختلالات روانی در سال ۱۹۸۰ حذف شد و اکنون بیشتر یک اصطلاح برای رفتار اضطرابی و دمدمی است. با این که ممکن است این رفتارها اسامی مختلفی داشته باشند اما همه ناشی از اضطراب بالا بوده و مربوط به روانپریشی نیستند.
وسواس دست شستن
شستشوی وسواس گونه دستها یا رفتارهای وسواسی دیگر از نظر این افراد لازم است، درحالیکه هیچ فایده واقعی ندارد. برای مثال کسی که وسواس دست شستن دارد، حتی اگر دستهایش تمیز بوده و نیازی به شستوشو نداشته باشد، ممکن است دائماً احساس کند که باید برای آرام کردن اضطراب و آشفتگی احساسی خود، مرتباً دستانش را بشوید، شاید حتی با آب داغ. این رفتار، بسیار شبیه به اعتیاد است و چرخه پاسخ نادرست و وسواسی به ناآرامی درونی را تکرار میکند.
ایجاد جراحت در بدن خود
ایجاد جراحت یا بریدگی ناشی از روان رنجوری در بدن، اغلب در نوجوانان دیده میشود. این کار معمولاً تلاش برای خودکشی نیست بلکه پاسخ نوروتیک به فشار روانی شدیدی است که کنترل آن دشوار است. این افراد اغلب برای این به خودشان جراحت وارد میکنند که بتوانند یک همبستگی مستقیم بین علت و معلول و یا کنترلی که به نظر می رسد در زندگی آنها وجود ندارد را احساس کنند. وارد کردن جراحت به خود، تنها زمانی به عنوان یک ویژگی نوروتیک در نظر گرفته میشود که فرد کاملاً نسبت به عمل خود هوشیار بوده، نخواهد آن را انجام دهد، اما مهارت دیگری برای غلبه بر فشار روانی نداشته باشد.
فوبیاهایی مانند اگروفوبیا (هراس از فضاهای غیرقابل گریز مانند شلوغی یا فضای باز)
ترس چیز بدی نیست و در واقع سازوکاری لازم برای بقا است، اما فوبیا ترسی غیرمنطقی است. فوبیا ترسی است که بر مبنای واقعیت نیست، یا نسبت به خطر واقعی بسیار اغراق شده است. یک نمونه از فوبیا، اگروفوبیا است که گاهی اوقات به عنوان ترس از مکانهای شلوغ یا ماندن در خانه از آن یاد میشود. اگروفوبیا ترس شدیدی است که در هر زمانی که فرد احساس کند نمیتواند از موقعیت فرار کند حملههای اضطرابی ایجاد میکند.
افسرده خویی
افسردگی همیشه به عنوان ویژگی نوروتیک (رواننژند) در نظر گرفته نمیشود، اما افسردگی و اضطراب ارتباط نزدیکی با هم دارند. افسرده خویی، افسردگی خفیف اما دائمی است که اغلب به واسطه اضطراب مداوم ایجاد میشود. افسرده خویی اغلب با رفتار ضد اجتماعی و دمدمی مزاجی همراه است. یک ویژگی متداول فرد افسرده خو، این احساس غیر واقعی است که او درک عمیقتری از دنیا دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست