سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

جلوگیری از تخلفات بانکی


جلوگیری از تخلفات بانکی

برای جلوگیری از تخلفات بانکی باید سیستم یکپارچه ای بین تمام بانک های کشور ایجاد شود به طوری که نقل و انتقالات توسط متخصصین این سیستم زیر نظر گرفته شوند تا از تخلفات بانکی جلوگیری شود

متأسفانه هر روز یا هر چند روز یک بار و یا هر هفته و گاهی هر ماه، تیتر اول روزنامه ها و خبر اصلی برخی شبکه های خبری، این است که فلان شخص فلان اختلاص را کرده و فلان شخص از یک بانک چندین وام کلان گرفته و از این قبیل موارد، فراوان به گوش می رسد. هر چند که مسئولان وفادار با درایت کامل و نظارت بر این سیستم های بانکی و اداری، سعی در جلوگیری از این گونه تخلفات و موارد هستند، اخبار و جراید هاکی از این است که این نظارت ها و دقت عمل ها کافی نبوده و همین عامل سبب شده است که ما شنوا و بینای این قبیل جرائم باشیم. حتی با وجود پیشرفت تکنولوژی سامانه ای بانکی، و سیستم های این قبیلی، باز هم شاهد تخلفات از این نمونه هستیم. این تخلفات این را نشان می دهد که متأسفانه یا نظارت کافی و دقیق بر این گونه سیستم ها وجود ندارد، یا این نظارت ها کامل و دقیق نیستند، یا متخلفان خیلی باهوش تر از اینی هستند که فکرش را بکنیم و یا هم این که سیستم های جدید دارای ضعف هایی هستند که بیان نشده اند.

به هر حال در این مقاله سعی بر این است که راهی برای جلوگیری از این قبیل تخلفات بیان کنیم. امیدوارم که مورد توجه قرار گرفته و برای رفع این مشکلات، چاره ای اندیشه شود و از این راهکار، چنانچه قابل دنسته شود، استفاده گردد.

گفتیم که در سیستم های بانکی ما شاهد تخلفات بسیاری هستیم و این که خیلی ها هستند که با مدارک جعلی و حتی گاهی با مدارک اصلی در یک یا چند بانک، چندین وام کلان می گیرند. حال بگذریم که مقصر کیست. اما راهی هست که حتی اگر مسئولی از زیر بار مسئولیت خود به نفع خود شانه خالی کند و با متخلف همکاری کند، این راه جلوی او را گرفته و از درصد تخلفات مالی و این گونه تخلفات در بانک ها و سایر مؤسسه های این قبیلی، جلوگیری می شود.

اگر به دقت به تکنولوژی امروزی بانک ها و مؤسسات این جئوری، نگاهی دقیق بیاندازیم، متوجه می شویم که هر بانکی سیستم جداگانه ای دارد و از بانک دیگر مستقل است. همین عامل استقلال سیستم های بانکی، سبب می شود که بین سیستم های بانکی تعامل و همکاری وجود نداشته باشد و از اطلاعاتی که در بین بانک ها برای وام و این قبیل موارد صورت می گیرد، هماهنگی وجود نداشته باشد و همین عامل سبب می شود که یک نفر چندین وام از یک مدرک بگیرد. نبودن همانهنگی بین نقل و انقالات بانک ها با هم، سبب اختلاس هایی می شود که هر روز و هفته و ماه با آن ها مواجهه می شویم.

● اما راهکار چیست؟

به نظر من چنانچه دولت سیستم بان کها و مؤسسات این جوری را با هم منسجم کند و تمام اطلاعات نقل و انقالات و وام ها و دریافتی و پرداختی این بانک ها را زیر نظر گروهی متخصص داشته باشد، به دلیل هماهنگی اطلاعات بانک ها با هم، و نظارت توسط گروه خاص متخصصین، هیچ فردی روی مدرکی دوبار یا بیش از چند بار وام نخواهد گرفت و حتی جلوی اختلاس ها گرفته می شود.

یعنی وقتی که سیستمی اجرایی با متخصصان مجرب، نظارت کامل بر هماهنگی اطلاعات نقل و انقالات بانک های کشور داشته باشند، می فهمند که فلان شخص در فلان بانک روی فلان مدرک وام گرفته است و دیگر نمی تواند وام مجدد روی آم مدرک بگیرد. همچنین از هماهنگی بین نقل و انقالات بانک های سراسر کشور توسط این متخصصین، در صورت بروز اختلاس و جرائم بانکی، این گروه متخصص متوجه خواهند شد و از آن جلوگیری خواهند کرد.

پس باید برای جلوگیری از اختلاس های و خلاف های بانکی، در سراسر کشور، سیستمی نظارتی کلی بر تمام بانک های کشور اجرا شود، که به واسطه ی آن توسط متخصصان، تمام اطلاعات بانکی کل کشور مورد هماهنگی و مورد نظارت دقیق قرار گرفته تا از تخلفات بانکی و مؤسسه های بانک گونه، جلوگیری شود.

وقتی کلیه ی اطلاعات بانک های سراسر کشور توسط همچنین سیستمی با متخصصان تحت نظارت کامل قرار گیرد، از تعامل و هماهنگی بین اطلاعات بانک های کشور، این نتیجه حاصل خواهد شد که بدون شک جلوی برخی تخلفات از جمله اختلاس ها و وام های چند گانه ی یک مدرکی، گرفته خواهد شد.

به امید روزی برای بانکداری سالم و بدون غل و غش.

سید احسان راستگو سوق