سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

مدیریت شهری از نگاه نامزدها


مدیریت شهری از نگاه نامزدها

تهران شهری است با هزاران درد و گرفتاری و دود و دم, شهری كه همسایه, همسایه رانمی شناسد و همه در این شهر خسته و درمانده هستند

انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و گرمی رقابت های مربوط به آن در تهران، بهانه ای شد تا با تنی چند از كاندیداهای ائتلاف های عمده در این شهر، به گفت وگو بنشینیم.

● اعلایی: تهران به دولتشهر نیاز دارد

مجتبی اعلایی، كاندیدای ائتلاف رایحه خوش خدمت (حامیان دولت)، معتقد است برای اداره شهری مانند تهران به یك «دولتشهر» نیاز داریم.

معاون مستعفی دفتر رئیس جمهور و از مدیران شهرداری تهران در دوره مدیریت دكتر احمدی نژاد در گفت وگو با «ایران» به اندازه جغرافیایی تهران اشاره می كند و می افزاید: بعضی مناطق شهر تهران - مانند منطقه ۴ - از لحاظ جمعیتی خود یك كلان شهر هستند، برای همین این حد و اندازه های عظیم ما را برای اداره آن به «دولت شهر» نیازمند می كند یعنی شورایی كه شبیه دولت است.او معتقد است، اداره شهر تهران با این جمعیت، یك تمركز مدیریتی در سطح شهر می طلبد، اما در سطح خود شهرداری مدیریت باید غیرمتمركز باشد.وی در توضیح این مطلب می گوید: تمام سازمان های اداره كننده شهر باید همسو باشند كه متأسفانه نیست و در شهرهای بزرگ مدیریت در شهرداری باید غیرمتمركز باشد، به این معنی كه مدیریت شهری به واحدهای كوچك تقسیم شود كه به آن محله محوری می گویند.وی با اشاره به تغییرات ایجاد شده در دهه ۷۰ در مدیریت شهری گفت: از اوایل دهه ۷۰ دولت وقت تصمیم گرفت، شهرها را خودگردان كند، بنابراین منابع قبلی دیگر به این شهرها تخصیص پیدا نكرد در صورتی كه برخی مالیات ها محل صرفشان مطابق قانون حوزه شهری است. این باعث شد شهرداری هوا به مردم بفروشد. این فروش تراكم همه برنامه ریزی ها را نابود كرد.وی با اشاره به «توسعه مشاركت شهروندان» افزود: شورایاری ها در اینجا معنا پیدا می كنند به شرطی كه از حالت تشریفاتی و تبلیغاتی خارج شوند و در كنار استراتژی محله محوری، نقش های جدی در اداره محله ها داشته باشند و اگر این تحقق نیابد هر چه ساخت و ساز كنیم جواب نخواهد داد و وارد یك مسابقه «اتو - اتو» می شویم به این معنی كه اتوبان می سازیم. اتومبیل تولید می شود و در همه بخش ها همینطور یك مسابقه ناتمام فرسایشی رخ خواهد داد.

اعلایی می افزاید: شهر تهران بسیاری از حل مسائلش در گرو حضور دولت است، پس اگر كسی با دولت مقابله كند، شهروندان را دچار مشكل می كند. آقایانی كه ضددولت حرفی می زنند نمی توانند ادعای حل مشكل مردم را بكنند، چرا كه هماهنگی كلید حل مشكلات است. وی با ذكر مثالی در مورد لزوم تعامل سازنده شوراها با دولت می گوید: سال ها در تهران، پادگان ها در درون شهر مشكلات عدیده ای به وجود آورده بودند، بسیاری از راه ها و بزرگراه ها در برخورد با پادگان ها به بن بست می رسیدند؛ آقای احمدی نژاد در زمان شهرداری بسیاری از پادگان ها را شكافت و بزرگراه از میان آنها رد شد چون تعامل مثبت داشت و دعوا نداشت، بنابراین اگر در سایر بخش ها هم این تعامل و هماهنگی تسری یابد، كارها سریع تر و بهتر انجام خواهد شد. وی با مقایسه شورای اول و دوم شهر تهران گفت: شورای اول به دلیل مسائل سیاسی نتوانست كار خود را انجام دهد و تقریباً تعطیل بود، البته این نخستین شورای شهر بود و چتر سیاست شدیداً بالای سر آن بود اما در شورای دوم به دلیل غیرسیاسی بودن به مسائل شهر پرداخت كه این را می شود به طور آماری مقایسه كرد.


مدیریت شهری از نگاه نامزدها

امیرعلی امیری، كاندیدای «ائتلاف اصولگرایان» برای شورای شهر تهران در تحلیل خود از وضعیت شهر تهران و مسائل آن گفت: تهران بیش از ۵۰ سال است كه بدون برنامه مشخص گسترش پیدا كرده و به شهر ۲ قطبی با فاصله طبقاتی و ناهنجاری های زیادی تبدیل شده است. این شهر از نظر فرهنگی نیز دچار مشكلات و آسیب های زیادی است كه هر كدام از آن ها می تواند بحران بیافریند. وی در گفت وگو با «ایران» افزود: ترافیك، آلودگی هوا و آلودگی های صوتی در شهر از جمله مشكلات دیگر این كلان شهر است و بن بست های مختلفی در این شهر وجود دارد كه هر كدام از این ها به برنامه ریزی نیاز دارد.

امیرعلی امیری در ادامه و در توضیح مدل مدیریتی خود برای شهر تهران تصریح كرد: مدیریت كارآمد با زحمت كافی برای حل مشكلات، شهر تهران را چند سال آینده از وضعیت كنونی خارج می كند. مشكلات این كلان شهر در مدت زمانی كوتاه حل نمی شود، اما باید در طول این مقطع و در چارچوب یك برنامه علمی برخی مشكلات تهران حل شود.

كاندیدای «ائتلاف اصولگرایان» همچنین در مورد تعامل شورای آینده شهر تهران با دولت نیز گفت: دولت باید از شوراهای شهر بخصوص شوراهای شهر تهران حمایت و پشتیبانی كند، به دلیل این كه اگر شورای شهر و شهرداری تهران موفق عمل كند، بار زیادی از دوش دولت برداشته خواهد شد. ۹ میلیون جمعیت تهران نیاز به خدمت دهی شهری دارند. دولت نیز نیاز به كمك شورای شهر و شهرداری دارد و این رابطه و تعامل دوسویه است. امیرعلی امیری در خصوص ارزیابی خود از شورای اول و دوم شهر تهران گفت: شورای اول شهر تهران به دلیل بی تجربگی شوراها، تركیب نامتجانس و اختلافها و ناشی گری سیاسی موفق نبود. وی افزود: كار شورای اول شهر تهران به جایی رسید كه دولتی كه همفكر آنان بود، نتوانست شورا را تحمل كند و ناچار شد تصمیم به انحلال آن بگیرد. این مسأله خاطره خوبی را از عملكرد شوراها در ذهن مردم ثبت نكرد و تأثیرش در كاهش مشاركت مردم در شوراهای دوم شهر تهران كاملاً مشهود بود. اما شورای دوم شورایی تخصصی بود كه بیشترین وقت خود را صرف مشكلات شهری تهران كرد و عملكرد آنها باعث دغدغه مردم نشد. امیری افزود: عملكرد خوب شورای شهر دوم تهران را شاهد بودیم و تأثیر آن را در ۲۴ آذرماه در پای صندوق های رأی نیز شاهد خواهیم بود كه درصد شركت كنندگان بیشتر خواهد شد.


مدیریت شهری از نگاه نامزدها

كاندیدای اصلاح طلبان برای شورای شهر تهران گفت: تهران شهری است با هزاران درد و گرفتاری و دود و دم، شهری كه همسایه، همسایه رانمی شناسد و همه در این شهر خسته و درمانده هستند. عباس میرزا ابوطالبی، در گفت وگو با «ایران» افزود: مدیریتی كه در این شهر اوضاع را به دست می گیرد باید براساس سند چشم انداز ۲۰ ساله نظام حركت كند و مطابق با رویه ها و قوانین به جلو رود. وی در مورد مقوله سیاست و شورا بیان داشت: سیاسی بودن با مسائل حاشیه ای بسیار فرق می كند، البته در شورا نباید به مسائل حاشیه ای بپردازیم و اگر رقیب ما حرف خوبی زد بپذیریم شاید حرف او درست باشد و اگر عملكردمان اشكال دارد باید نقد كنیم و آن را كنار گذاریم. وی افزود: ما قطعاً اگر وارد شورا شویم دنبال مسائل گروهی نخواهیم بود، من عضو شورای مركزی حزب همبستگی هستم اما در شورا قطعاً دنبال مسائل گروهی نخواهیم بود. كاندیدای ائتلاف اصلاح طلبان در مورد تعامل شورای آینده در صورت پیروزی اصلاح طلبان- با دولت، اظهار داشت: با دولت یك تعامل خوب خواهیم داشت و به دنبال این هستیم كه حق و حقوق خود را از دولت بگیریم.وی اظهار كرد: كارهای غیر ضروری را ضرورتی ندارد دولت انجام بدهد، این كارها را شورا باید به عهده بگیرد.میرزا ابوطالبی در مورد شورای اول و دوم تهران گفت: شورای اول شرایط خاص خودش را داشت، شورای دوم هم نتوانست وابستگی شهرداری به فروش تراكم را كم كند.