چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی و بیماری


رژیم غذایی و بیماری

● پوکی استخوان
از هر چهار زن یک نفر به دنبال یائسگی دچار پوکی استخوان می شود. هم در زنان و هم در مردان خطر ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می شود. مشخصه پوکی استخوان کاهش …

پوکی استخوان

از هر چهار زن یک نفر به دنبال یائسگی دچار پوکی استخوان می شود. هم در زنان و هم در مردان خطر ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می شود. مشخصه پوکی استخوان کاهش تراکم استخوان است که منجر به نازک شدن، شکننده شدن و تمایل به شکستگی آنها می شود.

مصرف مقادیر کافی کلسیم در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان کمک می کند. مقدار دریافت مجاز برای مردان و زنان ۱۹ تا ۵۰ ساله ۱۰۰۰ میلی گرم در روز است و برای مردان و زنان بالا ی ۵۰ سال، ۱۲۰۰ میلی گرم در روز توصیه می شود. بیشتر مردم به زور، نصف مقادیر توصیه شده را دریافت می کنند. به دلیل تفاوت جذب، کلسیم موجود در سبزی های پرفیبر به خوبی کلسیم فرآورده های لبنی جذب نمی شود. لذا چنانچه از یک رژیم پر فیبر استفاده می کنید حتما دیگر منابع غنی از کلسیم را هم در آن بگنجانید. در مجموع، بهتر است تا حد امکان از رژیم خود، کلسیم دریافت کنید، اما اگر قادر نیستید مقادیر توصیه شده را از طریق غذا کسب کنید، قرص های مکمل کمک خوبی برای جبران این نقیصه خواهند بود. بدین منظور با پزشک خود در زمینه دریافت مکمل مشورت کنید، به ویژه اگر یک خانم یائسه هستید.

بیماری سلیاک

بیماری سلیاک که به آن اسپروی سلیاک یا اسپروس گرمسیری هم گفته می شود، یک نوع بیماری گوارشی ناشی از عدم تحمل به گلوتن است. گلوتن پروتئینی است موجود در گندم، جو، چاودار و احتمالا جودوسر، در افراد مبتلا ، گلوتن با تحریک سیستم ایمنی باعث آسیب روده باریک و در نتیجه ممانعت از جذب برخی از مواد مغذی موجود در غذا می شود.

پرهیز از غذاهای حاوی گلوتن درمان این بیماری است. هرچند کار ساده ای به نظر می رسد اما چنین کاری می تواند موضوعی چالش برانگیز باشد. زیرا فرآورده هایی که از دانه های حاوی گلوتن مثل گندم، جو، چاودار وجودوسر تهیه می شوند، قوت غالب مردم آمریکا و اروپا هستند. نان گندم در همه انواع خود حاوی گلوتن است، این قضیه در مورد اکثر کیک ها، خوراک غلا ت و رشته ها (مثل ماکارونی) هم صدق می کند. به علا وه بسیاری از غذاهای فرآوری شده هم حاوی مقادیر اندکی ترکیبات امولسیون ساز، غلیظ کننده و سایر افزودنی ها هستند که از این دانه ها مشتق می شوند و بنابراین از آنها باید پرهیز کرد. برنج، سیب زمینی و ذرت گلوتن ندارند و غذاهای تهیه شده از اینها قابل قبول هستند. گوشت قرمز خالص، ماهی، مرغ، تخم مرغ، فرآورده های لبنی، سبزی و میوه ها هم فاقد گلوتن هستند. حتی مقادیر جزیی گلوتن می تواند آسیب شدیدی به مخاط روده ها وارد کند. تبعیت بی قید و شرط از رژیم غذایی می تواند بیماری را کنترل و از ظهور عوارض مرگبار جلوگیری کند. ازدیگر اجزای مهم درمان می توان به چکآپ منظم دکتر و رژیم درمان گر اشاره کرد.

بیماری کبدی

بیماری پیشرفته کبدی می تواند به افزایش آمونیاک در خون، احتباس مایعات در شکم و خستگی و کوفتگی منجر شود. با انجام تغییراتی در رژیم غذایی می توان این مشکلا ت را از میان برد. برای تنظیم یک برنامه غذایی مناسب، همکاری نزدیک با پزشک معالج و رژیم درمان گر حائز اهمیت است.

مقداری از پروتئین به آمونیاک تجزیه می شود، لذا پزشک معالج شما ممکن است پیشنهاد کند تا مقدار مصرف پروتئین در رژیم غذایی تان را کاهش دهید و به جای خوردن پروتئین مورد نیاز روزانه به طور یکجا و در یک نوبت آن را به چند وعده در روز تقسیم کنید و معمولا بهتر است به جای دو یا سه وعده در روز، چهار تا شش وعده غذا بخورید.

همچنین مهم است که از دریافت کالری کافی اطمینان حاصل کنید و در صورت فشارخون بالا یا احتباس مایعات (ادم) لا زم است دریافت سدیم را محدود سازید.

منبع: کتاب سلا مت جامع خانواده ـ انتشارات تیمورزاده