پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
توانمند سازی زنان و توسعه پایدار و محیط زیست
● توسعه پایدار - تعاریف
از مفهوم توسعه پایدار كه مركب از دو واژه" توسعه" و " پایدار" میباشد، تعاریف متعددی ارادئه شده است. اگر بتوان واژه توسعه را صرف نظر از دیدگاهها و تعاریف مختلفی كه از آن شده به مفهوم بهبود شرایط زیست انسان در ابعاد گوناگون محیطی اجتماعی فرهنگی اقتصادی سیاسی و كالبدی در نظر گرفت واژه پایدار نیز میتواند دلالت بر تداوم شرایط زیست مذكور داشته باشد.
توسعه پایدار توسعهای است كه نیازهای فعلی نسل حاضر را بدون خدشه دار كردن توانایی نسلهای آینده برای رفع نیازشان برآورده كند (عدالت میان نسلها) در واقع توسعه پایدار را میتوان تلاش انسان برای برقراری آشتی بین پیشرفت و توسعه به موازات حفاظت و محیط زیست و منابع موجود دانست. پر واضح است كه توسعه پایدار در ارتباط مستقیم با حفظ محیط زیست قرار میگیرد، محیطی زیستی كه از منابع خدادادی است كه سرمایه بشر برای پیشرفت و توسعه محسوب میشود.
● توسعه پایدار و دیدگاهها
برای ارائه مفهوم كاملی از توسعه پایدار باید به همگرایی در دیدگاههای مختلف و تلفیق آنها پرداخت كه از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره كرد:
▪ نخست اقتصاددانان كه روش هایشان مبتنی بر به حداكثر رساندن رفاه انسانی در بطن محدودیتهای مربوط به سرمایه و تكنولوژی موجود است. در سالهای اخیر اقتصاددانان رفته رفته به اهمیت سرمایه طبیعی یعنی ارزش محیط زیست پی بردهاند بطوری كه هم اكنون فصل تازهای در علم اقتصاد به تحلیل منابع طبیعی و محیط زیست اختصاص یافته است.
▪ دومین دیدگاه به اكولوژیستها مربوط میشود كه بر حفاظت از تمامیت زیر مجموعهها یا خرده سیستمهای اكولوژیكی تاكید میورزند. زیرا به اعتقاد آنان این سیستمهای فرعی عوامل حساس و اساسی در هر نوع پایداری اكوسیستم جهانی تلقی میشوند.
▪ نقطه نظرات جامعه شناسان نیز سومین دیدگاه را تشكیل میدهند. بر اساس این نگرش بازیگران اصلی در توسعه پایدار، انسانها هستند كه الگوهای سازمان اجتماعی آنان به منظور تعیین راه حلها و تدابیر مناسب برای دستیابی به توسعه پایدارنفش عمدهای را ایفا میكند.
● نقش زنان در توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست
با توجه به دیدگاههای مطرح شده انسان، محور توسعه پایدار است و جامعه ای میتواند توسعه یابد كه همه افراد آن ظرفیت توسعه پذیری را داشته باشند و راهها و روشهای مناسب برای حصول توسعه پایدار را بیابند.
در روند توسعه از نقش زنان نباید غفلت كرد. و البته نقش بزرگتر زنان از آن جهت نمود پیدا میكندكه نقش محوری در خانواده ایفا میكنند و پرورش دهنده انسانهاهستند .
با توجه به ارتباط مستقیم توسعه پایدار و حفاظت محیط زیست زنان نقش عمدهای در مبارزه با تخریب محیط زیست و تحقق توسعه پایدار دارند:
۱) زنان عامل اصلی انتقال فرهنگ و سواد زیست محیطی ،اصلاح فرهنگ مصرف و انتقال میراث معنوی و دانش زیست محیطی هستند و نقش مؤثری در حفاظت از محیط زیست ایفا میكنند. نظر به اینكه پرورش نسل نو و تربیت فرزندان به عهده مادران است چنانچه فرهنگ زیست محیطی در مادران رسوخ كند بخوبی میتوانند این میراث معنوی را به فرزندان خود منتقل كنند و به دلیل نقش مهمی كه در مدیریت خانه دارند میتوانند برنامه ریزان اصلاح محیط زیست در خانه و محله خود باشند.
۲) زنان علاقه فطری و توجه ذاتی و توان شگفتانگیز در مراقبت از محیط زیست خود دارند. در این مورد دیدگاه خاص اكوفمینیسم معتقد است طبیعت سرشتی زنانه دارد و زن نسبت به مرد به طبیعت نزدیكتر است. بر طبق این دیدگاه زن مرتبط با طبیعت و تجسم بخش آن است. برهان فمینیستی بومشناختی مبتنی بر پذیرش رابطه خاص زنانه با طبیعت یابا ویژگیهای صلح دوستانه است. به نظر اكوفمینیستها این همان آرمان بشری و یا بخشی از آن است كه باید جای آرمان كنونی را بگیرد . اكوفمینیسم با تكیه بر برخی از ویژگیهای مثبت زنان معتقد است اگر چنین ویژگی هایی را اقتباس كنیم همه ما و در نتیجه كره زمین روزگار بهتری خواهیم داشت.
● توانمند سازی زنان در توسعه پایدار
در نتیجه نقش مهم زنان در محافظت از محیط زیست به عنوان یكی از جنبههای توسعه پایدار لزوم توانمند سازی زنان برای مشاركت در امر توسعه بیش از پیش احساس میشود. برای دستیابی به این امر موارد زیر را باید مد نظر قرار داد:
۱) باید به زنها امكان شركت در مدیریت زیست محیطی جامعه داده شود.
۲) باید سهم زنان در تصمیمگیری، برنامه ریزی، مشاوره و خدمات مربوط به محیط زیست و توسعه افزایش یابد و حضور نمایندگان و تشكلهای زنان در مراكز و نهادهایی كه با محیط زیست مرتبط هستند به شكل منظم و برنامه ریزی شده تضمین شود.
۳) باید با ارائه آموزشهای رسمی و غیر رسمی از راههای گوناگون و بخصوص تشكلهای مردمی آگاهی و نقش زنان در توسعه پایدار و حفظ زیست ارتقاء پیدا كند.
۴) باید با مشاركت فعال زنان و تشكلهای آنها برنامههای مؤثر و عملی برای تغییر الگوهای نامناسب مصرف و تنظیم الگوهای مصرف بهینه پیاده شود.
۵) دولت باید در جهت بالا بردن سطح آموزش، تغذیه و بهداشت زنها بكوشد و تشكلهای آنها را برای مشاركت هر چه بیشتر در امر توسعه پایدار تقویت كند.
۶) باید شرایط و امكاناتی بوجود بیاید كه زنان از امنیت در ابعاد مختلف اقتصادی - سیاسی - اجتماعی و فرهنگی برخوردار باشند تا بتوانند در فرآیند توسعه همه جانبه مشاركت داشته باشند.
مرجان اشرفی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست