پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
آنزیم ترانس گلوتامیناز و فناوری های جدید در تولید محصولات شیلاتی
از دیدگاه شیمیائی ، آنزیمها تركیبات پروتئینی هستند كه در تمام موجودات زنده وجود دارند.این تركیبات، بدون آن كه خود در طول این فرآیند دستخوش تغییرات قرارگیرند، متابولیسم سلولی را كنترل میكنند.امروزه آنزیمها، از میكروارگانیسمها و طی فرآیند تخمیر بدست میآیند. این تركیبات مستقیماَ به مــواد غذائی اضافه میشوند و با مقادیر بسیار جزئی، تاثیرات خود را به جای میگذارند.آنزیم ترانس گلوتامیناز، مانند بیشتر آنزیمها، به عنوان یك عامل كمكی در فرآیندها به كار برده میشود، بنابراین در دامنهٔ قوانین و مقررات مواد افزودنی قرار نمیگیرد، به همین دلیل در قوانین جاری و فعلی نیازی به بحث دربارهٔ آن دیده نشده است.فرم فعال ترانسگلوتامیناز، آنزیمی است كه تركیبات پروتئینی را در مواد غذائی به یكدیگر متصل میكند. این اتصالها كه اصطلاحاَ G-L خوانده میشوند، باعث ایجاد بافت بهتر و مقاومتر ماده غذائی در طول فرآیندها است. این اتصالها بسیار پایدار و در برابر عواملی مانند تغییرات pH و اثر حرارت، بطور فوقالعادهای مقاوم هستند.مصارف ترانسگلوتامیناز، در فرآوری آبزیان بر اساس توانائی تاثیرگذاری مثبت آنزیم بر خواص تكنولوژیكی بافت ماهی است، خواصی مانند : سفت شدن بافتها و ظرفیت نگهداری آب در بافتها.بواسطهٔ سخت شدن بافتها و ایجاد یكنواختی در مواد خام، قابلیت فرآیدپذیری افزایش و ضایعات كاهش مییابد.در نتیجه اثرات این آنزیم، به عنوان یك فاكتور اقتصادی نیز مطرح می شود.مصارف TG در تولید سوریمی نیز نتایج مثبتی داشته است. این اثر از طریق ، افزایش قابلیت ارتجاعی(الاستیسیته) و تولید محصول با كیفیت بالاتر، تحقق می یابد.
مثالهائی از مصارف ترانسگلوتامیناز در فرآوری محصولات شیلاتی
موارد كاربرد TG در تكنولوژی فرآوری محصولات شیلاتی، متنوع و مختلف است. ویژگی اتصال پروتئینها به یكدیگر، امكان تولید محصولات جدید از بقایا و اضافات ناشی از فراوری ماهیان را، فراهم ساخته است.
بنابراین هم از نظر اقتصادی و هم به لحاظ اكولوژیكی، استفادهٔ بهینه از منابع را ممكن میسازد. بازسازی بقایای ناشی از فرآوری آبزیان مختلف به كمك این آنزیم به شكلی كه محصول تولیدی بافت یكنواخت و منسجمی داشته باشد، یكی از مهمترین جنبههای كاربردی TG است. این ویژگی در تولید فرآوردههائی نظیر سوسیس ماهی نیز كاربری فراوان دارد.بقایا و ضایعات ناشی از فرآوری آبزیان كه حاوی مقادیر فراوانی تركیبات پروتئینی هستند اما در نهایت دور ریخته میشوند و یا به مصارف غیر انسانی میرسند، با استفاده از این آنزیم به مادهٔ اولیهٔ باارزشی جهت تولید محصولات با كیفیت بالا، تبدیل میشوند.استفاده از TG بهرهبرداری از مواد خام با كیفیت پائین، برای تولید محصولات غذائی ،با ظاهری مناسب و جذاب را مقدور میسازد. چنین محصولاتی از طرق مختلف قابل فرآوری و تولید هستند مانند، انجماد، دودی كردن ،پخت با بخار و ...آنزیم مورد نظر هیچگونه اثری بر خواص ارگانولپتیكی محصول ندارد و به محصول هیچ بو، طعم و رنگ عجیب و ناشناختهای نمیبخشد. فاكتور مهم دیگر این است كه با كمك TG ،امكان بالا بردن دما در فرآیندهای حرارتی فراهم میگردد كه سبب پایداری محصول تمامشده در برابر فسادهای میكروبی،میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست