چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رایان کروکر


رایان کروکر

▪ رایان کروکر (۱۹۴۹-)
رایان کروکر، سفیر جدید آمریکا در عراق‌ که‌ جانشین‌ زلمای‌ خلیل‌زاد شده‌است‌، سومین‌ سفیر این‌ کشور در بغداد پس‌ از سرنگونی‌ رژیم‌ صدام‌ است‌.
او در حالی …

رایان کروکر (۱۹۴۹-)

رایان کروکر، سفیر جدید آمریکا در عراق‌ که‌ جانشین‌ زلمای‌ خلیل‌زاد شده‌است‌، سومین‌ سفیر این‌ کشور در بغداد پس‌ از سرنگونی‌ رژیم‌ صدام‌ است‌.

او در حالی به‌عنوان سفیر آمریکا در عراق معرفی شد که زلمای خلیل‌زاد سفیر پیشین آمریکا در عراق به‌عنوان جانشین جان‌بولتون نماینده مستعفی آمریکا در سازمان ملل انتخاب شده‌است.[جزئیات مربوط به انتخاب خلیل‌زاد][جزئیات مربوط به استعفای بولتون]

رایان‌ کروکر درسال‌ ‌۱۹۴۹‌ در آمریکا به‌ دنیا آمد و دوران‌ کودکی‌ و نوجوانی‌ خود به‌ همراه‌ خانواده‌ در یکی‌ از پایگاه‌های‌ نیروی‌ هوایی‌ آمریکا گذراند.

وی‌ علاوه‌ بر آمریکا در کشورهای‌ دیگری‌ چون‌ مغرب‌، ‌کانادا و ترکیه‌ نیز مشغول‌ به‌ تحصیل‌ بوده‌است‌.

کروکر در سن‌ ‌۲۲‌ سالگی‌، در سال‌ ‌۱۹۷۱‌میلادی‌ پس‌ از فارغ‌التحصیلی‌ در رشته‌ زبان‌ انگلیسی‌ وارد وزارت‌ خارجه‌ آمریکا شد و پس‌ از طی‌ یک‌ دوره‌ آموزش‌ زبان‌ فارسی‌ در سال‌ ‌۱۹۷۲‌ میلادی‌ به‌ عنوان‌ دستیار کنسول‌ این‌ کشور در خرمشهر مشغول‌ به‌ خدمت‌ شد.

کروکر همچنین‌ از سال‌ ‌۱۹۷۴‌ تا ‌۱۹۷۶‌ میلادی‌ سرپرست‌ بخش‌ اقتصادی‌ سفارت‌ امریکا در قطر بود.

پس‌ از این‌ مدت‌ کروکر به‌ واشنگتن‌ بازگشت‌ و به‌ مدت‌ بیست‌ ماه‌ به‌ فراگیری‌ و تکمیل‌ زبان‌ عربی‌ پرداخت‌.

برخی‌ از نزدیکان‌ کروکر گفته‌اند وی‌ برای‌ یادگیری‌ لهجه‌های‌ مختلف‌ زبان‌ عربی‌ مدتی‌ را در میان‌ عشایر اردن‌ به‌ سر برد.

علاوه‌ بر این، حضور در مقام‌ سفیر آمریکا در بغداد، نخستین‌ تجربه‌ او در عراق‌ نیست‌ زیرا کروکر در سال‌ ‌۱۹۷۸‌ تا ‌۱۹۸۱‌ میلادی‌ در سمت‌ سرپرست‌ اقتصادی‌ در سفارت‌ آمریکا در عراق‌ کار مشغول‌ به‌ فعالیت‌ بوده‌است.

کروکر همچنین‌ در زمان تهاجم‌ رژیم‌ صهیونیستی‌ به‌ لبنان‌ در سال‌ ‌۱۹۸۲‌ میلادی‌ در بیروت‌ به‌ سر می‌برد و به‌ عنوان‌ مسئول‌ بخش‌ سیاسی‌ سفارت‌ آمریکا در بیروت‌ مشغول‌ به‌ کار بود.

وی‌ درعین‌ حال‌ در انفجار سفارت‌ آمریکا در بیروت‌ در سال‌ ‌۱۹۸۳‌ میلادی‌ جان‌ به‌ در برد.

کروکر در سال‌ ‌۱۹۸۴‌ به‌ درخواست‌ وزارت‌ امورخارجه‌ آمریکا به‌ واشنگتن‌ بازگشت‌ و تحصیلاتش‌ را در زمینه‌ کشورهای‌ خاور نزدیک‌ در دانشگاه‌ برینسیتون‌ ادامه‌ داد و در این‌ رشته‌ تخصص‌ گرفت‌.

وی از سال‌ ‌۱۹۸۵‌ تا ‌۱۹۸۷‌ به‌ عنوان‌ معاون‌ مدیر در دفتر اسرائیل‌ و روابط کشورهای‌ عربی‌ با این‌ کشور در وزارت‌ امورخارجه‌ مشغول‌ به‌‌کار بود.

کروکر همچنین‌ به‌ عنوان‌ مشاور سیاسی‌ در سال‌ ‌۱۹۸۷‌ تا ‌۱۹۹۰‌ میلادی‌ در قاهره‌ پایتخت‌ مصر خدمت‌ کرد.

وی‌ در سال‌ ‌۱۹۹۰‌ پس‌ از حمله‌ عراق‌ به‌ کویت‌ به‌طور موقت‌ عنوان‌ مدیر حمله‌ نظامی‌ برای‌ برخورد با اوضاع‌ خلیج‌ فارس‌ در وزارت‌ خارجه‌ آمریکا انتخاب‌ شد.

کروکر پس‌ از آن‌ در همین‌ سال‌ به‌ عنوان‌ سفیر آمریکا در لبنان‌ منصوب‌ شد و تا ‌۱۹۹۳‌ در بیروت‌ بود.

وی‌ پس‌ از این‌ مسئولیت‌ در سال‌ ‌۱۹۹۴‌ به‌ عنوان‌ سفیر آمریکا در کویت‌ منصوب‌ شد. کروکر همچنین‌ از سال‌ ‌۱۹۹۸‌ تا ‌۲۰۰۱‌ میلادی‌ به‌ عنوان‌ سفیر آمریکا در سوریه‌ مشغول‌ به‌ کار بود.

کروکر از ماه‌ ژانویه‌ تا آوریل‌ ‌۲۰۰۲‌ میلادی‌ در افغانستان‌ حاضر شد و مسئولیت‌ بازگشایی‌ و ساماندهی‌ به‌ سفارت‌ آمریکا در کابل‌ را بر عهده‌ گرفت‌.

وی‌ همچنین‌ از ماه‌ می‌ تا اوت‌ سال‌ ‌۲۰۰۳‌ میلادی‌ در زمانی‌ که‌ عراق‌ تازه‌ به‌ اشغال‌ نظامیان‌ آمریکایی‌ درآمد و پل‌ برمر حاکم‌ آمریکایی‌ عراق‌ شده‌ بود نیز در این‌ کشور حضور داشت‌.

کروکر در مدت‌ چهار ماه‌ همکاری‌ با پل‌ برمر با بسیاری‌ از تصمیمات‌ وی‌ مخالفت‌ کرد و توانست‌ جلوی‌ برخی‌ از اقدامات‌ وی‌ را بگیرد.

رایان‌ کروکر در سال‌ ‌۲۰۰۱‌ میلادی‌ دکترای‌ افتخاری‌ خود را از کالج‌ ویتمن‌ در واشنگتن‌ در رشته‌ حقوق‌ دریافت‌ کرد.

وی‌ از ماه‌ اوت‌ ‌۲۰۰۱‌ تا می‌‌۲۰۰۳‌ میلادی‌ در وزارت‌ خارجه‌ آمریکا به‌ عنوان‌ مشاور وزیر خارجه‌ در امور خاور نزدیک‌ مشغول‌ به‌ کار بود.

کروکر در سال‌ ‌۲۰۰۴‌ میلادی‌ به‌ عنوان‌ سفیر آمریکا در پاکستان‌ منصوب‌ شد و تا پیش‌ از انتخاب‌ به‌ عنوان‌ سفیر آمریکا در بغداد در اسلام‌اباد بسر برد.

نزدیکان‌ کروکر می‌گویند او در تصمیماتش‌ قاطع است‌ و می‌خواهد تا زیر دستانش‌ کارهایشان‌ را با سرعت‌ و دقت‌ هر چه‌ تمام‌تر انجام‌ دهند.

گفته‌ می‌شود وی روابط بسیار خوبی‌ با کردها و لیبرال‌های‌ عراق‌ از جمله‌ برهم صالح، ایاد علاوی‌‌ و‌ احمد چلبی‌‌ دارد و با گروه‌های‌ سیاسی‌ اسلامی‌ این‌ کشور تاکنون‌ روابط خاصی‌ نداشته‌است‌.

اگرچه‌ بسیاری‌ از آگاهان‌ سیاسی‌، نقطه‌ نظرات‌ کروکر را با جورج‌ بوش‌ بسیار نزدیک‌ نمی‌دانند، اما معتقدند خدمت‌ به‌ ایالات‌ متحده‌ آمریکا برای‌ کروکر بسیار اهمیت‌ دارد و قرار است‌ برای‌ اجرای‌ طرح‌ جدید بوش‌ در عراق‌ تلاش‌ کند.

کروکر به‌ خاطر مسئولیت‌هایش‌ در افغانستان‌ و پاکستان‌ با فعالیت‌های‌ القاعده‌ به‌ خوبی‌ آشناست‌.

رایان‌ کروکر ‌۵۸‌ ساله‌ علاوه‌ بر تسلط کامل‌ به‌ زبان‌های‌ انگلیسی‌، عربی‌ و فارسی‌ به‌ طرز چشمگیری‌ بر اوضاع‌ خاورمیانه‌ و خاور نزدیک‌ و فرهنگ‌ کشورهای‌ عربی‌ مسلط است‌.