جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

در دوران بارداری تغذیه مناسبی داشته باشید


در دوران بارداری تغذیه مناسبی داشته باشید

شما در زمان بارداری مقدار بیشتری پروتئین, ویتامین, مواد معدنی خاص مانند اسیدفولیک و آهن و کالری نیاز دارید

۱) تنظیم درست برنامه غذایی: شما در زمان بارداری مقدار بیشتری پروتئین، ویتامین، مواد معدنی خاص (مانند اسیدفولیک و آهن) و کالری نیاز دارید. پس برنامه غذایی‌تان را بر این اساس تنظیم کنید و چنانچه تغذیه و تحولی لازم دارد، حتما اعمال کنید. از خوردن غذاهای کم‌ارزش پرهیز کنید و غذاهای خوب بخورید. خوب خوردن به معنای زیاد غذا خوردن نیست بلکه ارزش غذایی خیلی مهم است و آگاه باشید که شما روزانه ۳۰۰ کالری بیشتر نسبت به قبل از حاملگی نیاز دارید.

۲) تا حد امکان از خوردن غذاهای دریایی به صورت خام پرهیز کنید: همچنین شیر غیرپاستوریزه، پنیر نرم که به کپک رسیده، گوشت خام، مرغ و خروس خانگی را نخورید؛ زیرا مصرف این‌گونه غذاها باعث رشد باکتری‌ها شده که برای نوزاد درون رحم مضر است. بعضی ماهی‌ها نیز حاوی متیل جیوه هستند که مصرف زیاد آنها برای رشد مغز نوزاد مضر است. پس سعی کنید در هفته تنها حدود ۳۴۰ گرم ماهی مصرف کنید و نه بیشتر. همچنین نوشیدنی‌های حاوی کافئین در این دوران توصیه نمی‌شود به طوری که مطالعات ثابت کرده نوشیدن روزانه بیش از چهار فنجان قهوه در این دوران باعث سقط جنین، تولد نوزاد کم وزن یا حتی مرده می‌شود. پس از مصرف زیاد چای، کاکائو و شکلات خودداری کنید و به جای آن شیر بی‌چربی، آبمیوه‌های صددرصد طبیعی یا آبلیمو بخورید.

۳) مکمل‌های حاوی ترکیبات معدنی ویتامینی مصرف کنید: زیرا مصرف این مکمل‌ها تضمین‌کننده کسب موادمغذی مورد نیاز است. این ویتامین‌ها باید حتما ۶۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم اسیدفولیک داشته باشند. به علاوه کمبود ویتامینB باعث مشکلاتی در ساخت ستون فقرات نوزاد و بیماری spina bifida در او می‌شود پس این مکمل‌ها باید حاوی ویتامینB کافی باشند. همچنین مصرف مکمل‌های آهن و کلسیم برای اطمینان از وجود مقدار کافی آنها ضروری است. اما مادران گیاه‌خوار و مادرانی که دچار بیماری‌هایی از قبیل کم خونی، دیابت و دیابت دوران بارداری هستند به مانند مادرانی که بچه‌های کم وزن به دنیا می‌آورند باید برای مصرف این‌گونه مکمل‌ها حتما با پزشک مشورت کنند. یک نکته خیلی مهم این است که هرگز تصور نکنید که باید مقدار زیادی مکمل مصرف کنید بلکه مقدار مکمل وابسته به تشخیص پزشک است و حتی مصرف بیش از اندازه آن برای نوزاد شما مضر است.

۴) هرگز در دوران بارداری رژیم نگیرید: رژیم گرفتن در این دوران هم برای مادر و هم برای نوزاد او خطرناک است؛ چرا که باعث از دست رفتن اسیدفولیک و مواد کانی و ویتامین‌های ضروری می‌شود و همیشه بدانید که افزایش وزن در دوران بارداری یک نشانه و علامت خوبی است به‌طوری که مادرانی که در دوران بارداری خوب غذا می‌خورند و به اندازه کافی افزایش وزن دارند، همیشه نوزادان سالم‌تری را به دنیا می‌آورند.

۵) به آرامی وزن‌تان را افزایش دهید: به طور کلی شما باید حدود ۵/۱۲ تا ۵/۱۷ کیلوگرم وزن‌تان را در دوران بارداری افزایش دهید، ولی مادرانی که قبل از باردار شدن وزن‌شان خیلی کم بوده، امکان افزایش وزن ۱۴ تا ۲۰ کیلوگرم و در مقابل مادران چاق تنها امکان افزایش وزن ۵/۷ تا ۵/۱۲ کیلوگرم را دارند. اما مادران کوتاه قد، مادران نوجوان یا مادرانی که چند قلو حامله‌اند برای افزایش وزن باید با پزشک‌شان صحبت کنند. روند و زمان افزایش وزن در دوران بارداری خیلی اهمیت دارد و شما باید در طول سه ماه اول بارداری حداقل اضافه وزنی حدود یک تا ۵/۳ کیلوگرم داشته باشید و به‌طور پیوسته و یکنواخت این را در ماه‌های بعد ادامه دهید تا زمانی که در سه ماهه سوم بارداری هر هفته حدود نیم کیلو به وزن‌تان اضافه شود.

۶) هر چهار ساعت یک‌بار غذا بخورید، ولی کم بخورید: حتی اگر شما گرسنه نیستید، سعی کنید هر چهار ساعت یک‌بار غذا بخورید؛ چرا که برای نوزاد مفید است. در صورتی که شما حالت تهوع، سوزش معده و سوءهاضمه دارید، می‌توانید دفعات وعده‌های غذایی‌تان را به پنج تا شش وعده اما خیلی سبک ارتقا دهید اما هرگز هیچ‌یک از سه وعده غذایی اصلی را حذف نکنید؛ چرا که حتی اگر شما گرسنه نیستید نوزادتان درون رحم شما نیازمند تغذیه مناسب است.

۷) گهگاهی چیزهای شیرین بخورید: درست است غذاها و اسنک‌های بسته‌بندی‌شده و دسرهای شیرین نباید بخش اصلی برنامه غذایی شما را در برگیرند اما شما نیز نباید همه شیرینی‌های مورد علاقه‌تان را به کلی کنار بگذارید. به‌طور مثال گهگاهی شیرموز، شربت‌های صددرصد طبیعی و بیسکویت نمکی بخورید؛ زیرا این برای شما و نوزادتان ضرری ندارد.