چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
تاتوی پزشکی چیست
این روزها انجام انواع کارهای مربوط به زیبایی، رواج زیادی بین تمام افراد جامعه پیدا کرده است. برخی از این اقدامها، نسبتا بیخطر هستند و برخی دیگر، میتوانند سلامت ما را بهشدت به خطر بیندازند...
یکی از مدهای رایج زیبایی در ماههای اخیر، تاتوی خط چشم، خط لب و لب برای رنگ دادن به آن و کنار گذاشتن رژلب است.
متاسفانه برخی افراد بدون در نظر گرفتن عوارض تاتو، به هر مرکزی برای این کار مراجعه میکنند. بهتازگی، خبرهایی از انجام تاتوهای زیبایی و پزشکی در کلینیکهای مجاز و معتبر پوست و زیبایی به گوش میرسد. بههمین دلیل سراغ دکتر پژمان مباشر، متخصص پوست، عضو مرکز تحقیقات پوست و سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی تهران و نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در امر نظارت بر آموزش تاتوی پزشکی رفتیم تا ببیشتر با کار این مراکز و عوارض انجام تاتوهای ناسالم آشنا شویم.
نظارتی بر انجام تاتو در کشور وجود دارد؟
تاتوهای زیبایی، از مدتها قبل در تمام نقاط دنیا و معمولا در سالنهای زیبایی، انجام میشدهاند. این در حالی است که بهتازگی در برخی کشورها، ازجمله کشور خودمان، وزارت بهداشت و سازمان فنی و حرفهای، نظارت بر کار تاتوی زیبایی را شروع کردهاند. معمولا بخش مربوط به زیبایی تاتوها، بهوسیله تکنیسینهای آموزشدیده و مورد تایید انجام میشود و بخش مربوط به تاتوی پزشکی هم بهوسیله پزشک متخصص پوست.
منظورتان از تاتوی پزشکی چیست؟
تاتوی پزشکی برای درمان برخی بیماریهای پوستی مانند ویتیلیگو (برص یا همان لک و پیس)، ضایعههای رنگدانهای پوست که کمرنگ یا پررنگ شدن پوست را دربرمیگیرند یا بهبود وضعیت جوشگاهها به کار میرود. تاتوی پزشکی یا همان میکروپیگمنتیشن، راهی برای درمان بیماریهایی که نام بردیم هم در منابع علمی و کتابهای مخصوص رشته پوست، مطرح شده است.
آیا درست است که میگویند برخی دستگاههای تاتوی زیبایی مجوز دارند و برخی نه؟
بله، دستگاههای مورد استفاده برای این نوع تاتو در سالنهای زیبایی، کلینیکها یا مطبها، حتما باید دارای مجوز و تاییدیههای لازم وزارت بهداشت باشند. در حال حاضر، دستگاههایی برای تاتوی زیبایی در ایران وجود دارد که وزارت بهداشت آنها را تایید کرده است.
ویژگی این دستگاهها چیست؟
یکی از بهترین و برجستهترین ویژگیهای این دستگاههای تایید شده این است که با استفاده از آنها امکان انتقال بیماریهایی مانند هپاتیت B یا ایدز از فرد آلوده به فرد سالم وجود ندارد. درواقع، این دستگاهها دارای کارتریجهای یکبار مصرفی هستند که خون در آنها به عقب پس زده نمیشود و در دستگاه باقی نمیماند. بههمین دلیل امکان انتقال بیماریهای ویروسی و عفونی با استفاده از چنین دستگاههایی از بین میرود.
آیا رنگهایی که در تاتوهای زیبایی بهکار میروند، انواع مجاز و غیرمجاز دارند؟
بله، برخی از این رنگها مجوزهای رسمی وزارت بهداشت و تاییدیههای لازم دارند. این رنگها در دانشگاه تهران آزمایش میشوند و در صورتی که هیچگونه عفونتی در آنها دیده نشود و از نظر شیمیایی هم کمترین عارضه را داشته باشند، تایید خواهند شد.
شما انجام تاتوهای زیبایی مانند تاتوی لب را بیشتر در کلینییکها توصیه میکنید یا سالنهای زیبایی؟
بهطور حتم در کلینیکها. خوشبختانه درحالحاضر کلینیکهایی در تهران وجود دارد که بهصورت تخصصی کار میکروپیگمنتیشن را زیر نظر متخصصان پوست انجام میدهند. برخی از کلینیکهای تخصصی پوست هم در حال آموزش دادن به تکنیسینها هستند تا این کار را صحیح و باقاعده، انجام دهند. بههمین دلیل انجام تاتوهای پزشکی و زیبایی از جمله تاتوی لب، اطراف چشم و ابروها در کلینیکهای پوست و زیبایی، بسیار مطمئنتر خواهد بود. همه افراد میتوانند با یک جستجوی ساده در اینترنت یا مشورت با متخصص پوستشان، به نشانی این کلینیکهای مورد تایید وزارت بهداشت، دست پیدا کنند.
تاتو، عفونت و حساسیت
افرادی که میخواهند تاتو کنند، باید به چه نکتههایی توجه کنند؟
باید از مسئول کلینیک یا سالن زیبایی بخواهند مجوز وزارت بهداشت برای دستگاه و رنگ تاتو را به آنها نشان بدهد. سلامت، شوخیبردار نیست و نباید برای دانستن چیزی که حقتان است، از آرایشگر یا تکنیسین تاتو، خجالت بکشید. استاندارد نبودن رنگهای تاتو، میتواند عوارض مختلفی داشته باشد.
مثلا چه عوارضی؟
ابتلا به انواع عفونتها، یکی از شایعترین این عوارض است. ضمن اینکه امکان ایجاد حساسیتهای پوستی، بهخصوص در ناحیه لب و اطراف چشمها هم در اثر استفاده از رنگهای غیرمجاز تاتو، وجود دارد. گاهی این حساسیتها بهقدری شدید است که درمان آنها بسیار سخت و طولانی میشود. از طرف دیگر، ابتلا به گرانولومهای پوستی هم از دیگر عوارض رنگهای غیراستاندارد محسوب میشود. در موارد بسیاری، درمان این گرانولومها بسیار طولانی و حتی غیرممکن خواهد بود بنابراین به تمام افرادی که قصد انجام تاتو دارند، توصیه میشود قبل از انجام این کار، مشاوره با پزشک متخصص پوست و انتخاب مراکز معتبر را فراموش نکنند.
ندا احمدلو
پرسشی از دکتر پژمان مباشر متخصص پوست
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست