جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

زورگویـی کـودکانـه


زورگویـی کـودکانـه

کودکانی که اقدام به قلدری و زورگویی می‌کنند، جزو کودکانی هستند که مورد آزار فیزیکی (کتک خوردن) یا جسمی قرار گرفته‌اند. این آزارها می‌تواند پیش‌زمینه‌ای باشد تا بعدها نسبت …

کودکانی که اقدام به قلدری و زورگویی می‌کنند، جزو کودکانی هستند که مورد آزار فیزیکی (کتک خوردن) یا جسمی قرار گرفته‌اند. این آزارها می‌تواند پیش‌زمینه‌ای باشد تا بعدها نسبت به کودکان دیگر قلدری کنند.

البته وجود برخی از بیماری‌ها و حالت‌ها - اختلال سلوک – و پرخاشگری که می‌تواند در نوعی از افسردگی رخ دهد، ممکن است باعث قلدری کودک نسبت به کودکان دیگر شود. به علاوه کودکی که در گذشته مورد قلدری قرار گرفته ممکن است این رفتار را به صورت جبرانی نسبت به کودکان کوچک‌تر از خود نشان دهد. طبیعتا اگر درخصوص این کودکان مسائل درمانی شروع نشود، این کودکان بزهکار می‌شوند و در بسیاری از موارد درگیر کارهایی چون مصرف مواد و... شده‌اند. درحقیقت این کودکان از نظر روحی و جسمانی مشکل دارند. بیشتر والدین تصوری که از قلدری دارند به گذشته برمی‌گردد اما بهتر است بدانید که شکل قلدری در کودکان امروزی نسبت به گذشته متفاوت است و در جامعه امروزی این زورگویی می‌تواند به شکل اینترنتی باشد.

مساله‌ای که اهمیت دارد و بسیار شایع است این است که کودکان بیش از اینکه کودکان قلدری شوند بیشتر در معرض و هدف قلدری قرارگرفتن هستند. بنابراین ممکن است خیلی از والدین این سوال را داشته باشند که با کودکی که تحت تاثیر قلدری قرار گرفته است چه بکنند. مهم‌ترین مساله این است که بیشتر کودکانی که مورد قلدری و زورگویی قرار می‌گیرند، کودکانی منفعل هستند.

بنابراین به والدین توصیه می‌شود سعی کنند کودک?شان روابط اجتماعی بالا و دوستان زیادی داشته باشد و به کودکشان آموزش‌ بدهند که ممکن است در مکان‌های خلوتی چون دستشویی و محل‌هایی که مربیان یا مسوولان مدرسه در آن حضور کمتری دارند، مورد آزار و قلدری قرار بگیرند. همچنین راه مقابله را به آنها توضیح دهند.

دکتر نسرین امیری

فوق‌تخصص روان‌شناسی کودک

عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی