پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

دلیل و درمان افتادگی پوست


دلیل و درمان افتادگی پوست

از لیزر و رادیوفرکوئنسی تا تکنولوژی HIFU

بدون شک زیبایی چهره و حفظ آن مطلوب همگان است و داشتن چهره‌ای زیبا و حفظ یا بازگشت به آن از دغدغه‌های دیرینه بشر...

زیبایی در فرهنگ‌ها و قومیت‌های مختلف معیارهای متفاوتی دارد اما بعضی از اصول اولیه آن بین تمام اقوام بشر مشترک است؛ مثلا جوان بودن پوست و نداشتن چین و چروک از پایه‌های ثابت زیبایی است. چین و چروک، شلی و افتادگی پوست گاهی به زیبایی آن لطمه می‌زند و خطوط روی آن حاکی از افزایش سن است که خیلی‌ها مایل به افشای آن نیستند. روش‌های جوان‌سازی پوست قدمتی دیرینه دارند و این شاخه از علم از قطار پرسرعت جریان علم پیاده نشده و هر روز تکنولوژی‌هایی نوین‌تر، موثرتر و با عوارضی کمتر را به خدمت گرفته تا در کمترین زمان و با کمترین آسیب بهترین نتیجه را داشته باشد. در این مطلب قصد دارم شما را با یکی از جدیدترین روش‌های غیرجراحی رفع افتادگی پوست آشنا کنم.

استحکام پوست و قوام آن به داربست زیرینش بستگی دارد که از ساختارهایی پروتئینی به نام کلاژن و صفحه‌های غشایی زیر پوست تشکیل شده است. ساختمان این اجزای کلاژنی پوستی که ساختمانی همچون رشته‌های فنری تاب‌خورده دارند، در اثر آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی مختلف مثلا قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، پیری، تغذیه و... از بین می‌رود و همچون فنری که بر اثر کشش زیاد باز شده باشد، طولشان افزایش می‌یابد که نمود بیرونی آن چین و چروک، شلی و افتادگی پوست است.

تاریخچه رفع چروک پوست

از گذشته‌های نه‌چندان دور تا امروزه، جراحان با روش‌های جراحی سعی در لیفت پوست و جبران شلی و افتادگی آن داشته و دارند. گرچه در مواردی که واقعا لازم باشد و پوست افتادگی و شلی زیاد داشته باشد، این روش‌ها هنوز مفید هستند اما در خیلی از موارد که شدت افتادگی پوست زیاد نباشد، استفاده از روش‌های غیرجراحی و حتی غیرتهاجمی ترجیح داده می‌شود که با کمترین عوارض، در کوتاه‌ترین زمان بهترین اثر را دارند. امروزه تکنولوژی‌هایی همچون لیزر و رادیوفرکوئنسی هم پا به میدان گذاشته و با گذر از لیزرهای تهاجمی همچون لیزر۲ COکه دوره‌های بعد از درمان ۲ هفته‌ای دارند، به پیشرفت خود ادامه می‌دهند.

مکانیسم عمل

اساس کار همه این روش‌ها تخریب ساختارهای قدیمی کلاژن و تحریک کلاژن‌سازی جدید از راه ایجاد گرمای موضعی در بافت بوده است اما ۲ محدودیت اساسی وجود دارد؛ اول، برای رسیدن به این داربست زیر پوست نیاز بود از سطح پوست گذر کنند و دوم اینکه کلاژن‌ها هرکدام در دمایی خاص در حدود ۷۰ - ۶۰ درجه سانتی‌گراد تخریب و بازسازی می‌شوند که رساندن چنین حرارتی به آنها، عوارض تخریبی سطحی پوست و عواقب ثانویه آن را در پی داشت.

البته امروزه تکنولوژی جدیدتری به نام HIFU، این ۲ مشکل را با استفاده از اصول اولیه فیزیکی و با تکنولوژی بسیار پیشرفته برطرف کرده و باعث می‌شود نتیجه مطلوب با کمترین عارضه و درد و در کمترین زمان ممکن به دست آید.

مزیت‌های تکنولوژی جدید

در این سیستم درمانی از امواج اولتراسوند (مافوق صوت) استفاده می‌شود. این امواج با کمک تکنولوژی بسیار پیشرفته، به‌وسیله وسایلی شبیه به عدسی که می‌توانند صوت را در نقطه‌ای کانونی جمع کنند، در نقطه‌ای از عمق دلخواه متمرکز و تابانده می‌شوند که نتیجه آن ایجاد گرمای موضعی در نقاط و اعماقی دقیق از پوست و بافت زیرین است. بقیه کار هم تخریب کلاژن‌های قدیمی و بازسازی کلاژن جدید است.

همان‌گونه که گفته شد، مزیت‌های اصلی این تکنولوژی، کمترین آسیب به سطح پوست و پیشگیری از عوارضی مانند سوختگی و لک است. ضمن اینکه لیفت و کشیدگی پوست در این روش به‌صورت چشمگیری از سایر روش‌های قبلی بالاتر است، به‌صورتی که بیمار در همان روزهای اول پس از درمان نیز آن را حس می‌کند. تک‌جلسه بودن درمان با فواصل ۱۲-۹ ماهه این روش، سریع‌الاثر بودن و بازگشت به کار سریع این روش از ویژگی‌های منحصربفرد آن محسوب می‌شود. این روش درمانی فعلا به‌صورت خیلی محدود در چند مرکز در تهران قابل‌دسترسی است که مجهز به دستگاه‌های منحصربفرد دارای این تکنولوژی است. بیمارانی که با این روش برای لیفت صورت با این دستگاه تحت‌درمان قرار گرفته‌اند، بدون بروز عارضه چندانی، بهترین نتیجه را گرفته‌اند. به بیمارانی که هدف اصلی آنها لیفت پوست صورت، گردن و ابرو است، توصیه می‌شود قبل از انجام سایر روش‌های درمانی با معدود پزشکانی که با این سیستم درمانی جدید آموزش دیده و کار کرده‌اند، مشاوره کنند.

هزینه روش

هزینه درمان با این تکنولوژی در منطقه صورت و گردن بین ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تا ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است که از نظر اقتصادی تقریبا با روش‌های قبلی همچون CO۲ فراکشنال و RF فرکشنال سوزنی که به ۴-۳ جلسه درمان نیاز دارند، برابری می‌کند.

دکتر ابوالفتح محرابیان

متخصص پوست

عضو هیات علمی دانشگاه ارتش