پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
یادداشت موثر داستان یا خاطره
وقتی در یک شرکت بزرگ پیمانکاری عمومی با سمت مدیر امور قراردادها ، به استخدام درآمدم متوجه شدم که شرکت در حدود دو سالی است که تاسیس شده و در حال گسترش فعالیت ها و بزرگ شدن است از این بابت خوشحال بودم که در اینجا تجربیات جدیدی پیدا خواهم کرد . چون شرکت بدنبال گرفتن پروژه ها و کارهای جدید بود ، ما هم مجبور بودیم ضمن توسعه کار و گسترش فعالیت ها ، مرتبا درخواست بکارگیری نیروهای کارشناسی جدید و بیشتر را بدهیم .
در بخشی که من مسئولیت آنرا بر عهده داشتم ، شش کارشناس جدید استخدام و به چهار نفر قبلی اضافه شدند . بعضی از افراد تازه وارد ، هیچگونه تجربه کاری نداشتند و در حقیقت دوره کارآموزی خود را می گذراندن ، حتی یکی از این افراد جوانی بود که تحصیلاتش را در انگلستان به اتمام رسانده و تازه وارد کشور شده بود و چون رشته تحصیلی( کارشناسی ارشد عمران با گرایش ژئوتکنیک ) او با مسئولیت بخش ما ، مستقما" تطابق زیادی نداشت ( احتمالا با توصیه مقامی یا آشنایی یکی از مدیران شرکت بکار گمارده شده بود )، آموزش وی ، حوصله و فرصت بیشتری نیاز داشت چون هنوزبه قواعد و روشهای نامه نگاری اداری در ایران ، آشنایی نداشت.
بعد از آنکه شرکت بابت قراردادهای منعقد شده با صاحب کاران و کارفرماهای متفاوت ، چند پروژه را فعال کرده بود ، بتدریج بحث ایجاد انگیزه و جبران عملکرد خوب و بهره وری همکاران در شرکت مطرح شد .
چند ماه که از طرح این مباحث گذشت و مدیریت شرکت در زمینه معیارهای و روش های ایجاد انگیزه کارکنان ، اطلاع رسانی دقیقی نکرده بود . من هم شخصا" بدنبال اطلاع از چند و چون این موضوع نبودم و بیشتر سعی داشتم وظایف واحد، با کیفیت و صحت انجام گیرد .
بعد از مدتی ، چند تن از همکاران که صمیمیت بیشتری بینمان ایجاد شده بود به من مراجعه کردند و اظهار داشتند که این ماه با حقوق دریافتی ، مبلغی اضافی ، بعنوان کارانه دریافت داشته اند . چون در این شرکت ، فیش های حقوق به صورت محرمانه صادر و به کارکنان داده می شد طبعا" کسی از وضعیت حقوق و میزان دریافت همکار دیگر مطلع نمی گردید .
وقتی این اخبار را از چند تن دیگر از همکاران شنیدم ، چون با فیش حقوق ، به من پرداختی اضافی نشده بود ، خود را منتظر کرده بودم یکی از این روزها ، مدیر عامل صدایم کند و چک یا مبلغ نقدی کارانه یا پاداش عملکرد را با رقم قابل توجه ( حداقل بیشتر از همکاران زیر دست ) مستقیما" بدهد .
ولی چند روز منتظر شدم و خبری نشد ، حتی چند بار به بهانه های مختلف به اتاق مدیر عامل رفتم و آمدم که شاید به یادش بیاید ، ولی مدیر عامل هیچ حرف و بحثی در باره موضوع کارانه مطرح نکرد. بالاخره یک روز رفتم سراغ معاون مربوطه و قضیه پرداخت کارانه و پاداش با وی در میان گذاشتم ، ولی جواب روشن و صریحی دریافت نکردم ، و او در نهایت سعی نمود به نحوی موضوع بحث را تغییر دهد ، از این رفتار وی متوجه شدم که موضوع کارانه و عدم پرداخت آن ، به وی ربط ندارد و یا موضوعی مطرح است که معاون نمی تواند در باره آن اظهار نظر یا اعلام کند و یا تصمیم بگیرد.
از گذشته و به تجربه دریافته بودم که مدیران هر چند گاه ، از واحدها و یا افراد ، گزارش عملکرد می خواهند .براساس همین تجربه ، از ابتدای ورود به این شرکت ، کلیه اقدامات خود را یادداشت می کردم و جزییات آنها را به صورت مکتوب داشتم . بنابراین گزارش همه اقدامات واحد و خودم را تا آن موقع به صورت یک گزارش چندین صفحه آماده کردم و با یادداشتی با این مضمون ؛ « در صورتی که از این بعد در نظراست از عملکرد همکاران قدردانی شود و بدانها پاداش یا کارانه پرداخت شود خواهشمند است دستور فرمائید کارانه براساس ارزیابی منصفانه عملکرد کارکنان پرداخت شود »، تنظیم وبرای مدیر عامل فرستادم .
اتفاقا ایام ماه رمضان بود ، و همان روز بعد از ظهر، در راه پله شرکت با مدیر عامل مواجه شدم ، رو به من کرد و بدون اوقات تلخی گفت : چه شده مرقومه می فرستی ؟
در پاسخ گفتم : توضیح دارد .
گفت : خب بعد از افطار بیا دفتر من و توضیحت را بده .
از این مواجه و گفتگو ، برایم روشن شد که یادداشتم اثر داشته است .
در این شرکت برای افرادی که روزه بودند و تا بعد از افطار کار می کردند ، افطاری مختصری داده می شد. بعد از افطاری گزارشهای خود را برداشته و به اتاق مدیر عامل رفتم و بعد از احوال پرسی اولیه ، مدیر عامل پرسید : خب بگو چه توضیحی داری ؟
در پاسخ گفتم : ما در شرکت و بخصوص در واحد تحت نظر خودم ، افرادی را داریم که در حال کارآموزی هستند ، به طورمثال یکی از همکاران که تحصیل کرده خارج است از ابتدا که وارد شرکت شد روش نامه نگاری نمی دانست حال کارهای تخصصی را مطرح نمی کنم ، شنیده ام که به همین همکار کارآموز بنده و سایر همکاران که هنوز تبحر لازم در کار را ندارند ، کارانه پرداخت شده است ولی من که یک کارنامه خوبِ چندین صفحه دارم که حضورتان داده ام ، هر چه منتظر ماندم و حتی به آقای معاون هم مراجعه کردم خبری از پرداخت کارانه نشد ، می خواستم حداقل علت را بدانم .
مدیر عامل با کمی تامل در حالی که نشان میداد گفتن مطلب برایش سخت است ، گفت : بله درست است به شما و چند تن از همکاران ، کارانه و پاداش تعلق نگرفته است .
من پرسیدم : می شود علتش را بفرمایید.
در جواب گفت : بله ،علت آن نامرتبی حضور در شرکت و یا تاخیر در ورود است .
در مقابل گفته مدیر عامل ، با کمی تامل گفتم : برای خودم متاسفم که در این شرکت کار می کنم .
ناگهان مدیر عامل کمی برافروخته و ناراحت گفت : چرا چنین اعتقادی داری وچرا این حرف را می زنی ؟
در پاسخ گفتم : آخر آقای مهندس ، اولا" دیر آمدن یا تاخیر ورود من که گاهی و به ندرت روی میدهد دلیل دارد که اگر مایل بودید دلیلش را می گویم ، ضمنا" تا حالا هم کسی از این بابت چیزی از من نپرسیده است. ثانیا" در ارزیابی یا ارزشیابی عملکرد کارکنان ، نمره منفی یا جریمه دیر آمدن یا تاخیر ورود هر کارمند ، چند نمره از صد امتیاز کل ِعملکرد وی است ؟ شما تاخیر ورود را که امتیازش چند نمره است ، ملاک تصمیم گیری خود فرض کرده و آن نود و چند نمره و امتیاز ِعملکرد و بهره وری را نادیده گرفته اید !
مدیر عامل اگر چه کم تجربه ( زیرا سن زیادی نداشت ) ، ولی آدم با هوشی بود و سریع مقصود و علت ناراحتی من را فهمید و در ادامه جلسه ، ابتدا با تغییر موضوع صحبت سپس با برگشت به موضوع ، سعی کرد نوعی دلجویی کند و در همان جلسه ، تصمیم نادرست اتخاذ شده را اصلاح کرد ، موضوع از نظر من ختم به خیر شد .
تجربه دیگری که نتیجه این جلسه بود اینکه ارسال پیام و انتقال مقصود با ارائه یاد داشت یا بیان مکتوب ، یکی از راههای ارتباط است .
حجت الله مهریاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست