دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

پشتوانه صبر


پشتوانه صبر

انسان باید بداند که آغاز و انجامش در اختیار خداوند است اوست که از نیست به هستی اش آورده و به زندگانی اش حس و حرکت بخشیده است اگر سلامتی داد از جانب اوست و اگر نیرویی دارد آن نیز از آن اوست

انسان باید بداند که آغاز و انجامش در اختیار خداوند است. اوست که از نیست به هستی‌اش آورده و به زندگانی‌اش حس و حرکت بخشیده است؛ اگر سلامتی داد از جانب اوست و اگر نیرویی دارد آن نیز از آن اوست. اگر ثروتی و همسری و فرزندی دارد از اوست. یکی از جلوه‌های توجه خاص و عنایت ویژه مکتب جاودانه اسلام نسبت به صبر این است که در کنار توصیه‌های فراوان به پیغمبر اسلام (ص) و مسلمانان در رابطه با صبر و بیان ضرورت صبر و مزایای صابران، راه‌های دستیابی به فضیلت صبر را که ما از آنها به پشتوانه صبر تعبیر می‌کنیم نیز به تفصیل بیان داشته است.راز این همه توضیح و تفصیل و تاکید این است که خداوند بزرگ می‌داند که انسان طبیعتا شتابزده و عجول است و این خود انسان است که باید امتیاز صبر را کسب کرده و درجات صابران را به خود اختصاص دهد. پشتوانه‌های صبر از این قرارند:

● شناخت طبیعت زندگی دنیا

مهم‌ترین پشتوانه صبر، آن است که برداشت انسان از زندگی درست باشد و به ماهیت زندگی پی ببرد. زندگی دنیا بهشت و خلد برین نیست؛ جاودانه هم نیست.، سراسر تکلیف است. انسان برای این آفریده شده که در این زندگی دنیا آیینه وجودش را صیقل دهد و در گیرو دار این آزمون‌ها برای زندگی جاودانه و ابدی سرای دیگر آماده گردد. خداوند متعال زندگی دنیا را چنان مقرر کرده است که لذت آن همواره با رنج و کوشش همراه باشد. در این دنیا کامیابی بدون رنج و سلامتی بدون بیماری، شادمانی بدون اندوه و رفاه بدون دردسر و آرامش بدون هراس و.....وجود ندارد اگر جز این باشد با طبیعت زندگی دنیا و نقش انسان در جهان ناسازگار است.

● خودشناسی

انسان باید بداند که آغاز و انجامش در اختیار خداوند است. اوست که از نیست به هستی‌اش آورده و به زندگانی‌اش حس و حرکت بخشیده است؛ اگر سلامتی داد از جانب اوست و اگر نیرویی دارد آن نیز از آن اوست. اگر ثروتی و همسری و فرزندی دارد از اوست. سوره نحل، آیه ۵۳ قرآن می‌فرماید: و ما بکم من نعمه فمن ا...،هر نعمتی که از آن برخوردارید از آن خداوند است.

● باور داشتن پاداش خداوندی

از جمله چیزهایی که انسان را به عملی تشویق می‌کند و آدمی را به مقاومت و استقامت وا می‌دارد و تمایل و حرص انسان را در انجام کاری می‌افزاید، آن است که به پاداش ارزنده‌ای که می‌بیند، اطمینان کامل داشته باشد. این اطمینان همان کاری را می‌کند که جایزه‌ها و بورسیه‌های ملی و دولتی در مقیاسی کوچکتر می‌کنند. قرآن بارها به این مطلب اشاره می‌کند که صابران بهترین پاداش را نزد خداوند متعال دارند و آن زمان که به سوی او باز می‌گردند و در برابرش می‌ایستند،این پاداش عظیم را دریافت می‌دارند.صبر تنها سرمایه‌ای است که زیان ندارد و به علاوه، سود آن در بالاترین حد ممکن است. سوه نحل آیه ۹۶ می‌فرماید: البته کسانی را که در دنیا صبر پیشه کنند به بهترین وجهی پاداش خواهیم داد و بهترین عمل‌های آنان را محور پاداش و جزایشان قرار خواهیم داد.وقتی پاداش صابران نزد خداوند این چنین باشد،کافی است مومن درهنگام برخورد با پیشامدهای ناخوشایند و گرفتاری‌های روزگار، این حقیقت را به یاد داشته باشد که هرقدر زندگیش به طول بینجامد، بالاخره باز گشتش به سوی خداست و پاداشی که نزد او دارد هرگز از میان نخواهد رفت.

● امید قطعی به گشایش

انسان یقین داشته باشد که خداوند پس از هر تنگنایی، گشایشی قرار داده و پس از هر بلایی، عافیتی مقرر داشته و به دنبال هر دشواری و تنگدستی، کامیابی و رفاهی نهفته و پس از هر سختی، آسانی‌ای مقررفرموده است.

● امید به جبران محرومیت ها

خداوند هرگز محرومیت‌های مومنان صابر وپارسایان شاکر را بدون جبران رها نخواهد کرد،و از پاداش نیکوکاران ذره‌ای فروگذار نخواهد بود، بلکه چندین برابر خواهد گردانید، هم در دنیا و هم در آخرت. در دنیا هر چه را از دست داده‌اند بهتر و بالاترش را به آنان خواهد داد و شکست‌های آنان را با پیروزی جبران خواهد فرمود و در آخرت نیز اجری بی‌حساب به آنان عنایت خواهد کرد.

● یاری خواستن از خداوند

از دیدگاه قرآن، مهم‌ترین پشتوانه صبر یاری خواستن از خداوند است که بدون آن هیچ بشری نمی‌تواند صبر را به نهایت درجه برساند و در مقام صبر همچنان باقی بماند تا به مقصد برسد. در سوره نحل، آیه ۱۲۷ خداوند می‌فرماید: صبر کن و البته جز با یاری خداوند و با بهره جویی از مدد خداوند نخواهی توانست صبر کنی!بنابراین ایمان به قضا و قدرهم یکی دیگر از مسائلی است که به انسان کمک می‌کند که در برابر دشواری، صبر و استقامت کند. انسانی که معتقد است آنچه بر او فرود آید، از جانب خداوند است و هر پیشامدی خواست اوست روحیه‌ای چنان مقاوم می‌گیرد که به سادگی می‌تواند محرومیت‌ها را تحمل کند و تحت تاثیر هیچ کس و هیچ چیز راه مستقیم صبرش کج نمی‌گردد.