جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اژدهای زرد پرچم دار سرمایه گذاری در انرژی های سبز


اژدهای زرد پرچم دار سرمایه گذاری در انرژی های سبز

حدود ۵میلیون نفر در سرتاسر جهان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در صنایع انرژی های تجدیدپذیر مشغول به کار هستند

حدود ۵میلیون نفر در سرتاسر جهان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در صنایع انرژی‌های تجدیدپذیر مشغول به کار هستند

طبق گزارش آماری انرژی‌های تجدیدپذیر ۲۰۱۲، کشور چین برای سومین سال متوالی بیشترین سرمایه‌گذاری را در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر انجام داده است و پس از آن به ترتیب کشورهای آمریکا، آلمان، ایتالیا و هند در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

میزان به کارگیری انرژی‌های تجدیدپذیر در کشورهای جهان رو به افزایش است و در حال حاضر یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی محسوب می‌شوند. این انرژی‌ها روز‌به‌روز سهم بیشتری را در سیستم تامین انرژی جهان به عهده می‌گیرد؛ به طوری که طبق گزارش آماری انرژی‌های تجدیدپذیر ۲۰۱۲، در پایان سال ۲۰۱۱ کل سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر به ۲۵۷میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۱۰ معادل ۳۷میلیارد دلار افزایش داشته است. از این میزان سرمایه‌گذاری سهم کشورهای در حال توسعه ۸۹میلیارد دلار و سهم کشورهای توسعه یافته ۱۶۸میلیارد دلار بوده است. برای سومین سال متوالی کشور چین بیشترین سرمایه‌گذاری را در همین زمینه انجام داده است و پس از آن به ترتیب کشورهای آمریکا، آلمان، ایتالیا و هند قرار گرفته‌اند. همچنین با احتساب میزان ظرفیت انرژی آبی، ظرفیت کل انرژی‌های تجدیدپذیر با افزایشی ۱۰۰مگاواتی (۸درصدی) نسبت به سال ۲۰۱۰ در پایان سال ۲۰۱۱ به ۱۳۶۰مگاوات رسید. طبق این گزارش، پنج کشور چین، آمریکا، آلمان، اسپانیا و ایتالیا به ترتیب حائز رتبه‌های اول تا پنجم در زمینه ظرفیت نصب شده انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان هستند.

با توجه به گزارش آماری انرژی‌های تجدیدپذیر ۲۰۱۲، برآوردهای اخیر نشان داده است که حدود ۵میلیون نفر در سرتاسر جهان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در صنایع انرژی‌های تجدیدپذیر مشغول به کار هستند. شغل‌هایی که با تولید، توزیع تجهیزات، آماده‌سازی محل و نصب و راه‌اندازی انرژی‌های تجدیدپذیر در ارتباط هستند،

به عنوان شغل‌های مستقیم و شغل‌هایی که مربوط به عرضه انرژی‌های تجدیدپذیر هستند، به عنوان شغل‌های غیرمستقیم شناخته می‌شوند. البته باید این نکته را خاطرنشان کرد که بیشتر شغل‌های ایجاد شده مربوط به تعداد انگشت‌شماری از اقتصادهای بزرگ جهان یعنی چین، برزیل، آمریکا و اتحادیه اروپا به‌ویژه آلمان هستند. به عنوان مثال در اتحادیه اروپا انرژی‌های تجدیدپذیر به تنهایی باعث ایجاد ۱/۱میلیون شغل

شده‌اند.

انرژی آبی:

میزان ظرفیت نصب شده انرژی آبی در سال ۲۰۱۱ با افزایشی ۲۵گیگاواتی در مقایسه با سال ۲۰۱۰، به حدود ۹۷۰گیگاوات رسید. در پایان سال۲۰۱۱، پنج کشور چین، برزیل، آمریکا، کانادا و روسیه با در اختیار داشتن ۵۱درصد از کل ظرفیت نصب‌شده انرژی آبی به ترتیب رتبه‌های اول تا پنجم را در این زمینه به خود اختصاص داده‌اند.

همچنین انرژی آبی باعث ایجاد ۴۰هزار شغل در سطح جهان شده است که اتحادیه اروپا با ایجاد ۱۶هزار شغل، رتبه اول را به خود اختصاص داده است و پس از آن هند با ایجاد ۱۲هزار و آمریکا با ۸هزار شغل در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

فتوولتائیک خورشیدی (برق خورشیدی):

به پدیده‌ای که در اثر آن و بدون استفاده از مکانیزم‌های مکانیکی، انرژی تابشی به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود، پدیده فتوولتائیک گفته می‌شود. ظرفیت انرژی فتوولتائیک خورشیدی در سال ۲۰۱۱ با رشدی در حدود ۷۴درصد به ۷۰گیگاوات افزایش یافت. کشورهای آلمان و ایتالیا بازارهای مربوط به این انرژی را تحت تسلط خود درآورده‌اند و ژاپن به عنوان برترین کشور آسیایی در این زمینه، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.

همچنین این نوع از انرژ‌ی‌های تجدیدپذیر باعث ایجاد ۸۲۰هزار شغل در سرتاسر جهان شده است که از این میزان چین با ۳۰۰هزار، اتحادیه اروپا با ۲۶۸هزار و هند با ۱۱۲هزار شغل به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم را به خود اختصاص داده‌اند.

انرژی حرارت خورشیدی تمرکزی (CSP)۱:

با نصب بیش از ۴۵۰مگاوات CSP در سال ۲۰۱۱، در پایان سال ۲۰۱۱ ظرفیت جهانی CSP به حدود ۱۷۶۰مگاوات افزایش یافت. در پایان سال ۲۰۱۱، اسپانیا با ظرفیتی در حدود ۱۱۵۰مگاوات اولین کشور به لحاظ انرژی CSP است و کشور آمریکا (۵۰۷مگاوات ) در رتبه دوم قرار دارد.

در بین انواع انرژی‌های تجدیدپذیر، CSP با ایجاد ۴۰هزار شغل به همراه انرژی آبی کمترین میزان ایجاد اشتغال را به خود اختصاص داده‌اند. این نوع از انرژی‌های تجدیدپذیر توانسته است در کشور اسپانیا، ۲۴هزار شغل ایجاد نماید. در این زمینه آمریکا با ایجاد ۹هزار و آلمان با ایجاد ۲هزار شغل در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

انرژی باد:

انرژی باد نظیر سایر منابع انرژی تجدیدپذیر از نظر جغرافیایی گسترده و در عین حال به صورت پراکنده‌ و غیرمتمرکز و تقریبا همیشه در دسترس می‌باشد. ظرفیت این انرژی تجدیدپذیر با افزایشی ۲۰درصدی در پایان سال ۲۰۱۱ به حدود ۲۳۸ گیگاوات رسید. به مانند سال ۲۰۱۰، بیشتر این افزایش متعلق به کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور می‌باشد. چین با در اختیار داشتن حدود ۴۴درصد از سهم بازار جهانی حائز رتبه اول در این زمینه است و پس از آن آمریکا، هند و آلمان در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

طبق برآوردهای انجام شده انرژی باد باعث ایجاد ۶۷۰هزار شغل در سرتاسر جهان شده است. این نوع از انرژی‌های تجدیدپذیر، ۱۵۰هزار شغل در چین، ۱۰۱هزار شغل در آلمان و ۷۵هزار شغل در آمریکا ایجاد کرده است.

زیست توده:

زیست توده (Biomass) یکی از منابع انرژی تجدیدپذیر است که از مواد زیستی به دست می‌آید. ظرفیت این انرژی تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۰ در حدود ۶۶گیگاوات بود که با افزایشی به میزان ۷گیگاوات، به ۷۲گیگاوات در پایان سال ۲۰۱۱ رسید. ایالات متحده دارای بیشترین سهم در تولید انرژی زیست توده در جهان می‌باشد و پس از آن کشورهای برزیل، آلمان، چین و سوئد قرار دارند.

انرژی تجدیدپذیر زیست توده باعث ایجاد ۷۵۰هزار شغل شده است که از این میزان کشورهای چین با ایجاد ۲۶۶هزار شغل، آمریکا ۱۵۲هزار شغل و هند با ۵۸هزار شغل دارای بیشترین سهم می‌باشند و رتبه‌های اول تا سوم را در همین زمینه به خود اختصاص داده‌اند.

انرژی زمین گرمایی:

انرژی زمین گرمایی، حرارت داخلی زمین است که به وسیله یک سیال مانند بخار یا آب داغ یا هر دو به سطح زمین انتقال می‌یابد. در پایان سال ۲۰۱۱، ظرفیت انرژی زمین گرمایی به میزان ۲۰۵ تراوات ساعت بود. همچنین، در سال ۲۰۱۱ حداقل ۷۸ کشور به صورت مستقیم از انرژی زمین گرمایی استفاده کردند. این در حالی است که در سال ۲۰۰۵ تنها ۷۲ کشور و در سال ۲۰۰۰ تنها ۵۸ کشور قادر به استفاده از انرژی زمین گرمایی بوده‌اند. در پایان سال ۲۰۱۱، پنج کشور آمریکا، فیلیپین، اندونزی، مکزیک و ایتالیا به ترتیب بیشترین ظرفیت انرژی زمین گرمایی را به خود اختصاص داده‌اند.

همچنین انرژی زمین گرمایی حدود ۹۰هزار شغل ایجاد کرده است که اتحادیه اروپا با ایجاد ۵۳هزار شغل رتبه اول را به خود اختصاص داده است و پس از آن آمریکا با ایجاد ۱۰هزار شغل در رتبه دوم قرار گرفته است.

مسعود زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد - دانشگاه مازندران

منبع:

RENEWABLES ۲۰۱۲ GLOBAL STATUS REPORT

پاورقی:

۱- Concentrating Solar Thermal Power (CSP)