چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به سرمقاله های مطبوعات جهان ۱ سپتامبر


نگاهی به سرمقاله های مطبوعات جهان ۱ سپتامبر

انتخابات ریاست جمهوری امریکا که با گردباد گوستاو هم­زمان شده حال و هوای تازه­ای به تحلیل کارشناسان مسائل جهانی داده است

انتخابات ریاست جمهوری امریکا که با گردباد گوستاو هم­زمان شده حال و هوای تازه­ای به تحلیل کارشناسان مسائل جهانی داده است. همچنین موضوع تنش­های موجود میان روسیه و غرب نیز هنوز سرمقاله­های مختلف مطبوعات جهانی را به خود اختصاص داده است. به ویژه این که امروز یک سپتامبر رهبران اعضای اتحادیه اروپا در بروکسل در جلسه­ای اضطراری گرد هم می­آیند تا تحولات بحران روسیه با غرب را بررسی کنند.

روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن موضوع نشست اظطراری اتحادیه اروپا برای بررسی تنش به وجود آمده میان روسیه و اتحادیه اروپا و امریکا را سوژه قرار داده و در سرمقاله امروز خود با عنوان اتحادیه اورپا باید متحد باشد و در برابر روسیه موضع اقتصادی بگیرد، آورده است، جنگ گرجستان اگر چه کوتاه بود ولی در همان مدت زمان کوتاه بسیار خونین بود، این جنگ پرسش­های متعددی را درباره رابطه روسیه با همسایگان عضو اتحادیه اروپاییش و چگونه رابطه­اش با امریکا و ناتو به وجود آورده است. گوردون براون نخست وزیر بریتانیا درباره این جنگ گفته است که این جنگ ریشه در بسیاری از جنبه­های رابطه ما روسیه دارد.

یادداشت نویس این روزنامه در ادامه می­نویسد، درباره دیدگاه اعضای اتحادیه اروپا به سیاست روسیه در به رسمیت شناختن استقلال آبخازیا و اوستیای جنوبی اختلاف نظرهایی وجود دارد اما همه رهبران اعضای اتحادیه اروپا بر این نکته توافق نظر دارند که باید با روسیه برخورد جدی شود تا بار دیگر مزاحمتی برای همسایگان اروپاییش به وجود نیاورد.

روزنامه بوستون گلاب، چاپ ایالات متحده انتخابات ریاست جمهوری امریکا و طوفان گوستاو در این کشور را به هم ربط داده و در سرمقاله امروز خود با عنوان «شوک طوفان گوستاو بر سیاستمداران جمهوری­خواه» آورده است، گردباد گوستاو گرچه خسارت­های سنگینی را در محل­های حادثه به وجود آورد اما در عین حال بر انتخابات ریاست جمهوری امریکا نیز تاثیر گذاشت. این طوفان به جبهه جمهوری­خواهان شوک تازه­ای وارد کرد به گونه­ای که برنامه انتخاباتی جمهوری­خواهان را نیز بر هم زد و باعث شد برگزاری آن تا امروز به تعویق بیفتد.

یادداشت نویس این روزنامه در ادامه می­نویسد، اما ظاهرا سناتور جان مک­کین به این شوکه وارد شده بی­توجه است. وی قصد دارد برنامه­ای متفاوت با آنچه از قبل طراحی شده بود اجرا کند. حتی جورج بوش رئیس جمهوری امریکا که بنا بود در حمایت از مک­کین در این جلسه سخنرانی کند، برنامه خود را لغو کرد. امروز در این نشست بسیاری چیزها مشخص می­شود. تحلیلگران بر این باورند که جمهوری­خواهان با وجود شوکی که گردباد گوستاو وارد کرده حاضر نیستند، هیجان زیادی از خود نشان دهند تا یک تراژدی دیگر را متحمل شوند. طوفان گوستاو همانند طوفان سه سال پیش فلوریدا خسارت­های سنگینی وارد کرده و این می­تواند محبوبیت جمهوری­خواهان را همانند آن سال کاهش دهد.

روزنامه لس­آنجلس تایمز نیز در یادداشت امروز خود به انتخابات امریکا پرداخته و در یادداشتی تحت عنوان روز کارگر سرمقاله­ای برای گذشته، آورده است که در روز کارگر ستادهای انتخاباتی ریاست جمهوری امریکا بسیار فعال شده­اند در حالی که بسیاری از مردم از بی­کاری رنج می­برند دموکرات­ها ترجیح می­دهند از سیاست بازرگانی فعلی حاکم در امریکا شکایت کنند و جمهوری­خواهان نیز از افزایش بی­سابقه قیمت نفت.

در ادامه این یادداشت آمده است که به ندرت کسی به یاد می­آورد که در چنین روزهایی موضوع­هایی چون مهاجرت که در ربع قرن اخیر بسیار چالش­زا شده را مطرح کرده و آن را با بیکاری در کشور مرتبط بداند.

روزنامه الحیات، چاپ لندن نیز موضوع بحران روسیه با غرب را موضوع قرار داده و از دیدگاه عربی به تحلیل آن پرداخته است. در سرمقاله این روزنامه که به قلم عرفان نظام الدین تحت عنوان اعراب و جنجال جهانی جدید، نوشته است که پدران ما ضرب المثلی را همیشه می­گفتند با این مضمون که هر وقت دولتی عوض شد، مواظب سرت باش یا هنگامی که طوفان آمد مواظب سرت باش. امروز نیز چنین حالتی پیش آمده، توازن­ها به هم ریخته و تا پایان طوفان­های جدید که ظاهرا تا پایان انتخابات ریاست جمهوری امریکا آرام نخواهد گرفت، باید بسیار مراقب بود.

یادداشت نویس این روزنامه در ادامه با طرح این سئوال که در این بحران­ها اعراب کجا ایستاده­اند، آینده منطقه در سایه این تحولات چیست، در تحولات جدید دنیا اعراب به کجا می­روند و دنیا به کجا می­رود، به تحلیل و بررسی تحولات دنیا پرداخته است.

روزنامه الاهرام چاپ قاهره نیز در سرمقاله­ای به قلم عبدالعظیم حماد، تحت عنوان جنگ سردی در کار نیست ولی دنیا چند قطبی خواهد شد، نوشته است که دلایل بسیاری وجود دارد که نشان می­دهد درگیری روسی – غربی که اکنون در منطقه جریان دارد به سمت یک جنگ سرد پیش می­رود ولی باید گفت چنین پیش­بینی چندان واقعی نیست و حتی می­توان گفت، خیال واهی است.

وی در ادامه می­نویسد، گرچه برنار کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه سخنان آتشینی علیه روسیه ایراد می­کند و روسیه نیز مواضع بسیار سختی را در برابر غرب اظهار می­دارد اما با بررسی شواهد می­توان گفت، جنگ سرد تنها سخنی است که بر زبان­ها رانده می­شود و با وجود این که می­توان شدیدتر شدن این بحران­ها را پیش­بینی کرد و از بروز جنگ خانمانسوز ترسید اما وقوع جنگ سرد تقریبا غیر ممکن است.