جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

«خروس جنگی» و تلخی های مسلمی که باید به آن ها بخندیم


«خروس جنگی» و تلخی های مسلمی که باید به آن ها بخندیم

یکی از بهانه های حتمی و خوشایند سینمایی «خروس جنگی» حضور «احمد پورمخبر» و «رضا عطاران» می باشد که تهیه کننده محترم به نحو احسنت و به طور کامل از آن در تبلیغاتش استفاده کرده است, به تعبیری این موهبت تصویری را در راستای گرم کردن گیشه و فروش بالا به کار برده و حسابی از آن بهره جسته است

یکی از بهانه های حتمی و خوشایند سینمایی «خروس جنگی» حضور «احمد پورمخبر» و «رضا عطاران» می باشد که تهیه کننده محترم به نحو احسنت و به طور کامل از آن در تبلیغاتش استفاده کرده است، به تعبیری این موهبت تصویری را در راستای گرم کردن گیشه و فروش بالا به کار برده و حسابی از آن بهره جسته است.خیلی ها که این روزها به سینما می روند بهانه شان همین بود، هر چند که بی راه هم نیست، زیرا تجربه سینما و تلویزیون نشان داده که دیدن عطاران لبخند را به لب همه می نشاند.طنز او طنزی خاص است، خود خودش است اهل تقلید و گریم و ادا در آوردن نیست.طنازی های او مخصوص و منحصر به فرد است.او چه در کارهایی که ساخته مثل «کوچه اقاقیا»، «خانه به دوش»، «متهم گریخت»، «ترش و شیرین» و «بزنگاه» و چه در کارهایی که بازی کرده مثل «هوو»، «کلاهی برای باران»، «تیغ زن» ، «توفیق اجباری» همین «خروس جنگی» نشان داده، اهل روشنفکری و سوسول بازی هایی مثل رجوع دادن های سخت و کنایه های پیچیده نیست، شوخی های او از همان جنسی است که هر روز در کوچه و خیابان می شنویم، طنز او برآمده از مخاطبی است که رو به روش نشسته و قصد دارد بخندد ،به همین دلیل کاملا قابل درک بوده و سریع با مخاطب ارتباط برقرار می کند.

«احمد پور مخبر» نیز یکی دیگر از چهره هایی است که این فیلم را به تصویری خنده دار و وسوسه انگیز بدل می کند.هر چند که این بازیگر مسن اما نوظهور کم کم دارد دچار کلیشه و تکرار می شود. شاید اولین طنازی که پای این جور پیرمردها را به فضای طنز باز کرد «مهران مدیری» باشد (مدیری در امور زیادی اولین بوده است) که در سریال «پاورچین»مرحوم «یوسف پشندی» را به عنوان پدرش معرفی کرد.

پشندی چندان به فیلم نامه کاری نداشت و کار خودش را بداهه انجام می داد. احمد پور مخبر موفق ترین نمونه آن ها تا به امروز است.

پیرمرد ۷۰ ساله ای که دو سال پیش سر سریال متهم گریخت همراه پسرش سر صحنه رفت تا پسرش برای بازی تست بدهد ولی از شانسش، خود او چشم عطاران را گرفت و وارد دنیای بازیگری شد.بازی درخشان و بداهه و البته پر انرژی او در نقش «مش قربون در سریال ترش و شیرین» باعث شد تا پایش به فیلم ها و سریال های دیگر باز شود.او با این که در حدود ۱۰ فیلمی که در این دو سال بازی کرده نقش های متفاوتی داشته اما پایه طنز و کلامش یک جور است.

اما نکته اینجاست که بازی او وقتی گل می کند که در کنار عطاران قرار می گیرد.پورمخبر و عطاران در «توفیق اجباری» ثابت کردند که زوجی وسوسه انگیز در عالم طنز می باشند.سینمایی خروس جنگی یک کمدی خانوادگی است که کارگردانش ادعا دارد بر خلاف اکثر این ژانر از ابتذال به دور است.(البته بستگی به تعریف ابتذال دارد) این فیلم با فضای کاملا مفرح و شاد سعی دارد خانواده های ایرانی را به دور خود جمع کند.خیالتان در خصوص بردن کودکانتان به سینما و دیدن «خروس جنگی» راحت باشد زیرا «مسعود اطیابی»، کارگردان اثر گفته است: خانواده های ایرانی می توانند با امنیت کامل به همراه یکدیگر به دیدن این فیلم بروند.

البته جناب کارگردان یک عدد نوشابه دیگر نیز برای خود و اثرش باز کرده، او گفته است این فیلم قابلیت این را دارد که در هفته سوم اکران به وسیله تماشاگران تبلیغ شود (امیدواریم این چنین باشد، البته اگر اکران فرصت را به تماشاگران واگذار کند)یکی از سوژه هایی که چندی است در سینما باب شده تا به هر طریقی مخاطبان را بخنداند سوژه« دعواهای زن و شوهری» است که در قالب های مختلف تصویری شده است.در مورد حواشی و بدآموزی های موجود در این فیلم ها و حرمت های رفته که صحبت نکنیم به فروش فوق العاده و استقبال مردم می رسیم که نمی دانیم باید به فال نیک گرفت یا افسوس خورد، در هر صورت این فیلم ها در ژانر کمدی اجتماعی به آثار قابل توجهی برای خانواده ها و زوج های جوان بدل شد و یکی از عناصر ثابت دنیای طنز شده است.

در اکثر آثار این چنینی همه چیز از یک دعوای قدیمی و دوئل «من بهترم» شروع می شود، خروس جنگی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و از همین روند پیروی می کند.داستان این فیلم از جایی شروع می شود که زن و شوهر فیلم برای یک هفته جایشان را عوض می کنند.مریلا زارعی دائم به عطاران سرکوفت می زند که آخه من نمی فهمم جوک تعریف کردن توی اون تالار چه کار مهمیه (نکته: عطاران تالار عروسی داشته و دائما در حال جوک تعریف کردن و با مزه بازی می باشد) همین جمله آن قدر روی مخ عطاران می رود که توی دعوا می گوید: اگه تو تونستی یه روز اون جا رو بگردونی. مریلا زارعی مدیریت تالار عروسی را به عهده می گیرد و عطاران مجبور به خانه داری می شود (از این جاست که دوئل من بهترم شروع می شود)یکی دیگر از ارکان این فیلم ها که کاملا شناخته شده و لو رفته است سنگ جلوی پای هم انداختن می باشد که معمولا در بیشتر سینمایی های این چنینی موجود می باشد.عطاران نیز به همکارش در تالار تاکید می کند که نگذارد کسی به حرف مدیر جدید، یعنی مریلا زارعی گوش کند.

وقتی هم یک گرفتاری توی تالار پیش می آید و بین خانواده داماد و عروس دعوا شده و عروسی به میدان بزن بزن تبدیل می شود و مریلا زارعی به رضا عطاران زنگ می زند و از او کمک می خواهد (روحیه انعطاف پذیری خانم ها)، عطاران توی خانه پا را روی پا می اندازد و پشت تلفن می خندد و می گوید: این دعواها طبیعیه فقط تو اصلا خودتو قاطی نکن»

و اما دیگر رکن مشترک این فیلم ها: مردان این گونه فیلم ها بعد از این که تخت مدیریت را به زن هایشان سپردند باید خودشان جور کارخانه را بکشند یا حداقل شکم خودشان را سیر کنند.

پس غذا سوزاندن ها، زیر و رو شدن خانه و جعبه های انبار شده پیتزا روی هم شروع می شود.

در سینمایی خروس جنگی عطاران به معنی واقعی خانه را نابود می کند، آن قدر که وقتی شیر روی گاز سر می رود، متوجه نشت گاز نمی شود و کبریت می کشد و آشپزخانه می رود روی هوا.

وقتی هم می خواهد از روی برنامه آشپزی تلویزیون آشپزی کند کانال تلویزیون عوض می شود و غذا تبدیل به یک معجون حال به هم زن می شود. آخرش هم به این نتیجه می رسد یک کارگر بیاورد تا خانه را مرتب کند و غذاهای خوشمزه بپزد و البته همه این کارها را به نام خودش می زند تا جلوی زنش کم نیاورد.عطاران خیلی خوب از پس این دست و پا چلفتی بازی ها و خراب کاری ها برآمده است، به طور کلی عطاران خیلی خوب نقش یک کاراکتر بی دست و پا را بازی می کند، این کاملا از سریال ها و نقش هایش مشخص است.

او در خروس جنگی نیز مانند توفیق اجباری به یکی از عوامل فروش بدل شده و فیلم را جذاب و دیدنی کرده است.توهم وجود زن دوم نکته بحرانی کننده این نوع فیلم هاست که بیشتر از دیگر ارکان، حریم ها و حرمت ها را شکسته است.نگاه طنز یا توجیه کننده به مسئله خیانت، آن را به امری بدیهی و معمولی بدل و جامعه و بینندگان را دچار تناقض کرده است.

البته متاسفانه به اشتباه عوامل تصویر برای خنده دار کردن دعواهای زن و شوهری از این مقوله نیز استفاده و آن را کمدی کرده اند، در حالی که این واقعه در صورت وجود(خدا ندهد) یکی از تلخ ترین و تراژیک ترین اتفاقات عالم خواهد بود.

در «خروس جنگی» نیز از همان اول داستان که «رضا عطاران» اسم طلبکارش را می برد و می گوید«فرزانه»، توهم وجود زن دوم شکل می گیرد.وقتی هم یک روز«مریلا زارعی» به جای سر کار رفتن تصمیم می گیرد به خانه سر بزند تا بفهمد قضیه مرتب شدن خانه زیر سر چه کسی است، عطاران مجبور می شود خدمتکار زن و دخترش را توی کمد قایم کند.مریلا زارعی هم از روی یک کیف که وسط پذیرایی افتاده، دچار توهم حضور یک زن دیگر می شود و دختر کارگر را توی کمد لباس ها پیدا می کند و البته توهمش بعد از شنیدن واقعیت از بین می رود.البته این جا نیز علاوه بر خانه و خانه داری دیگر عرصه ای است که کاراکتر مرد فیلم همچنان در حال خرابکاری است، تا جایی که همواره کاراکتر زن را دچار سوء تفاهم می کند.در این دعواهای «زن و شوهری» پای کلیشه های دیگری هم وسط است.یکی از این کلیشه ها مرد یا زن دیگری است که دعواهای زن و شوهر را یا حسابی داغ می کند یا سعی دارد آب روی آتش بریزد.در «خروس جنگی» تقریبا نه میانجی وجود دارد و نه دعوا درست کن.

البته پدر رضا عطاران که نقشش را «احمد پورمخبر» بازی می کند، گاهی با داد زدن سر پسرش و تعریف از عروسش، حق را به حق دار می دهد.اما به طور گسترده به این کاراکتر منجی پرداخته نشده است.جالب است بدانید: «خروس جنگی» در جشنواره فجر به نمایش عمومی درآمده است.جالب تر این که نسخه ای که در جشنواره فجر ارائه شد با نسخه اکران شده متفاوت می باشد.

این طور که مشخص شده فیلم به علت محدودیت زمانی در فجر با مشکل صدا رو به رو بوده است به همین دلیل در جشنواره به صورت محدود نمایش داده شده، اما هم اکنون نسخه فعلی به صداگذاری «دالبی سراوند» مجهز شده است، به گفته مسعود اطیابی کارگردان، دیالوگ ها در این فیلم نقش مهمی دارند به همین دلیل صدای دالبی سراوند انتخاب شده که تاثیر زیادی بر روی مخاطب می گذارد.

بعد از نمایش فیلم در جشنواره فجر، یکی از بخش های آن برای اکران کوتاه می شود و سکانس فینال نیز دوباره فیلم برادری و به نوعی صحنه ای به آن اضافه شده است.از «مسعود اطیابی» فیلم های «خروس جنگی»، «صبح روز هفتم» و «مصائب دوشیزه» به اکران عمومی رسیده است.

او در خصوص بازیگران خروس جنگی گفته است: از ابتدا قرار بود «رضا عطاران» در این فیلم بازی کند که خوشبختانه وی استقبال کرد و توانست بازی کاملا متفاوتی ارائه کند.مریلا زارعی هم انتخاب اول ما برای بازیگر نقش اول زن بود و مطمئن هستم حضور این دو بازیگر در کنار مضمون کلی فیلم باعث دستیابی به گیشه خوبی می شود.

سینمایی «خروس جنگی» از ۲۰ خرداد در تهران اکران شده است و اکنون نیز در سینما بهمن بیرجند در حال اکران می باشد اگر از فیلم های این چنینی لذت می برید بد نیست سری به سینما بهمن زده و لحظات خوشی داشته باشید.