چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سالـمنـدی در هـمیـن نـزدیـکیها
درحالی که در دنیای امروز سالمندی تنها بخشی از روند طبیعی عمر محسوب میشود، ولی گویا در ایران سالمندی خارج از همه مسائل و مشکلات حواشی آن، خود به یک بیماری و نارسایی جدی تبدیل شده است.
نیازی به کنکاش و مرور دوباره اطلاعات موجود از وضعیت سالمندان در جامعه ایرانی هم نیست، فقط کافی است قدری چشم بگردانیم و در روزگار سخت و دشوار پیری شمار زیادی از سالمندان و بازنشستگان کشورمان نظاره و اندیشه کنیم. آنان که گویی روزبهروز زیر بار هزینههای سنگین و کمرشکن تأمین مخارج معیشت زندگی و در کنار آن در زیر فشار طاقتفرسای هزینههای دارو و درمان، پیرتر و خمیدهتر میشوند.
شاید نیازی هم به مرور دوباره این آمارهای تکراری نباشد که در زمان حاضر ۲/۵ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و پیشبینی میشود، جمعیت سالمند کشور تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۲۵ میلیون نفر برسد، که حدود یکچهارم جمعیت آن زمان خواهد بود.
از جمعیت ۵ میلیونی سالمند کشور، اکنون حدود ۳ میلیون نفر تحت پوشش یکی از سازمانهای بیمهای یا حمایتی هستند و ۲۵ درصد از سالمندان کشور هم تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند.
یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر تحت پوشش کمیته امداد، یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی و بازنشستگی و حدود ۱۰۰ هزار سالمند نیز در مراکز نگهداری از سالمندان بهزیستی زندگی خود را سپری میکنند.
آمارهای موجود همچنین نشان میدهد که حدود ۷ درصد سالمندان کشور ما به تنهایی زندگی میکنند، ۳۰ درصد با فرزندان و ۷۰ درصد با همسر و فرزندانشان، اما میزان زندگی تنها، در میان زنان سالمند ۸/۱۲ درصد و در بین مردان سالمند ۸/۲ درصد است. این آمارها همچنین بیانگر آن است که متأسفانه ما در توسعه فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و درمانی در زمینه رسیدگی و توجه به سالمندان غفلت کردهایم.
تغییر الگوی زیست خانواده گسترده به خانواده هستهای، تبدیل شدن منازل مسکونی سنتی به آپارتمان، افزایش اشتغال زنان و روند رو به رشد مهاجرتها از روستاها و شهرهای کوچک به مناطق بزرگ شهری از مهمترین عواملی است که در سالهای اخیر در بالا رفتن سن افراد مؤثر بوده است.
این درحالیست که هماکنون هم جمعیت سالمندی در برخی از مناطق کشور سطوح بسیار بالای پیری را تجربه میکنند که به نظر میرسد باید برنامهریزیهای خاص آموزشی، سلامتی، رفاهی و اجتماعی برای آنان لحاظ شود.
باورهای نادرست درباره سالمندی که این دوران را زمان زندگی غیرفعال و بیتحرک میدانند، فعالیتهای موازی برخی دستگاههای مسئول، ضعف آماری از وضعیت سالمندان، پوشش ناکافی بیمه و عدم کفایت سیستم بهداشت و درمان از مهمترین چالشهای دوران سالمندی در ایران ماست و این درحالی است که وجود ۳۰ سازمان مردمی فعال در حوزه سالمندی، تکالیف قانون برنامه برای سالمندان، از جمله فرصتها و مزیتهای سالمندی در ایران محسوب میشود.
به طور قطع و یقین برگزاری مراسم تکریم بازنشستگان و سالمندان هم اقدامی در راستای همپیمانی و میثاق دوباره با همین تکالیف قانون برنامه برای سالمندان است که به نظر میآید حرکتهای اینچنینی به شناخت فرصتها و چالشهای دوران سالمندی و گرهگشایی از همین آسیبهای سخت در روزگار پیری کمک کند، چه اگر برنامهریزی مؤثر برای بهبود شرایط زیست و سلامت سالمند مهیا شود، بیماریها و معلولیتها در دوران سالمندی کاهش یافته و از این پس به دوران سالمندی به عنوان یک تهدید نگریسته نمیشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست