دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
نوسان برق را جدی بگیرید
بازار داخلی کم کم دارد از خواب بهاری خود برمی خیزد و فرصت های مناسبی برای خرید فراهم می شود. منبع تغذیه از آن جمله قطعاتی است که به طور معمول با هر ارتقای بزرگی دستخوش تحول می شود. جالب این جاست که بسیاری از خرابی مادربوردها و قطعات متواضع داخل کابینت زیر سر همین قطعه به ظاهر مظلوم است. در این نوبت قصد داریم چند نکته را درباره منبع تغذیه بازگو کنیم.تکنولوژی خارجکی جریان برقی که در سیم های مسی جریان یافته و مفت و مجانی وارد کنتور منزل شما می شود در هر ثانیه ۶۰ بار تغییر جهت می دهد به همین دلیل است که آن را جریان برق متناوب (AC) خطاب می کنند. کامپیوترها یا به طور کلی اغلب دستگاه های دیجیتال براساس جریان مستقیم (DC) کار می کنند و از این نقطه است که قطعه مهم و تاثیرگذاری به نام منبع تغذیه (Power Supply) وارد داستان ما می شود. وظیفه اصلی این قطعه، تبدیل جریان ۲۲۰ ولت متناوب بیرونی به جریان های مستقیم با ولتاژ های مختلفی چون ۲۴ ولت و پنج ولت است.
هر یک از قطعات داخلی نیازمند ولتاژ مشخصی هستند که باید کمترین میزان تغییر تامین شود. درست در نقطه مقابل، دستگاه هایی که با جریان متناوب کار می کنند، قادر به تحمل میزان تغییرات بالای ولتاژ هستند. به عنوان مثال حتم دارم که بارها کم نور و پرنور شدن لامپ رشته ای روشنایی خانه را مشاهده کرده اید. این اتفاق به علت کاهش و افزایش ولتاژ جریان برق است. نوسانات این چنینی جریان برق برای قطعات ظریف الاندام دیجیتالی مانند پردازنده یا حافظه یا کارت گرافیک به منزله مرگ محسوب می شود. اگر دقیق تر بگویم چنانچه میزان ولتاژ مورد نیاز پردازنده به اندازه نیم ولت ناقابل بالا یا پایین شود باید با آن قطعه نازنین خداحافظی کرد. قطعات دیگر مانند حافظه اصلی، کارت گرافیک، کارت مودم و... نیز از همین جریان تبعیت می کنند و به همین اندازه حساس هستند.
تصور می کنم به جایگاه ویژه منبع تغذیه در این ماجرا پی برده باشید. به بیان ساده می توان گفت منبع تغذیه وظیفه دارد جریان برق متناوب را به شکلی درست و درمون به جریان برق مستقیم پایدار تبدیل کرده و از انتقال نوسات مکرر جریان متناوب به درون سیستم جلوگیری کند.
ادامه ماجرا
اما داستان بدین جا ختم نمی شود. به غیر از موارد ذکر شده در پاراگراف بالا، منبع تغذیه باید خود را در شرایط سخت برای حفظ حیات قطعات داخلی فدا کند، از این رو از سیستم های بازدارنده فعال و غیرفعال در داخل منبع تغذیه استفاده می شود تا اگر قرار بر خرابی باشد، اولویت با منبع تغذیه باشد البته چند سالی است که از تکنولوژی فاخر PFC برای پایداری بیشتر جریان، کاهش آسیب پذیری سیستم و نیز مدیریت مصرف انرژی استفاده می شود.
راستش را بخواهید تمام مطالب بالا را گفتم تا بدین جا برسم که استفاده از این تکنولوژی PFC نه تنها واجب که شرط عقل است.
پیش از این باره گفته بودم که این تکنولوژی بر دو گونه Active و Passive است و قیمت گونه Passive آن ارزان تر است و در مجموع باید گفت بی برو و برگرد، خیر دنیا و آخرت در استفاده از این تکنولوژی ها نهفته است.
جواد زارعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست