شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
نفت یا کرم
خبر راهاندازی و افتتاح کارخانه تبدیل زباله به کود (کمپوست) توسط شهرداری تهران با پول نفت یا بیتالمال مایه مباهات، مسرت و شادمانی هر شهروندی اعم از تهرانی، ایرانی و یا جهانی است. ضمن اینکه توجه و اقدام شهرداری در این راستا نباید کوچک شمرده شود، بلکه این اقدام شایسته باید ارزشگذاری و ارج نهاده شود. لکن پیشنهاد میگردد با توجه به مدارک، مستندات، تجربیات علمی و عملی خارجی و داخلی موجود، به همراه و به موازات توسعه کارخانههای مذکور از طریق نعمات طبیعی خداوند متعال نیز تبدیل زباله به کود(کرمی کمپوست) هم توجه گردد.
● تبدیل زباله به کود (کرمی کمپوست) چگونه انجام میشود؟
خداوند بیش از ۳۲۰۰ نوع کرم خاکی آفریده است که دو نوع آن با مابقی تفاوت دارد، مابقی با تولید مثل سالی یک بار، مبادرت به شخم زدن و جابجایی خاک میکنند ولیکن دو نوع دیگر با ویژگی خاصی نجات دهنده محیط زیست انسانها و تامین کننده غذای سالم آنها هستند، یکی از این دو نوع کرم، کرم خاکی آیزینیا فوتیدا (Eisenia foetida)است که در زبان فارسی به «کرم قرمز خاکی حلقوی بارانی» و در سطح بینالمللی به «کرم قرمز کالیفرنیایی» Red Worm) (California معروف است.
این کرم با تولید مثل هر هفته، با ویژگی داشتن ۷۰ درصد پروتئین در مقایسه با ۲۲ درصد پروتئین گوشت قرمز یعنی بیش از سه برابر و همچنین دارای امگا ۳ نیز میباشد. علاوه بر این فضولات این کرم کودی بنام کرمی کمپوست با خواص منحصر بفردی است که در ادامه خواص آن ارائه خواهد شد. این کرم در سال ۱۹۴۲ میلادی شناسایی شده است و از سال ۱۹۷۹ میلادی با آن کسب و کار میشود.
▪ مصارف کرم: در سطح کشورهای توسعه یافته از این کرم بدلیل داشتن پروتئین ۷۰ درصدی در موارد زیر استفاده میشود:
۱) مصرف پروتئینی انسانی: در سایر کشورها از جمله در کشور آمریکا غذای مصرفی مردم است (از گرانترین غذاهای فروشگاه-های زنجیرهای مک دونالد)، با توجه به فرهنگ ما استفاده از آن فعلا امکانپذیر نمیباشد. (خود کرم به عنوان پروتئین)
۲) مصرف پروتئینی حیوانی: غذای دام، طیور و ماهی (مصرف خود کرم)
۳) به عنوان مواد اولیه: در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی(مصرف خود کرم)
۴) به عنوان مواد اولیه: در تولید دارو برای بیماران سرطانی و شیمیایی (مصرف خود کرم)
▪ فضولات کرم: این کرم، در روز بیش از وزن خود غذا میخورد و ۶۰ درصد آن را به فضولاتی به نام کود کرمی کمپوست تبدیل میکند و این کود دارای حداقل ۵ خاصیت زیر است:
۱) بی بو است.
۲) مانع از ایجاد علف هرز میشود
۳) استفاده از این نوع کود، کیفیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی عملاً حدود ۵۰ درصد و کمیت (تعداد در واحد سطح) آنها را نیز چیزی در حدود ۲۰ تا ۷۰ درصد افزایش میدهد. و به علاوه مشکلات مربوط به باقی ماندن کود شیمیایی در مواد غذایی را ندارد. با توجه به تولید حدود ۱۰۰ میلیون تن تولیدات کشاورزی در سال ۱۳۸۶، معادل ۲۰ میلیون تن افزایش محصول بدون هزینه در پی خواهد داشت.
۴) بدلیل خاصیت اسفنجی کود تولید شده در نگهداشت آب و آزاد سازی تدریجی آب موجود، از این کود به همراه فنّاوری خاص، اقدام به بارور نمودن و حاصلخیزی زمینهای شورهزار، شیمیایی شده، کوهپایه و غیرقابل کشت میشود.
۵) از همه مهمتر، بدلیل فقدان هر نوع مواد شیمیایی، محصول کشاورزی تولیدی با استفاده از این کود، ارگانیک است و قیمت محصول کشاورزی ارگانیک در سطح جهانی، بین ۲ تا ۵ برابر قیمت محصول کشاورزی عادی است.
▪ خوراک کرم: همه نوع زباله تر شهری و فضولات حیوانی بجز مواد سنگی، شیشهای، پلاستیکی، فلزی و گوشتی، غذای این کرم میباشد. به همین دلیل اسم دیگر این کرم، کرم آشغالخوار است. در ایران هر شهروند ایرانی روزی ۸۰۰ گرم و هر روستایی روزی ۳۵۰ گرم زباله تولید میکند که ۷۰ درصد آن خوراک این کرم میباشد. این کرم حداقل معادل وزن خود در روز غذا میخورد و ۶۰ درصد آن به کود تبدیل میشود و مابقی غذای خورده شده برای تکثیر و افزایش وزن و تعداد کرم مصرف میشود.
قابل ذکر است، در عالم طبیعت برای تولید ۲.۵ سانتیمتر کود کرمی کمپوست از زباله بشر به ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ سال زمان نیاز است و از طریق این کرم این مدت به ۵ سال کاهش پیدا میکند.
در کشورهای کانادا، آمریکا و اروپایی، سطلهای مخصوص زباله طراحی شده است که زباله تر در مراکز تولید زباله (منازل و ....) به صورت خانگی تبدیل به کود شده و کود کرمی کمپوست تولیدی جمعآوری و در باغچهها استفاده شده و یا فروخته میشود. و از این طریق هزینه جمعآوری، حمل و نقل و دفن زباله علاوه بر هزینههای بهداشتی، محیط زیستی و ...به جامعه تحمیل نمیشود و یا به حداقل رسیده است.
تبدیل زباله به کود کرمی کمپوست توسط چند شهرداری از جمله شهرداریهای شیراز، رشت، مشهد، تبریز و ... به صورت متمرکز در حال انجام است ولیکن در داخل کشور، هنوز توجه جدی برای تبدیل زباله به کود در مراکز تولید زباله (منازل، ادارات و ....) نشده است. و هزینه جمعآوری، حمل و نقل و بازیافت مجدد انجام میشود.
محاسبات اقتصادی برای تبدیل زباله به کود کرمی کمپوست به تفکیک شهری و روستایی برای کلیه شهرها و استانهای کشور به عمل آمده است که نتیجه نهایی آن با فرضیات پیشبینی شده به شرح زیر میباشد:
فرضیات:
ـ میزان روزانه تولید زباله شهری نفر به کیلوگرم(۰.۸)
ـ میزان روزانه تولید زباله روستایی نفر به کیلوگرم(۰.۳)
ـ نسبت درصد مصرف زباله شهری روزانه کرم (۰.۷)
ـ نسبت درصد مصرف زباله روستایی روزانه کرم (۰.۷)
ـ نسبت درصد تولید کود ازمصرف زباله شهری روزانه کرم به ازای یک کیلوگرم مصرف به کیلوگرم(۰.۶)
ـ نسبت درصد تولید کود ازمصرف زباله روستایی روزانه کرم به ازای یک کیلوگرم مصرف به کیلوگرم(۰.۶)
ـ تامین آب مورد نیاز به ازای هر ۱۰تن زباله شهری در سال به متر مکعب(۱)
ـ تامین آب مورد نیاز به ازای هر ۱۰تن زباله روستایی در سال به متر مکعب(۱)
ـ تامین نیروی کارگری در منطقه به ازای هر ۳۰۰ تن زباله شهری به نفر(۱)
ـ تامین نیروی کارگری در منطقه به ازای هر ۳۰۰ تن زباله روستایی به نفر(۱)
ـ هزینه یک نفر کارگر در شهر برای ۱۶ ماه از قرارماهی۳ میلیون ریال(۴۸)
ـ هزینه یک نفر کارگر در روستا برای ۱۶ ماه از قرارماهی۳ میلیون ریال (۴۸)
ـ هزینه مشاور برای تبدیل ۱۰تن زباله شهری در سال به میلیون ریال (۳)
ـ هزینه مشاور برای تبدیل ۱۰تن زباله روستایی در سال به میلیون ریال (۳)
ـ فروش هر کیلو کود کرمی کمپوست در شهر به ۵۰۰ ریال
ـ فروش هر کیلو کود کرمی کمپوست در روستا به ۵۰۰ ریال
ـ نسبت درصد تولید کرم ازمصرف زباله شهری سالیانه به ازای یک تن مصرف به تن(۵/۴)
ـ نسبت درصد تولید کرم ازمصرف زباله روستایی سالیانه به ازای یک تن مصرف به تن(۵/۴)
ـ فروش هر کیلوگرم کرم در شهر به ۱۰۰۰۰۰ ریال
ـ فروش هر کیلوگرم کرم در روستا به ۱۰۰۰۰۰ ریال
پس از کسر هزینههای انجام شده از درآمد حاصل، مجموع سود حاصله از این تبدیل در شهر ۱۰۵۷۹ میلیارد ریال و در روستا ۱۸۱۶ میلیارد ریال یعنی ۱۲۳۹۵ میلیارد ریال در سال عاید مجری (مثلا آموزش و پرورش) میشود. به این سود باید منافع حاصل از حفظ محیط زیست، حفظ بهداشت، افزایش محصول کشاورزی، حفظ آب و خاک، تولید محصول ارگانیک و ... نیز اضافه کرد.
بدیهی است محاسبات فوق بر مبنای تبدیل متمرکز زباله به کود است که در صورت انجام آن در منازل به ارقامی بیش از آنچه ارائه شده است خواهیم رسید.
برای شروع کار پیشنهاد میشود بزرگترین تعاونی دانشآموزی کشور با عنوان تعاونی صلح با طبیعت تشکیل گردد و سهامداران آن بخشی از درآمد حاصله را با وزارت آموزش و پرورش تسهیم نماید.
این فرایند با استفاده از نیروی انسانی، مخلص و فهیم آموزش و پرورش در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه قابل اقدام میباشد. چرا هنوز باید بدنبال جذب منابع از درآمد نفت بود آیا وقت آن نرسیده است با استفاده از نعمات الهی ضمن شکر گزاری، به تولید ثروت از طلای سیاه کرد و در عزم جهانی برای صلح با طبیعت همگام شد؟!
● اطلاعات تکمیلی:
قیمت جهانی کرم هر کیلوگرم ۳۳ دلار و قیمت جهانی کود کرمی کمپوست هر کیلوگرم۳۰۰۰ ریال میباشد.
خسرو سلجوقی
عضو هیات علمی بازنشسته معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست