جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

هرگز چشم‌های کودکان را لیزیک نکنید


هرگز چشم‌های کودکان را لیزیک نکنید

نمی‌دانم این پرسش شما هم هست یا خیر اما بسیاری از والدین در مراجعه خود اصرار دارند به طریقی عینک زدن فرزندشان را مشکلی بغرنج جلوه دهند. آنها می‌خواهند چشم کودکشان را لیزیک …

نمی‌دانم این پرسش شما هم هست یا خیر اما بسیاری از والدین در مراجعه خود اصرار دارند به طریقی عینک زدن فرزندشان را مشکلی بغرنج جلوه دهند. آنها می‌خواهند چشم کودکشان را لیزیک کنند و می‌گویند او از عینک زدن امتناع می‌کند.

به خاطر بسپارید که لیزیک کردن چشم بچه‌ها اشکال دارد. ما چشم کسی را لیزیک می‌کنیم که تغییرات عیوب انکساری تقریبا در او متوقف شده باشد و عیوب انکساری در چشمش پیشرفت و پسرفتی نداشته باشد. به همین دلیل سعی می‌کنیم که زودتر از ۲۰ سالگی لیزیک انجام ندهیم. حتی در این سن هم نمی‌توانیم کاملا قطعی بدانیم که اختلال شکست نور یا عیوب انکساری متوقف شده است. بنابراین حوالی ۲۰ سالگی با بررسی‌های تخصصی، سلامت چشم و تغییرات شماره آن را تحت‌نظر می‌گیریم و اگر توقف تغییرات را مشاهده کردیم او را برای لیزیک انتخاب می‌کنیم. همان‌طور که قبلا هم اشاره کردم، چشم‌های کودک شما همچون دیگر اعضای بدن او در حال رشدونمو است. با افزایش سن کودک، هر چه قطر کره چشم بیشتر می‌شود، چشم‌ها بزرگ‌تر و به سمت نزدیک‌بینی پیش خواهد رفت.

فرزند شما که از عینک دوربین استفاده می‌کند، با گذشت زمان که چشمش رشد می‌کند و به سمت نزدیک‌بینی می‌رود، طی روند رشد خدادادی چه بسا شماره چشمش به صفر برسد و نیازی هم به عینک نباشد. پس باز هم تاکید می‌کنم هرگونه دستکاری چشم بچه‌ها، کاری بسیار تخصصی است و چشم‌پزشک با احتیاط و علم کافی آن را بررسی خواهد کرد. مطمئن باشید اگر چشم‌پزشک کودک شما با چند سال پیگیری متوجه توقف تغییرات عیوب انکساری شود، بنابر صلاحدید و در نظر گرفتن بهترین گزینه سلامت چشم کودک شما، شاید به جای اصلاح مشکل با عینک در موارد استثنایی از اصلاح لیزری استفاده کند. یادآور می‌شوم که بهترین، ساده‌ترین و بی‌ضررترین وسیله اصلاح عیوب انکساری چشم در هر سنی، عینک است.

دکتر ایرج احدزادگان

استاد چشم‌پزشکی

دانشگاه علوم‌پزشکی تهران