پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آمریکا, بزرگ ترین ناقض حقوق بشر


آمریکا, بزرگ ترین ناقض حقوق بشر

کشورهای مختلف در این اجلاس به ۲۲۸ مورد نقض حقوق بشر در آمریکا اشاره کردند و این در حالی است که واشنگتن بارها با استفاده ابزاری از عبارت وسوسه انگیز حقوق بشر ایران و دولت های مخالف سیاست های بین المللی خود را به نقض حقوق بشر محکوم کرده است

در نهمین اجلاس سالیانه UPR (گزارش دوره‌ای وضعیت حقوق بشر) که در مقر سازمان ملل در ژنو برگزار شد موضوع نقض حقوق‌بشر در آمریکا برای اولین بار مورد توجه کشورها قرار گرفت.

کشورهای مختلف در این اجلاس به ۲۲۸ مورد نقض حقوق بشر در آمریکا اشاره کردند و این در حالی است که واشنگتن بارها با استفاده ابزاری از عبارت وسوسه‌انگیز حقوق بشر ایران و دولت‌های مخالف سیاست‌های بین‌المللی خود را به نقض حقوق بشر محکوم کرده است.

مقامات ایرانی بارها نسبت به این رویکرد واشنگتن اعتراض کرده و در آخرین واکنش، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه گفت بهتر است آمریکایی‌ها به وضعیت اسفبار داخلی خودشان رسیدگی کنند و به پاسخگویی به ۲۸۸ مورد نقض حقوق بشر در این کشور بپردازند و مسائل کشورهای دیگر را از دستور کار خارج کنند.

● نگاه آمریکا به حقوق بشر

آمریکا، کشوری که داعیه‌دار پرچمداری در پیشبرد اهداف ملل متحد و رعایت حقوق انسانی است، هنوز به مهم‌ترین کنوانسیون‌های مرتبط با حقوق بشر نپیوسته و به بهانه‌های متعدد از الحاق به معاهدات حقوق بشری خودداری کرده است. تاکنون این کشور به عضویت کنوانسیون حقوق کودک، کنوانسیون حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پروتکل اختیاری کنوانسیون منع شکنجه، کنوانسیون بین‌المللی حمایت از افراد در برابر ناپدید شدن اجباری، کنوانسیون رم در خصوص اساسنامه دیوان کیفر بین‌المللی، کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان و کنوانسیون حقوق بشر بین‌المللی درنیامده است.

همچنین براساس اعلام کمیسیون حقوق بشر، آمریکا در هیچ‌کدام از اسناد حقوق بشری منطقه‌ای عضو نشده است. در مواردی هم که در کنوانسیونی وارد شده، قراردادهای حقوق بشری این کشور در کنگره آن تصویب نمی‌شود.

باید توجه داشت شیوه سازماندهی دولت آمریکا به نحوی است که تعهدات بین‌المللی این کشور تنها توسط دولت فدرال اجرا می‌شود و دولت ایالات متحده مقاومتی سیستماتیک در برابر پذیرش تعهدات بین‌المللی در رعایت حقوق بشر دارد.

در این کشور هیچ نهاد مستقلی وجود ندارد که بر رعایت حقوق بشر در هر ۳ سطح فدرال، ایالتی و محلی نظارت کند و آمریکا همواره از نظارت بین‌المللی در این خصوص امتناع می‌کند.

حسن قشقاوی، معاون پارلمانی وزیر امور خارجه در این باره می‌گوید: آمریکا در کنوانسیون‌هایی مانند منع شکنجه، میثاق حقوقی، مدنی، سیاسی و بین‌المللی عضو نشده و اصلا آنها را قبول ندارد، در حالی که این کشور ادعای بیشترین رعایت حقوق بشر در جهان را دارد، اما در سطح جهان کمترین عضویت در نهادهای حقوق بشری را داراست.

● بی‌تفاوت به مردم

بی‌تفاوتی به شخصیت انسانی در آمریکا امری رایج است. در این کشور حق خلوت و حقوق خانواده مورد نقض جدی قرار گرفته و شنود و کنترل کلیه مکالمات و مکاتبات الکترونیکی هیچ‌گونه حریم خصوصی برای افراد باقی نمی‌گذارد. این کنترل تا به آنجا پیش رفته که از اسکنرهای بدن‌نما در فرودگاه‌های این کشور استفاده می‌شود.توجهی به حقوق افراد دارای معلولیت در آمریکا وجود ندارد تا حدی که در این کشور افراد دارای معلولیت جسمی و روانی به مجازات اعدام محکوم می‌شوند. اعدام تراز لوئیس، زن عقب‌مانده آمریکایی توسط دادگاه ایالت ویرجینیا، نمونه‌ای از این مدعاست.

آمریکا همچنین یکی از بزرگ‌ترین اشاعه‌دهندگان فحشای کودکان بوده و بی‌توجهی به ارزش‌های خانواده از جمله مسائل مربوط به ازدواج همجنسان مفاهیم حقوق بشر را در این کشور دچار ضربات جدی کرده است.

براساس گزارش‌ها، بیش از چند صد هزار دانش‌آموز در مدارس آمریکا مورد تنبیه جسمی قرار می‌گیرند و فروش انسان‌ها، کودکان و قاچاق زنان یکی دیگر از موارد نقض حقوق بشر است که در این کشور مورد تعقیب و پیگیری جدی قرار نمی‌گیرد و گروه‌های تبهکار براحتی به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهند.

برخلاف ادعای دولتمردان آمریکایی، تبعض نژادی همچنان در این کشور جریان دارد و این موضوعی است که حتی مطبوعات و رسانه‌های آمریکایی نیز بر آن صحه می‌گذارند و مسوولان کشوری که با اشغال سرزمین بومیان آمریکایی ایجاد شده، حاضر نیستند اعلامیه مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص حقوق بومیان را اجرا کنند.

در همین حال خشونت بی‌حد و حصر دولت آمریکا علیه اقلیت‌های مذهبی بویژه مسلمانان و ایجاد محدودیت برای ساخت مساجد در این کشور و فعالیت‌های سازمان‌های اسلامی، نمونه‌ای از نقض حقوق بشر در این کشور است.

در آمریکا، بهره‌مندی از تحصیلات، شغل، مسکن، تسهیلات درمانی و بهداشتی و حتی دسترسی به دادگاه یا نهادهای قانونی در این کشور دچار مشکلات عمده و عدیده است. حقوق اقتصادی ـ اجتماعی مردم آمریکا به حدی مورد خدشه قرار گرفته است که خود نهادهای آمریکایی گزارش‌های متعددی از وضعیت کار و بیمه‌های اجتماعی در این کشور و نقض حقوق افراد در این خصوص ارائه می‌دهند.

مهاجران و پناهندگان و افراد فاقد تابعیت در این کشور از حقوق بسیار کمی برخوردارند، در حدی که در بسیاری موارد حق دسترسی آنها به مایحتاج اولیه زندگی و حقوق بنیادین بشر نقض می‌شود.

دولت آمریکا در مبارزه با جرم و جرائم از جمله کاربرد سلاح گرم در جامعه و حتی محیط‌های آموزشی کوتاهی می‌کند و جرم‌های خشونت‌آمیز گسترده در ایالات متحده، تهدیدهای جدّی‌‌ای برای امنیت فردی، دارایی و زندگی مردم در این کشور ایجاد کرده است. براساس گزارشی که سپتامبر ۲۰۰۸ از سوی اداره پلیس فدرال آمریکا منتشر شد، یک میلیون و ۴۰۰ هزار جرم خشونت‌آمیز در این کشور گزارش شده است که ۱۷ هزار مورد آن، مربوط به قتل است و ساکنان دارای ۱۲ سال و بالاتر از آن در ایالات متحده به طور تخمینی ۲۳ میلیون جرم خشونت‌آمیز یا دزدی را تجربه کرده‌اند.

نکته: در آمریکا، بهره‌مندی از تحصیلات، شغل مسکن، تسهیلات درمانی و بهداشتی و حتی دسترسی به دادگاه یا نهادهای قانونی دچار مشکلات عمده و عدیده است

آمارها نشان می‌دهد حدود ۲۰۰ میلیون اسلحه شخصی از جمله ۶۰ تا ۶۵ میلیون اسلحه کمری در مالکیت شهروندان آمریکایی قرار دارد و ۴۸ ایالت از کل ایالت‌های آمریکا به ساکنان خود اجازه خرید و حمل اسلحه داده‌اند. براساس این گزارش، بیش از ۲۰ فرودگاه در فیلادلفیا، ‌لس‌آنجلس، سانفرانسیسکو و شهرهای دیگر به کسانی که مجوز اسلحه دارند اجازه می‌دهند در اماکن عمومی ترمینال، ‌سلاح گرم حمل کنند.همچنین بیش از یک میلیون دانش‌آموز دبیرستانی حداقل یک بار با اسلحه زخمی شده یا مورد تهدید قرار گرفته‌اند و حتی یک دبیرستان محلی در ایالت تگزاس به بعضی از معلمان اجازه حمل سلاح‌های مخفی شده را می‌دهد.

● مبارزه با تروریسم

مبارزه با تروریسم نیز به بهانه‌ای برای مقامات آمریکایی در نقض حقوق بنیادین افراد بدل شده است.

عدم انطباق کامل تمامی قوانین و اقدامات ضدتروریسم در آمریکا با استانداردهای حقوق بشر، نقض حریم خصوصی مردم، دخالت‌ و کنترل‌ مستمر برای کاربران اینترنت و استراق مکالمات توسط نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا از جمله شیوه‌هایی هستند که این کشور به بهانه تروریسم به آنها متوسل شده است.عملیات مخفیانه سیا به بهانه مقابله با تروریسم که خارج از مرزهای این کشور صورت می‌گیرد نمونه‌ای از این مدعاست. بازداشت‌های خودسرانه، طولانی‌مدت و بدون دسترسی به محاکمه صالحه و نگهداری از افراد در زندان‌های مخفی توسط ارگان‌های این دولت چه در خاک این کشور و چه خارج از آن، مشکلی جدی در دنیا ایجاد کرده است.

دولت آمریکا خود را مقید به هیچ گونه تعهد بین‌المللی در مبارزه با تروریسم نمی‌داند و به انواع شیوه‌ها حقوق بشر را در سایر کشورها نقض می‌کند که نمونه آن فجایعی است که این کشور در دو جنگ عراق و افغانستان مرتکب شده است. توسل به انواع شکنجه برای اعتراف‌گیری حتی در دستورالعمل‌های وزارت جنگ این کشور وجود دارد و به آن عمل می‌شود.

● زندان‌های آمریکا

وضعیت زندان‌های ایالات متحده به حدی آزاردهنده است که براساس اعلام برخی سازمان‌های حقوق بشری، تمامی زندانیان در این کشور در انفرادی به سر می‌برند.

براساس گزارش‌های نهادهای بین‌المللی حقوق بشری، زندانیان در این کشور ساعت ها در سلول‌های بسیار کوچک بدون نورگیر و پنجره و امکان هیچ گونه فعالیتی می‌گذرانند.

تنها در یک زندان آمریکا به نام کارزول ۱۵۰۰ زن زندانی هستند. براساس آمار و ارقام، در ۱۰ سال گذشته بیش از ۱۰۰ زن جوان تحت شرایط نامناسب این زندان کشته شده‌اند و هیچ تحقیقی نیز در این زمینه صورت نگرفته است.

فرانکلین لمب، وکیل بین‌المللی درباره زندان‌های آمریکا به پرس تی وی گفت: درصد مرگ و میر زنان در زندان مربوط به کسانی است که به اعدام محکوم شده‌اند. علت اصلی مرگ و میرها سوءرفتار با زنان زندانی در آمریکاست. بر پایه گزارشی تازه، برخی زنان در زندان مورد تجاوز قرار می‌گیرند و باردار می‌شوند. این زنان در حین انتقال به بیمارستان و حتی در زمان زایمان هم دستبند و پابند دارند.

آمار دیده‌بان حقوق بشر نیز نشان می‌دهد حداقل نیمی از زندانیان آمریکا، معادل یک و نیم میلیون نفر که بیشتر آنان را جوانان سفیدپوست تشکیل می‌دهند تاکنون حداقل یکبار تحت آزار جنسی قرار گرفته‌اند.

گزارش‌های مکرری از مرگ زندانیان بر اثر رفتارهای خشونت‌آمیز نگهبانان زندان وجود دارد. طبق گزارش عفو بین‌الملل در سال ۲۰۰۸، از دستگاه‌های شوک‌دهنده در زندان‌های آمریکا به‌طور گسترده استفاده می‌شود و از سال ۲۰۰۱ بیش از ۳۰۰ تن بر اثر وارد شدن شوک جان باخته‌اند.

همچنین براساس آخرین آمارهای وزارت دادگستری ایالات متحده ( ژوئن ۲۰۰۸) ۱۵۴ زندانی در زندان‌های دولتی و فدرال در بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ بر اثر ایدز مردند. با توجه به این‌که از هر ۱۰ نفر زندانی ۶ نفر دارای بیماری روانی هستند، برخی زندان‌های ایالات متحده به صورت تیمارستان‌های جدید برای معتادان به مواد مخدر و بیماران روانی درآمده است. اکونومیست در تاریخ ۱۰ می ۲۰۰۸ گزارش داد ایالات متحده از جمله اندک کشورهایی است که در آن زندانیان از حقوق خود محرومند و در برخی ایالت‌های آمریکا حتی رای دادن را برای زندانیان ممنوع می‌کنند.ایالات متحده همچنین تنها کشور جهان است که احکام حبس ابد برای کودکان در آن صادر می‌شود. براساس گزارش نقض حقوق بشر آمریکا در سال ۲۰۰۹، ۲۳۸۱ زندانی از این نوع در زندان‌های ایالات متحده وجود دارند. ۷۳ مورد از این زندانیان به‌خاطر جرم‌هایشان در ۱۴ ـ‌۱۳ سالگی محکوم به مرگ در زندان می‌شوند.

نقض حقوق بشر تنها منحصر به زندانیان داخل این کشور نمی‌شود. زندان گوانتانامو یکی از موارد آشکار نقض حقوق بشر توسط دولت آمریکاست که مردم جهان صحنه‌های شکنجه زندانیان را در آن از طریق تلویزیون‌های خود مشاهده کردند. غرق مصنوعی تنها یکی از ده‌ها شکنجه‌ای است که بازجویان آمریکایی برای گرفتن اعتراف از زندانیان گوانتانامو استفاده می‌کردند. زندان گوانتانامو آنقدر بدنام است که باراک اوباما در رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ وعده تعطیلی آن را داد، اما با گذشت نزدیک به ۲ سال از ریاست‌جمهوری باراک اوباما، این زندان همچنان فعال است و زندانیان تحت شکنجه و در دادگاه‌های نظامی محاکمه می‌شوند.

کتایون مافی