چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
شکست دلتا
● جرقه ای در دل آتش
شاید کسی فکرش را نمی کرد که در یکی از روزهای سرد و پر تب و تاب آبان ۱۳۵۸ سه دانشجو از سه دانشگاه مختلف تهران هسته اولیه گروهی را شکل دهند که دانشجویان پیرو خط امام نام گرفت و همین گروه باعث بحرانی عمیق برای دولت آمریکا شوند. آن سه که بعدا کمیته ای پنج نفره شدند به اتفاق دانشجویانی دیگر از دانشگاه تهران ساعت ۱۰ صبح روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ پس از هماهنگی با محمد موسوی خوئینی ها و کمیته های انقلاب و اطمینان محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران مبنی بر حفاظت و حمایت از آنان طی یک برنامه و هدف از پیش تعیین شده از دیوارهای سفارت آمریکا واقع در خیابان تخت جمشید (طالقانی ) بالا رفتند و ۶۶ نفر از اعضای سفارت آمریکا را به گروگان گرفتند.
شاید هراس از کودتایی دیگر شبیه ۲۸ مرداد توسط آمریکایی ها بنیاد فکری چنین اقدامی بود که انقلابیون می خواستند از چیزی شبیه آن جلوگیری کنند . پیش از آن در ۲۵ بهمن ۱۳۵۷ یک بار دیگر سفارت آمریکا توسط ۱۵۰ نفر از افراد مسلح گروه های چپ و مارکسیستی مورد حمله قرار گرفته بود اما سفارت در طول سال گذشته به کار خود ادامه می داد و در ۲۸ بهمن همان سال نیز دولت آمریکا دولت موقت را به رسمیت شناخته بود.
این اقدام بی سابقه واکنش های بسیاری در پی داشت . به هر حال سفارت یک کشور طبق موازین بین المللی جزو خاک آن کشور محسوب می شود. اما دانشجویان در سفارت مدارک بسیاری از دخالت دولت آمریکا و ارتباطات آنان با برخی عوامل در داخل ایران را یافته و تحت عنوان اسناد لانه جاسوسی منتشر کردند . دو روز بعد قرارداد ۱۹۵۹ میان ایران و آمریکا لغو شد و دولت موقت استعفا داد .
در ۱۶ آبان شورای امنیت سازمان ملل خواستار آزادی فوری گروگان های آمریکایی شد اما تهران هیچ واکنشی به این خواسته انجام نداد و بحران گروگان گیری در تهران به مهم ترین مساله در صدر خبرها تبدیل شد. حالا همه ی نگاه ها متوجه ایران شده بود.
● جیمی بدشانس
هزاران کیلومتر آن طرف تر در اتاق بیضی کاخ سفید به جیمی کارتر به عنوان بدشانس ترین رییس جمهور آمریکا گزارش های ناگواری می رسید. وی شتاب زده دستور اخراج برخی از ایرانیان را از خاک آمریکا داد و دستور داد خرید نفت از ایران متوقف شود و دارایی های ایران در آمریکا توقیف شد. دیدار جرج هانس نماینده کنگره آمریکا با صادق قطب زاده هم نتوانست کمکی به حل ماجرا بکند. آمریکا به دیوان بین المللی لاهه شکایت برد اما باز هم انقلابیون به این اقدام و تهدیدها توجهی نکردند.
غیر از ۱۰ نفر از کارکنان زن و سیاه پوست که آزاد شدند تنها ۵ نفر از آنها توانستند زیرکانه و تحت پوشش و حمایت سفارت کانادا در تاریخ ۸ بهمن از چنگ گروگان گیرها بگریزند . صادق قطب زاده به عنوان وزیر امور خارجه ایران در دیدار با آمریکایی ها آزادی گروگان ها را منوط به کشتن شاه می داند و شاه مابین چند کشور معلق و آواره بود.
تمام این بحران ها دولت جیمی کارتر را تحت شدیدترین فشار دوران ریاست جمهوری خود گذاشته و افکار عمومی آمریکا را متوجه او ساخته بود و او باید کاری می کرد. او دوسال پیش در تهران گیلاس مشروبش را به افتخار شاه بالا برده بود و ایران را جزیره ثبات خوانده بود و حالا اوضاع دقیقا برعکس تمام آنچه بود که فکرش را می کرد.
به جنگجویان بگو وقتی دیپلماسی شکست می خورد جنگ آغاز می شود و جنگ خیلی وقت بود آغاز شده بود. کارتر یک ماه بعد از گروگان گیری کنگره آمریکا را به دادن یک بودجه هنگفت برای دخالت نظامی تشویق کرد و با تایید کنگره استارت کار زده شد.
در صحرای آریزونا یک گروه کماندویی متشکل از ۹۰ نفر کماندوی زبده از نیروهای دلتا تعلیمات نظامی ویژه ای مخصوص عملیات در خاک ایران و تحت شرایط شبیه سازی شده دیدند. هدف از آموزش آنان درگیر کردن در یک عملیات پیچیده برای آزادسازی مستقیم گروگان های آمریکایی در تهران بود.
با شکست تمام تلاش های دیپلماتیک و انواع تحریم ها و فشارها علیه ایران روز ۲۲ فروردین ۱۳۵۹ کارتر طی یک جلسه اضطراری شورای امنیت ملی آمریکا به « زبیگنیو برژینسکی » مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا می گوید : « به نظرم امکان خلاصی گروگان ها بسیار بعید به نظر می رسد و ما بایستی حاکمیت خود را اعلام کنیم و حالا وقت آن است که عمل مناسب انجام پذیرد و جدول زمانی آن هم تهیه شود » .
جدول زمانی بلافاصله برای عملیات تهیه شده و ژنرال جونز رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا ۴ اردیبهشت را به عنوان شروع عملیات « پنجه عقاب » اعلام می کند.
● پنجه عقاب
کماندوهای آموزش دیده در صحرای آریزونا پس از برنامه ریزی به قاهره اعزام شده و روز پنج شنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۵۹ شش هواپیمای سی ـ۱۳۰ به همراه آنان به ناو هواپیمابر اتمی « یو اس اس نیمیتز » که در دریای عمان منتظر آغاز عملیات بود منتقل شدند .
قرار است هواپیماها با ۸ فروند هلی کوپتر در صحرای طبس فرود آیند سپس آنها را به اطراف تهران منتقل کرده و آنجا با کامیون به سفارتخانه حمله کنند. پیش از آن برخی عوامل در ایران با این نقشه هماهنگ شده بودند. جیمی کارتر با تجهیزات کنترل ماهواره ای نظارت بر عملیات را برعهده داشت .
برژینسکی در کتاب خود « انتخاب های دشوار » می نویسد : « عملیات نظامی نیروهای دلتا جمعا دو روز (از چهارم تا ششم اردیبهشت ۱۳۵۹ ) به طول می انجامید . در شب اول هشت هلی کوپتر و شش هواپیمای سی ـ۱۳۰ در عمق خاک ایران در میان کویر فرود می آمدند . هلی کوپترها پس از سوخت گیری شبانه در نزدیکی طبس به نقطه ای در نزدیکی تهران حوالی دماوند پرواز می کردند و تمام روز را در انتظار فرا رسیدن شب در این نقطه توقف می نمودند. حمله به سوی سفارت که محل نگاهداری گروگان های آمریکایی بود در شب دوم با کامیون های ارتشی که قبلا تدارک شده بود انجام می گرفت و یک گروه جداگانه هم برای نجات بروس لینکن کاردار سفارت و دو آمریکایی دیگر که در محل وزارت امور خارجه ایران نگاهداری می شدند در نظر گرفته شده بود » .
● جایی که عقاب ها می میرند
با ورود به حریم هوایی ایران یکی از هلی کوپترها در ۱۲۰ کیلومتری راور کرمان دچار نقص فنی شده و ناگزیر فرود می آید و سرنشینان آن به هلی کوپتر دیگری منتقل می شوند. همان هلی کوپتر نیز دچار نقص فنی شده و به ناچار به ناو هواپیمابر نیمیتز برمی گردد. شش هواپیما و شش هلی کوپتر دیگر خود را به صحرای طبس رسانده و در تاریکی شب فرود می آیند. در حال سوختگیری یکی دیگر از هلی کوپترها دچار نقص فنی می شود و در مجموع هنوز عملیات آغاز نشده سه فروند هلی کوپتر از دست می رود. با از کار افتادن این هلی کوپتر برنامه عملیات به هم می ریزد زیرا طبق محاسبات برای مرحله بعدی حداقل به شش هلی کوپتر نیاز داشتند.
به مرکز عملیات و سپس به کارتر گزارش می شود و وی دستور توقف عملیات و بازگشت نیروها را می دهد. اما هنگام برخاستن هواپیما و هلی کوپترها توفان شن آغاز می شود و یک هواپیما و یک هلی کوپتر به هم خورده و هر دو آتش می گیرند. در این حادثه هشت نفر از نیروهای آمریکایی در آتش می سوزند و بقیه موفق می شوند خود را به نیمیتز برسانند.
برژینسکی در مورد حالت کارتر پس از دستور توقف عملیات می نویسد : « وی بعدا سرش را میان دو دست گرفت و به مدت چند ثانیه روی میز گذاشت . من فوق العاده دلم برای او سوخت . همین طور برای کشورم . ساعت ۵ و پانزده دقیقه بود که کارتر خبر دیگری مبنی بر برخورد یک هلی کوپتر با یک هواپیمای سی ـ۱۳۰ و آتش گرفتن آنها از ژنرال جونز دریافت کرد . این برخورد همراه با تلفات جانی بوده است . کارتر باشنیدن این خبر مانند مار زخمی به خود پیچید و آثار درد و نگرانی بر تمامی صورت او آشکار شد » . و بدین ترتیب عملیات شکست خورده و پنجه عقاب می شکند.
● شانس بازنشستگی
شکست عملیات افکار عمومی آمریکا را متوجه کارتر کرد. او شکست خورده و به قولی شرافت ملی آمریکایی را زیر سوال برده بود. چند روز بعد سایروس ونس وزیر امور خارجه آمریکا در اعتراض به این امر استعفا داد. مدتی بعد جنازه های سوخته سربازان آمریکایی به دولت آمریکا تحویل شد. کارتر چند ماه بیشتر دوام نیاورد و در آبان همان سال جای خود را به رونالد ریگان داد و چند ماه بعد از روی کار آمدن ریگان با کش و قوس ها و تهدیدات فراوان از دو طرف بالاخره با مذاکراتی که انجام شد و با میانجی گری الجزایر مبنی بر بازپس دادن ۷۰ درصد از اموال بلوکه شدن ایران گروگان ها پس از ۴۴۴ روز و در سی ام دی ۱۳۵۹ آزاد شدند .
کارتر که در زمان ریاست جمهوری اش با بحران های بسیار بدی روبرو بود پس از ریاست جمهوری اقبال بیشتری داشت ! او بعد از ریاست جمهوری توانست با میانجی گری در مسائل مختلف جهانی در نقش یک فرد صلح دوست ظاهر شود و جایزه صلح نوبل ۲۰۰۲ را برای دفاع از حقوق بشر پیشرفت دموکراسی و پیشرفت اقتصادی ببرد!
● پایان میهمانی
پس از شکست عملیات بدین شیوه ابوالحسن بنی صدر رییس جمهور وقت به عنوان فرمانده کل قوا بلافاصله دستور بمباران لاشه هواپیما و هلی کوپتر به جا مانده را می دهد. دولتمردان ایران این کار او را اکنون خیانت برای از بین بردن مدارک داخل هلی کوپترها می نامند به ویژه این که در محل بمباران محمد منتظرقائم فرمانده سپاه یزد نیز که در حال محافظت از منطقه بوده بر اثر بمباران به شهادت می رسد.
ابوالحسن بنی صدر در کتاب خاطرات خود (درس تجربه ) می نویسد : « موقعی که مساله طبس پیش آمد در خوزستان بودم . رئیس ستاد ارتش سرلشگر شادمهر به من تلفن کرد و گفت که هواپیماها و هلیکوپترهای آمریکایی آمدند به طبس . من به خلبان گفتم که برود بالای آن منطقه . آنها گفتند ممکن است آمریکایی ها هنوز آنجا باشند و هواپیمای ما را بزنند. گفتم : باید خطر را پذیرفت . یعنی چه آمریکایی ها آمدند به آنجا مگر ارتش خواب بود به هر حال خلبان به سوی آن منطقه پرواز کرد و کمی هم ارتفاع را کم کرد. آن چه در آن وضعیت دیدم چند هلیکوپتر و دو هواپیما روی زمین مانده بود... بعد که آمدم به تهران رفتم در تلویزیون و قضیه را توضیح دادم . همان شب سرلشگر شادمهر به من تلفن زد و گفت : « اگر آمریکایی ها شبانه بیایند و این هلیکوپترها و هواپیماها راببرند دیگر هیچ آبرویی برای ارتش باقی نمی مونه . اینجا که آمدند ندیدیم . حالا اگر بیایند و ببرند خواهند گفت پس توی کشور هیچ کس به هیچ کس نیست ... بعد از این توضیحات او گفت : « پس اجازه بدهید که ما هواپیما بفرستیم و از بالا ملخ های هواپیما و هلیکوپترهای آمریکایی را بزنیم تا آنها نتوانند ببرند. » خب من که نظامی نبودم قاعدتا می باید سخن مسوول نظامی را می پذیرفتم و آن پیشنهاد را پذیرفتم و گفتم همین کار را بکنید. وقتی هواپیمایی را فرستاده بودند به طبس تا از آن بالاملخ های هلی کوپتر را بزنند تعدادی از پاسدارها آنجا بودند و به یکی از آنها تیر خورده بود... بعد از این جریان ملاتاریا شروع کرد به داستان سازی که چون اسناد مهمی در آن هلیکوپترها بوده و برای این که این اسناد به دست جمهوری اسلامی نیفتد دستور دادند تا از بالا آن هواپیما و هلیکوپتر را بزنند. در حالی که عقل یک بچه هم نمی تواند بپذیرد که آمریکایی ها یک عده ای کماندو بفرستند و چند تن هم مدارک با این کماندوها همراه کنند و آن هم در داخل خاک ایران ! »
اما به نظر می رسد در مجموع چنین چیزهایی حتی اگر « مدارک کاغذی » در آنها نباشد خود مدرک محسوب می شود و توجیه بنی صدر هم در این مورد دور از عقلانیت سیاسی است .
● بازی مرگ ادامه دارد
پس از آن ارتش آمریکا چند بار دیگر به طور مستقیم در جنگ عراق به ویژه در سلسله زد و خوردهای موسوم به جنگ نفت کش ها به اقدام مستقیم نظامی علیه ایران دست زد که این تنها نمونه های برجسته ای از آن است :
در شهریور ۱۳۶۶ هلیکوپترهای آمریکایی به یک ناو ایرانی حمله می کنند که می گویند مشغول مین گذاری در خلیج فارس بوده است .
در ۲۷ مهر ماه همان سال به جزیره رستم و سکوی نفتی رشادت و میدان نفتی رسالت به تلافی حمله قایق های تندرو ایران به دو نفتکش و نیز حمله به نفت کشی کویتی با پرچم آمریکا حمله می شود. تفنگداران آمریکایی تمام سکوی نفتی را تخریب می کنند.
پس از آن نیروی دریایی آمریکا به دو سکوی نفتی دیگر « سیری » و « ساسان » حمله می کند.
روز ۲۹ فروردین ۱۳۶۷ نیروی دریایی آمریکا به به دو ناوشکن « سبلان » و « سهند » و ناوچه ی « جوشن » در خلیج فارس حمله کرده و ناوشکن سهند را همراه پرسنل آن غرق می کند.
نقطه اوج همه اینها در ۱۲ تیر ۱۳۶۷ و حمله ناو وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران است که از بندرعباس عازم دوبی بود . با حمله موشکی ناو به این هواپیمای غیر نظامی و در این جنایت ضدبشری ۱۶ خدمه هواپیما با ۲۷۵ مسافر که ۶۶ تن از آنان کودک زیر سیزده سال و ۴۶ تن تبعه کشورهای خارجی بودند به قتل می رسند .
برژینسکی در مورد حالت کارتر پس از دستور توقف عملیات می نویسد : « وی بعدا سرش را میان دو دست گرفت و به مدت چند ثانیه روی میز گذاشت . من فوق العاده دلم برای او سوخت . همین طور برای کشورم . ساعت ۵ و پانزده دقیقه بود که کارتر خبر دیگری مبنی بر برخورد یک هلی کوپتر با یک هواپیمای سی ـ۱۳۰ و آتش گرفتن آنها از ژنرال جونز دریافت کرد . این برخورد همراه با تلفات جانی بوده است . کارتر باشنیدن این خبر مانند مار زخمی به خود پیچید و آثار درد و نگرانی بر تمامی صورت او آشکار شد »
پس از شکست عملیات بنی صدر رییس جمهور وقت به عنوان فرمانده کل قوا بلافاصله دستور بمباران لاشه هواپیما و هلی کوپتر به جا مانده را می دهد. این خیانت بنی صدر به قصد از بین بردن مدارک داخل هلی کوپترها صورت گرفت به ویژه این که در محل بمباران محمد منتظرقائم فرمانده سپاه یزد نیز که در حال محافظت از منطقه بوده بر اثر بمباران به شهادت می رسد .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست