چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

حواست را جایی پرت نکن


حواست را جایی پرت نکن

سیما خانم شصت وپنج ساله با صورتی به سرخی سیب و لبی همیشه خندان در میان کسانی که او را می شناسند به حواس پرتی معروف است و هر وقت به او می گویی چرا اینقدر حواست پرت است, می گوید پیری است و هزار عیب

سیما خانم شصت‌وپنج ساله با صورتی به سرخی سیب و لبی همیشه خندان در میان کسانی که او را می‌شناسند به حواس‌پرتی معروف است و هر وقت به او می‌گویی چرا اینقدر حواست پرت است، می‌گوید: پیری است و هزار عیب.

همین دیروز بود که با مادر و خواهرم به دیدنش رفته بودیم و او که زنی با سلیقه است برایمان کیک خانگی درست کرده بود و همین طور که داشت از دستور پخت این کیک خوشمزه سخن می گفت، چای می ریخت و وقتی خم شد چای تعارف کند در مرحله افزودن شکر به زرده تخم مرغ متوقف شد و بعد که به او گفتیم بعدش چه کار می کنیم؟ با تعجب پرسید چه چیزی را چه کار می کنیم؟

او کلا فراموش کرده بود که در مورد کیک حرف می زد.

آیا واقعا چای حواس سیما خانم را پرت کرده بود؟ سن زیاد باعث این حواس پرتی ها می شود یا همه این چیزها دلایل دیگری دارد که باید اول به آنها توجه کرد؟

● فشار روانی و نداشتن تمرکز

یکی از دلایل نداشتن تمرکز و حواس پرتی، فشار روانی است که در یک مقطع زمانی تحمل می کنیم.

سهیلا، بانوی بیوه شصت وچهار ساله ای که به تنهایی زندگی می کند بعد از فوت همسرش حواس پرت شده بود.

محمد پنجاه وپنج ساله، نظامی بازنشسته ای است که وقتی بازنشسته شد دچار این مشکل بود، ولی کم کم توانست با نظم و ترتیبی که به آن عادت داشت، بر خود مسلط شود.

مجید بعد از مهاجرت دو فرزندش به استرالیا دچار این اختلال شد. او که پنجاه وهشت ساله است با ادامه تحصیل و پر کردن وقت خود توانست به قول خودش هوش و حواسش را به دست آورد.

ملیحه سالک، کارشناس سلامت سالمندان اعتقاد دارد انجام تمرینات خود آرام سازی، راهکاری مناسب برای مقابله با فشارهایی است که انسان را دچار فقدان تمرکز می کند.

مشغول شدن به انجام کاری که دوست داریم مثل نگاه کردن به تلویزیون، کتاب خواندن، باغبانی کردن، صحبت کردن با دوستان و اقوام، دیدن دوستان و آشنایان،خارج شدن از خانه برای مدت کوتاه یا قدم زدن در پارک و ورزش کردن ما را از افکار مزاحمی که باعث تشویش ما می شود دور می کند.

● با حواس پرت شده چه کنیم؟

تمرکز حواس، حالتی ذهنی و روانی است که در آن تمام قوای حسی، روانی و فکری انسان روی موضوع خاصی متمرکز می‏شود و تضمین کننده امر یادگیری و انجام دادن صحیح کارها و رهایی از خطرات احتمالی است، اما حواس پرتی درست نقطه مقابل این حالت است.

دلایل ناخواسته ای وجود دارد که ذهن ما را به جایی دورتر از آنچه می خواهیم می فرستد. مثلا اسم شخصی را که از او نفرت دارید به سختی به خاطر می آورید و در انجام کارهای سخت برایتان وقفه ذهنی ایجاد می شود.

افکار منفی،نبود اعتماد به نفس و خیالبافی‏های منفی‏گرایانه نیز موجب حواس پرتی می‏شود.

گاه بعضی از حوادث و اتفاقات، فضای روانی فرد را دچار اختلال می‏کند.

حتی گوناگونی فعالیت‏های فرد ـ بخصوص اگر در توان او نباشد ـ باعث نبود تمرکز حواس می‏شود.

اگر شما بانوی سالمندی هستید که علاوه بر همسرتان از سه نوه قد و نیم قد هم نگهداری می کنید و استراحت کافی هم ندارید ممکن است حواس پرتی به سراغتان بیاید.

در ابتدای هر هفته یا هر ماه و قبل از هر چیز برای تمام فعالیت‏های خود برنامه‏ریزی کنید. ملاقات ها، زمان های ویزیت و برنامه نگهداری از نوه های خود و روزهایی را که احتیاج به استراحت یا تفریح دارید، مشخص کنید و از فرزندان تان بخواهید برای زمان هایی که به شما نیاز دارند وقتشان را طوری تنظیم کنند که به برنامه های شما نیز لطمه نخورد.

اگر اختیار زمان را از کف داده اید و گاه می نشینید و ساعت ها فکر می کنید و هیچ طرحی برای گذران روز ندارید، همین حالا بنشینید و اوقات شبانه‏روز را در یک جدول زمان‏بندی شده ـ از هنگام بیداری تا موقع خواب ـ یادداشت و برای هر کاری، زمان خاص و مناسب معین کنید.

هر کاری را که دوست دارید، انجام دهید، برای خودتان برنامه ریزی کنید و بگذارید احساس روزمر گی در وجودتان از بین برود.

زمانی را برای آموختن و مطالعه، زمانی برای ورزش، اوقاتی را برای تماس یا ملاقات دوستان و زمانی را برای خرید و قدم زدن و هر کار دیگری را که دوست دارید در نظر بگیرید.

حتی زمان معینی را در طول روز، برای اندیشیدن درباره موضوعات مختلف با تخیلات و افکار مزاحم، اختصاص دهید. پس برای هر کار و فعالیتی زمانی را مشخص کنید و در آن زمان به هیچ امری غیر از آن موضوع نپردازید.

در صورتی که موضوع یا موضوعات خاص و محدودی، زمانی را باعث حواس پرتی شما می‏شود، به دنبال راه حل مناسب آن باشید. مثلا اگر صدای ممتد حمل و نقل ​ خیابان حواس شما را پرت می کند، می توانید از شیشه های دوجداره پنجره یا گوشگیرهای مخصوص استفاده کنید. به هر حال هر چیزی راه حلی دارد. تمرین و تلقین کنید که می توانید​ بر ذهن خود با افکار منفی فشار وارد نکنید تا حواستان متمرکز شود.

ماندانا ملاعلی