دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

راه میان بر به شادمانی


راه میان بر به شادمانی

آیا تاکنون از خود پرسیده اید که منظور از شاد بودن چیست و چه عواملی ما را به شادی واقعی می رساند

آیا تاکنون از خود پرسیده اید که منظور از شاد بودن چیست و چه عواملی ما را به شادی واقعی می رساند؟ آیا شاد بودن یک صفت اکتسابی است یا یک ویژگی ذاتی؟ اگر اکتسابی است چگونه می توان آن را پرورش داد؟

واقعیت این است که شاد بودن یکی از مهم ترین نشانه های سلامت روان است. برخلاف تصور عموم که شادی را مساوی با خنده تصور می کنند، شادمانی اصیل از یک رضایت عمیق درونی سرچشمه می گیرد. امیدواری و خوش بینی به آینده ما را شاد می کند. برای همین است که دست یافتن به شادمانی واقعی و اصیل کاری دشوار است زیرا بیشتر ما گرفتار بدبینی و ناامیدی هستیم. شاید بهتر باشد برای کسب اطلاعات بیشتر از تعریف شادمانی اصیل شروع کنیم.

● شادی اصیل

شادی اصیل از شناسایی و رشد عمیق ترین و اساسی ترین توانمندی ها و فضایل انسانی و کاربرد روزانه آن ها در جریان زندگی سرچشمه می گیرد. هدی برازنده، کارشناس ارشد روان شناسی بالینی با بیان این تعریف از شادی اصیل، به خراسان می گوید: در روان شناسی معاصر کوشش شده است که انسان به جای صرف وقت برای رهایی از آن چه زندگی را تخریب می کند، زندگی را همان طور که هست ارزشمند ببیند و از آن لذت ببرد.

نتایج پژوهش های جدید در این حوزه نشان می دهد که شادی را می توان افزایش داد و هر انسانی با درک واقعیت از آن چه در پیرامونش رخ می دهد و با تکیه بر اصول روان شناسی مثبت می تواند در سطح بالاتری از دامنه شادی زندگی کند.

طبق این نظریه هیجانات، صفات و ویژگی های مثبت که همان فضایل و توانمندی هاست به اضافه تغییر فضای اجتماعی برای رشد فضیلت های انسانی، پایه های اصلی برای دست یافتن به شادی محسوب می شود.

● هیجانات مثبت

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم که هیجانات مثبت چگونه می تواند نگرش انسان به زندگی را تغییر دهد، لازم است از هیجانات منفی سخن بگوییم.وی با اشاره به این که هیجان های منفی مثل ترس، خشم و غم به وجود یک خطر، فقدان یا تجاوز بر می گردد، توضیح می دهد: هیجان های مثبتی مثل اعتماد، امید و شوق به ما می گوید که در یک رابطه دو سویه مثبت با جهان قرار گرفته ایم، رابطه ای که در هر دو سوی آن برنده هستیم.

به این ترتیب بدیهی است که روابط و مناسباتی که در آن همه افراد از آن سود می برند، هیجانات مثبت و گرایش افراد به پیوند و همکاری و نوعدوستی را افزایش می دهد. در چنین شرایطی همه افراد احساس می کنند استعدادهای جسمی، فکری و اجتماعی شان در حال پرورش است. بنابراین هیجانات مثبت نه فقط در تکامل فرد بلکه در تکامل اجتماع نقش تعیین کننده ای داشته و دارد و حتی قادر است تحمل فرد را در برابر مشکلات و رنج های زندگی بالا ببرد.

● گذشته غم انگیز

شادی واقعی وقتی از انسان دور می شود که او خود را اسیر گذشته غم انگیز و ناشاد می بیند. روان شناسی مثبت به انسان یاد می دهد که با شناخت صحیح نسبت به وقایع غم انگیز گذشته، خشم و کینه خود را کنار بگذارد. برای این کار فرد باید قادر باشد جنبه های مثبت گذشته خود را به یاد آورد و با تمام وجود نسبت به آن چه در گذشته داشته است، سپاسگزار باشد. در این مرحله حضور افرادی که در زندگی فرد تاثیرگذار بوده اند، بسیار مهم است زیرا افراد به مثابه یک ثروت عظیم برای رسیدن به شادی در نظر گرفته می شوند.

همچنین فرد برای کاهش خشم و کینه خود به شیوه واقع بینانه تلاش می کند انتخاب های انسان دوستانه و مسئولانه داشته باشد و اجازه نمی دهد بار روانی مشکلات گذشته و فشارهای ناشی از آن هدایت زندگی را از دست او خارج کند. فرد باید گذشت کند و ببخشاید تا دید وسیع تری پیدا کند.

از سویی یاد می گیرد که چه تغییراتی باید در رفتارها و واکنش های خود ایجاد کند تا در عین کسب لذت و شادی، اشتباه گذشته را تکرار نکند.

● ساختن آینده شاد

وی درباره هسته اصلی هیجانات مثبت برای ایجاد شادی در آینده، به خوش بینی و امیدواری اشاره می کند و می گوید: خوب است بدانید هسته اصلی بدبینی، درماندگی است. درماندگی یعنی انتخاب های شما تاثیری روی آنچه رخ می دهد، ندارد. اگر فردی این گونه فکرکند، دچار احساس ناتوانی عمیقی در زندگی می شود و تنها راه از بین بردن این احساس، خوش بینی است. آدم های خوش بین این توانایی را دارند که مشکلات رادر جعبه مخصوص خود قرار دهند. این به معنای حذف مشکلات نیست بلکه به معنای حذف نکردن بقیه زندگی است، افراد بدبین حتی موفقیت های خود را تصادفی می دانند و رویدادهای مثبت را ناپایدار و گذرا و رویدادهای منفی را همیشگی تصور می کنند. برای بالا بردن امید قبل از هر امری، باید دانست که فکر ما الزاما با واقعیت موجود مطابقت ندارد.

بنابراین فرد باید افکار بدبینانه خود را مشخص کند و با اصول منطقی و واقع بینانه افکار خود را به چالش بکشد و شیوه فکری خود را از دید یک ناظر منصف و بی طرف نقد کند.

● شادی، مسری است

آیا می دانستید که برای شادبودن نباید دیگران را غمگین کنید و شادی را از آن ها بگیرید؟ به نوشته سایت «لایف هاک» هر فردی نیازهای منحصر به فرد خودش را برای شادی دارد به عبارتی ممکن است آنچه یک نفر را خوشحال می کند با عامل خوشحال شدن در فرد دیگر متفاوت باشد اما نکته این جاست که شادی که به بهای افزودن غمی به دیگری باشد، شادی نیست.

از طرفی باید سعی کرد که انسان های شاد و راضی را به عنوان دوست انتخاب کرد. افرادی که همواره افکار منفی دارند، احساسات مثبت و شادی شما را در نطفه خفه می کنند زیرا افکار منفی مثل عفونت احساسات مثبت را درگیر می کند و از بین می برد و واگیردار است. بنابراین دوستانی انتخاب کنید که احساسات و افکار منفی کمتری به شما منتقل کنند و به دنبال شادی باشند.وقتی اشتباهی می کنند به جای افسوس خوردن به دنبال راه حل هستند و اجازه نمی دهند اشتباهات گذشته روحیه و حال آن ها را خراب کند. بلکه با اندکی تامل شرایط را مطابق میلشان تغییر می دهند. اگر امکان تغییر شرایط به سودشان نیست، صبر می کنند تا شرایط خود به خود تغییر کند و در این زمان هرگز خوش بینی و امیدواری را فراموش نمی کنند.سعی کنید به شاد بودن و خرسندی اهمیت بدهید و در ناخودآگاه خود با شادی نجنگید. اگر لازم است هر روز شاد بودن را به خود یادآوری کنید.شاد باشید حتی اگر دیگران تصور می کنند شاد نیستید. شادی را به شیوه و روش خودتان در پیش بگیرید و تلاش کنید شادمانی را به یکی از اصول اساسی زندگی روزمره خود درآورید.

نویسنده: عظیمی مروی