سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

ریشه های حساسیت دندان


ریشه های حساسیت دندان

۹ دلیلی که باعث می شود دندان ها حساس شوند

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که ناگهان دچار حساسیت دندانی شده باشید. حساسیت دندان حالتی است که زمان خوردن غذاها یا نوشیدنی‌های سرد، گرم، خیلی ترش و حتی جریان هوای سرد، دندان، احساس ناراحتی می‌کنید. این درد بسیار تیز، ناگهانی و آزاردهنده است و گاهی ساعت‌ها طول می‌کشد...

اگر حساسیت نادیده گرفته شود، درد باعث می‌شود فرد نتواند خوب مسواک بزند و احتمال پوسیدگی دندانی بیشتر می‌شود. خیلی از افراد بالای

۲۰ سال از حساسیت دندانی رنج می‌برند. این حساسیت ممکن است برای مدتی وجود داشته باشد و سپس از بین برود. حساسیت دندانی زمانی اتفاق می‌افتد که لثه مقدار کمی تحلیل ‌رود. بافت لثه مانند یک محافظ عمل می‌کند که روی ریشه را می‌پوشاند. سطح ریشه، پوشش مینای دندان را ندارد. مجاری عاجی بسیار ریزی از سطح ریشه تا عصب دندان ادامه دارد. به محض تحلیل لثه، ریشه نمایان می‌شود و کوچک‌ترین تحریکی در این ناحیه (سرما، گرما و فشار)، ‌باعث درد می‌شود.

۱) استفاده زیاد از دهانشویه: اگر خیلی دوست دارید که نفس‌تان بوی خوب بدهد چه کار می‌کنید؟ در طول روز چند بار دهان‌تان را پر از دهانشویه می‌کنید؟ استفاده زیاد از دهانشویه‌ها یکی از دلایل اصلی حساسیت‌ دندان‌هاست. برخی از دهانشویه‌ها حاوی اسید‌هایی هستند که ممکن است سبب تشدید حساسیت ‌دندان‌ها شود اما راه‌حل چیست؟ از دندان‌پزشک خود بخواهید تا در مورد آبکشی با مواد دارای فلوراید برایتان توضیح دهد.

۲) خوردن غذاهای اسیدی: خوردن بیش از اندازه گوجه‌فرنگی، مرکبات، آبمیوه‌ها و سایر غذاهای اسیدی می‌تواند سبب حساسیت دندان‌ها شود. می‌توانید از خوردن غذاهای اسیدی لذت ببرید اما بهتر است کمی آنها را رقیق کنید یا بهتر است این مواد اسیدی را با تکه‌ای پنیر بخورید یا اینکه بعد از خوردن آنها یک لیوان شیر بنوشید.

۳) سفید‌کننده‌ها و خمیردندان‌ها: برخی افراد دوست دارند وقتی می‌خندند دندان‌هایشان کاملا سفید باشد. به همین دلیل روزی چند بار از محلول‌های سفیدکننده دندانی یا خمیردندان‌هایی که قدرت جرم‌گیری بسیار بالایی دارند استفاده می‌کنند. مواد سفیدکننده دندان نیز ایجاد حساسیت می‌کنند. محلول پراکسید دارای ماده بلیچ می‌تواند سبب حساسیت زیاد دندان‌ها شود. این حساسیت البته زودگذر است و وقتی از مواد مناسب استفاده می‌کنید برطرف می‌شود. البته به محض قطع کردن مصرف این مواد، حساسیت و درد از بین می‌رود.

۴) بیماری‌های لثه‌ای: ریشه دندان‌هایتان حاوی هزاران لوله‌های ریز است که اعصاب از آنها می‌گذرد. معمولا ریشه دندان زیر پوشش محافظ بافت لثه پنهان می‌شود. اگر بیماری‌های دهانی دندانی داشته باشید، لثه‌ها هم ممکن است آسیب ببیند. آسیب یا صدمه به لثه به این لوله‌ها هم صدمه می‌رساند و سبب ایجاد حساسیت در دندان می‌شود.

۵) مسواک‌زدن سخت به دندان‌ها: فکر نکنید که هرچه بیشتر و با فشار زیاد و محکم‌تر به دندان‌هایتان مسواک بزنید آنها تمیزتر می‌شوند. مسواک زدن خیلی محکم و سخت یا استفاده از مسواک‌هایی که موهای زبر و سخت دارند، می‌توانند با آسیب زدن به لثه ریشه دندان‌ها را هم خراب کنند. این کار به مینای دندان هم صدمه می‌زند و دندان‌ها را با پوسیدگی مواجه می‌کند. سوراخ در دندان باعث ورود میکروارگانیسم‌ها به لوله‌های عصبی می‌شود و موجب می‌شود که غذاهای شیرین و اسیدی و داغ، اعصاب را تحریک کند.

۶) ترک‌های روی مینای دندان: جویدن یخ و گاز زدن شکلات سخت سبب شکستگی، شکاف دندانی یا ایجاد ترک‌هایی روی دندان می‌شود. هنگامی که یک دندان دچار شکاف و خراشیدگی شود، ممکن است با باکتری‌ها پر شود و ایجاد التهاب کند.

۷) دندان‌قروچه یا ساییدن دندان‌ها به‌یکدیگر: عاج یا مینای دندان، قوی‌ترین ماده در بدن انسان است اما همین ماده تحمل دندان‌قروچه و ساییدگی را ندارد. دندان قروچه که عادت ناخواسته‌ای است در طول زمان می‌تواند به عاج دندان آسیب برساند. همین موضوع هم ممکن است سبب آسیب‌رسانی به اعصاب دندان‌ها شود. نگهداری از دندان‌ها، تغییرات شیوه‌زندگی و حتی رژیم غذایی می‌توانند در کاهش دندان‌قروچه و ساییدگی موثر باشند.

۸) مراجعه به دندان‌پزشک: در برخی موارد داشتن دندان‌هایی مرتب و مروارید گونه تنها با مراجعه منظم و مراقبت دقیق امکان‌پذیر است اما باید بدانید که مراجعه تازه به دندان‌پزشک می‌تواند سبب حساسیت دندان‌ها ‌شود. حساسیت گاهی در اثر جرمگیری و حتی پرکردن دندان به وجود می‌آید. در این مورد گاهی ۴ تا ۶ هفته بعد این عارضه از بین می‌رود. تمیز کردن دندان‌ها، پرکردن آنها، ترمیم دندان‌ها و عصب‌کشی می‌تواند سبب شود فرد در کوتاه‌مدت مبتلا به حساسیت دندانی شود. اگر در مورد این موضوع قبل از انجام این کار حساسیت دارید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

۹) پوسیدگی دندان‌ها: پوسیدگی در دندان حفره ایجاد می‌کند. این سوراخ میزبان بسیاری از التهاب‌هاست. ورود شیرینی‌ها، آب داغ و سرد و حتی هوا می‌تواند سبب درد و حساسیت دندانی شود. بهداشت مناسب دهان، شیوه صحیح خوردن و مراجعه منظم به دندان‌پزشک، بهترین راه پیشگیری از پوسیدگی است.

● چه باید کرد؟

استفاده از خمیردندان‌های ضدحساسیت باعث پوشش مجاری عاجی می‌شود و از درد جلوگیری می‌کند. این‌گونه خمیر دندان‌ها حداقل ۴ تا ۶ هفته باید استفاده شوند تا اثربخش باشند. اغلب پرهیز از غذاها و نوشیدنی‌های خیلی سرد یا اسیدی، عدم استفاده از خمیردندان‌های ضدجرم، استفاده از مسواک نرم و مسواک زدن ملایم، استفاده از محلول‌های حاوی فلوراید برای شست‌وشوی دهان، استفاده از گارد شبانه برای افرادی که دندان‌قروچه دارند، موثر است. در نهایت اگر این پیشنهادها اثربخش نبود، حتما به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.

منبع: webmd

ترجمه: مژگان کریمی