جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
سد سیوند
سد سیوند و موارد حاشیه ای آن یکی از بحث های داغی است که در این چند وقت در کشور ما صورت گرفته و هنوز ادامه دارد. از آنجا که این سد در نزدیکی آثاری کهن و بسیار با ارزش ( از نظر هویت ملی ایران هر چند همه میراث کهن ما با ارزش است) در حال ساخت می باشد ، احساسات بسیاری از ایرانیان را برانگیخته است.
ایرانیان بسیاری ، با هر نوع سلیقه و گرایشی در مورد آن نظر خود را داده اند و حتا برخی از آنها آنگونه که دوست داشتند آنرا مطرح ساخته اند. ما قصد نداریم مانند آن عزیزان ( فرض را بر این می گذاریم که همه این عزیزان نگران ایران هستند و جز خیر اندیشی برای ایران نیت دیگری ندارند) بدون بررسی دقیق ، وزارتخانه ای یا مجری طرحی و یا حتی کل مجموعه را زیر سئوال ببریم ، بلکه می خواهیم با آگاهی کامل (که امیدواریم توسط خود وزارتخانه ها و نهادهای مجری کار و مدافعان حقوق میراث فرهنگی ایران به دور از هر گونه مخفی کردن و به گردن یکدیگر انداختن خطا ها در اختیارمان قرار گیرد) از روند ساخت سد و سودها و زیانهای آن آگاه شویم تا با اطلاع رسانی دقیق این سودها و زیانها که آگاهی از آنها حق مسلم همه ما ایرانیان می باشد ، بتوانیم تصمیمی درست و به دور از هر گونه هیجان و احساسات بگیریم و راهنمایی باشیم برای دوستداران ایران که شاید اطلاعات در این زمینه را از مجراهای دیگر می شنوند و ممکن است این مجراها اطلاعات را با دید خود ارزیابی کنند و در لابه لای آن اهداف خود را نیز به دوستدارانی که از سر نگرانی و دلواپسی به این موضوع علاقه نشان داده اند بقبولانند ، پس چه بهتر آگاهی بطور شفاف و درست صورت گیرد.
از آنجا که بحث فنی می باشد و طرحهای فنی خود نیازمند مطالعات فنی می باشد و باز کردن آنها در اینجا تعداد زیادی اعداد و ارقام و همچنین مخارج و آمار کارها و پیشرفت کارها را به دنبال دارد و شاید از حوصله خوانندگان خارج باشد ، نکات فنی و بررسیها را بطور خلاصه و کوتاه در اینجا مطرح می سازیم و از تمامی کارشناسان و دست اندر کاران دعوت می کنیم خطاها و اشتباه های ما و حتا مجریان طرح را متذکر شوند تا نسبت به اصلاح آن و اطلاع رسانی دقیق و درست به خوانندگان و دست اندرکاران پروزه سد اقدام شود و مشکلی از مشکلات این مرز پر گهر برداشته شود.
حال برای آنکه بتوانیم در مورد سد اظهار نظر کنیم بهتر است که در ابتدا انواع سدها را بشناسیم و سپس نوع کاربری آنها و توجیهاتی که در مورد احداث آنها عنوان می گردد و در انتها چگونگی اجرای آنها را بررسی می کنیم و پس از یافتن شناخت کامل نسبت به آنها می توانیم در مورد سدی که در پشت سر خود این همه بحث در کشورمان راه انداخته است نظر دهیم .
▪ نام سد : سیوند (سیبویه)
▪ رودخانه : سیوند
▪ محل سد : شمال مرودشت (استان فارس) و ۱۴ كیلومتری سعادت شهر
▪ نزدیكترین شهر : مرودشت
▪ نام حوضه آبریز اصلی: مركزی
▪ نام حوضه آبریز فرعی : بختگان - مهارلو
▪ نوع سد : خاكی با هسته رسی
▪ نوع سرریز : آزاد
▪ (سالهای ساختمان) تاریخ شروع ۱۳۷۳ تاریخ خاتمه ۱۳۸۵
▪ طول تاج (متر) : ۶۰۰
▪ عرض در تاج (متر) : ۱۰
▪ عرض در پی (متر) : ۳۱۱
▪ ارتفاع از پی (متر) : ۵۷
▪ ارتفاع از كف (متر) : ۵۲
▪ حجم مصالح مصرفی (متر مكعب) : ۳۵۰۰۰۰۰
▪ ظرفیت سرریز تخلیه (متر مكعب در ثانیه) : (P.M.F) ۵۶۰۰
▪ گنجایش كل مخزن (میلیون متر مكعب) : ۲۵۵
▪ گنجایش مفید مخزن (میلیون متر مكعب) : ۱۴۲
▪ حجم آب قابل تنظیم سالانه (میلیون متر مكعب) : ۱۰۰
▪ سطح زیر كشت (هكتار ) : ۱۰۷۰۰
▪ قدرت نصب شده (كیلو وات) : --
▪ پیمانکار سد سیوند !
عملیات اجرایی سد ونیروگاه ملاصدرا که در شهرستان اقلید استان فارس قرار دارد ، از شهریورماه ۱۳۸۱ شروع شده است و پیش بینی می شود در سال ۸۵ خاتمه یابد .
این سد از نوع خاکی با هسته نفوذ ناپذیر بوده و ۱۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی دارد . ارتفاع سد ، ۷۲ متر و طول تاج آن ۶۳۰ متر است و ۴۱۱ میلیون مترمکعب ، حجم مخزن دارد . همچنین سد سیوند که از نوع خاکی با هسته آب بند است ، با هدف تنظیم ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب ساخته می شود .
این سد برروی پی آبرفتی به عمق تا حداکثر ۱۴۰ متر احداث می شود که از نظر ضخامت آبرفت در کشور تقریباً منحصر به فرد است و در دنیا از نمونه های نادر است و از این نظر با سد آسوان مصر قابل مقایسه است . ارتفاع این سد ، ۵۷ متر از پی بوده و طول تاج آن ، ۶۰۰ متر است .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست