شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

یک بام و دو هوای برخورد با مفاسد اقتصادی


یک بام و دو هوای برخورد با مفاسد اقتصادی

یک بررسی گذرا حجم بزرگ اطلاعات موجود در این خصوص و تقریباً اکثر قوانین تهیه شده توسط دولتها را روی اینترنت نشان می دهد و البته این خود بیانگر ارج و اهمیتی است که این موضوع نزد ملتها و دولتهای دیگر دارد در کشور ما نیز علیرغم همه سنگ اندازیها و ضعفهای موجود درمسیر مبارزه با مفاسد اقتصادی و کندیهایی که موجود است بالاخره کم و بیش اقدامات مثبتی صورت می گیرد که همین هم جای تشکر دارد

مبارزه با فساد اخلاقی نه تنها یک ارزش دینی است بلکه یکی از عوامل اصلی توسعه عدالت و رشد و تعالی اقتصادی و اجتماعی است. عجیب نیست که همه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه همه همت خود را در تبیین قوانین ضد فساد اقتصادی و اجرای این قوانین بسیج می کند.

یک بررسی گذرا حجم بزرگ اطلاعات موجود در این خصوص و تقریباً اکثر قوانین تهیه شده توسط دولتها را روی اینترنت نشان می دهد و البته این خود بیانگر ارج و اهمیتی است که این موضوع نزد ملتها و دولتهای دیگر دارد. در کشور ما نیز علیرغم همه سنگ اندازیها و ضعفهای موجود درمسیر مبارزه با مفاسد اقتصادی و کندیهایی که موجود است بالاخره کم و بیش اقدامات مثبتی صورت می گیرد که همین هم جای تشکر دارد.

گرچه انتظارات موجود پاسخ داده نشده و جای گله بسیاری هست و متاسفانه بعضاً فاسدان همچنان در حاشیه های امن و در سایه برخی موثرین سیاسی به فعالیتهای خود ادامه می دهند، اما امید داریم دستگاههای ذیربط مجدداً تذکرات و فرمایشات مقام معظم رهبری را سر فصل برنامه های و اقدامات خود قرار دهند و بدون مماشات با افراد خاطی و متعرضین به حقوق ملت و بین المال برخورد کنند.

در برخورد با فاسدان اقتصادی بعضاً شاهد برخوردهای متفاوتی هستیم که باید آنها را مورد ملاحظه جدی قرار داد. بسیاری از اعمال فاسدانه حداقل دو طرف دارد که باید با طرفهای درگیردر این قبیل امور برخورد متناسب صورت گیرد. در این موارد نمی توان فقط یک طرف را مجرم دانست و از کنار خطاهای دیگر گذشت.

مثلاً در موضوع رشوه خواری نباید از کنار خطای رشوه دهنده گذشت و فقط رشوه خوار را محکوم کرد. هر دو طرف مرتکب خطا شده اند و هر دو باید تحت پیگرد تا روشن شدن جرم قرار گیرند. اخیراً در بررسی یکی از پرونده های مرتبط با مفاسد اقتصادی در یک شرکت دولتی، مدیر عامل شرکت مزبور تحت تعقیب قضایی قرار گرفت و اخیراً بر اساس مستندات کیفر خواست قرار مجرمیت برای وی صادر شد و جرایم وی اخذ رشوه، تبانی در معاملات دولتی و تضییع حقوق دولت شمرده شده است. اما صحبتی از طرف دوم این جرایم نشده است!

سوال این است که رشوه دهند کیست؟ چه کسی در معاملات دولتی مزبور طرف تبانی بوده و معاملات به نفع چه کسی بوده و به چه بهایی این تبانی صورت گرفته است؟ در تضییع حقوق دولت این ضایع سازی به نفع چه کسی صورت گرفته و با چه بها و هزینه ای این امر انجام شده است؟ آیا پرداخت رشوه برای انجام تبانی در معاملات دولتی و تضییع حقوق دولت نبوده است؟ اگر برای مدیر عامل مزبور قرار مجرمیت صادر شده چگونه است که طرف دیگر این فساد همچنان آزادانه می گردد و اتفاقاً مورد حمایت گوناگون هم می باشد!

بر اساس اصلاع سه بار یا بیشتر وی که تبعه یک کشور عربی است را برای پاسخگویی خواسته اند اما وی هرگز پاسخگو نبوده و در عوض به انحاء گوناگون و با توسل به افراد موثر سیاسی و با نگارش نامه های جانگداز و البته پر از مطالب خلاف کوشیده است خود را سرمایه گذاری بَری از خطا و دلسوز نظام و مردم ایران جلوه دهد و در اظهارات مختلف همه تقصیرها را به گردن مدیران دولتی بیندازد.

وی که روزی از متحدین دشمنان انقلاب و نزدیک به فرزندان صدام معدوم بود و بنام واردات پودر شوینده کالاهای قاچاق دیگر وارد کشور می نمود و از استقبال کنندگان اصلی سران امریکا در یکی از کشورهای عربی منطقه است از مجرمین اصلی پرونده فوق الذکر است و باید سیستم اجرایی و مراجع قضایی قاطعانه موضوع این فرد و افراد مشابه وی را پیگیری نمایند.

وی که مورد اعتماد قاچاقچیان بین المللی است و یکی از آنها اخیراً اموالش در یکی از کشورهای عربی را بنام نزدیکان وی کرد تا از مصادره و بلوکه شدن آنها جلوگیری کند چگونه به نام سرمایه گذار در کشور ما جولان می دهد و در عین مجرم بودن در فعالیت فاسدانه اقتصادی آزادانه در حال آمد و شد است و هرگز پاسخگوی رفتارش نیست.

وی که برای سرمایه گذاریهای بزرگ همواره پیشگام است و می کوشد ارتباطات ویژه ای با مسوولین نظام برقرار کند مشخص نیست پولهایش از کدام منبع تهیه شده و جا دارد دستگاههای ذیربط به استناد مفاد قوانین مرتبط با پولشویی مسیر نقل و انتقال و منابع اصلی اینگونه درآمدها و پولها را قبل از سرمایه گذاری در کشور مورد بررسی دقیق قرار دهند.

جا دارد بار دیگر بعرض برسانم مبارزه با مفاسد اقتصادی باید همه جانبه و هوشمندانه باشد. اجازه ندهیم بنام سرمایه گذار، یکی غیر ایرانی که ارزشهای انقلاب را به استهزاء گرفته و مدیران کشور را به آلودگی کشانده و هر جا ردی از اوست جای پای فساد و تباهی نیز دیده می شود، بتواند خون شهدای این کشور را پایمال کند و در عین مشارکت در انجام جرم مصون از پیامدهای آن باشد.

اینجانب نه فقط بعنوان نماینده ملت که حفظ حقوق آنان و صیانت از عدالت و ارزشهای انقلاب را مأموریت خود می دانم و از این حیث نظرات خود را ابراز می نمایم بلکه بعنوان برادر یک شهید که عزیزترین خود را در راه برقرار نظام دینی و انقلاب اسلامی از دست داده ام وظیفه خود می دانم که در برابر این قبیل افراد و جریانات مرموز و فاسد تا پای جان بایستم و این را جهاد در راه خدا و اسلامی علوی می دانم و معتقدم نگاه عموم ملت مسلمان ایران نیز چنین است و قطعاً مسوولین کشور نیز در همین مسیر گام برداشته و خواهد برداشت.

دکتر حمیدرضا کاتوزیان

نماینده مردم تهران و نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن