یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ارتباط بین تغذیه و سرطان چیست


ارتباط بین تغذیه و سرطان چیست

تغذیه سالم, برای برخورداری از یک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری ضروری است بسیاری از بیماری ها و ناتوانی ها, در صورت توجه به وضعیت غذایی قابل پیشگیری یا کنترل هستند

تغذیه سالم، برای برخورداری از یک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری ضروری است. بسیاری از بیماری‌ها و ناتوانی‌ها، در صورت توجه به وضعیت غذایی قابل پیشگیری یا کنترل هستند. هم‌اکنون وجود یک رابطه قوی بین رژیم غذایی و برخی از انواع سرطان‌ها کاملا آشکار شده است. تخمین‌زده می‌شود که بیش از یک سوم سرطان‌‌ها به عادات غذایی ما ارتباط داشته باشند. عادات غذایی افراد همچنین می‌توانند بر چگونگی مبارزه بدن با بیماری‌ها تاثیر بگذارند. به طور کلی عواملی چون رژیم پرچربی و پرکالری، چاقی، مصرف الکل و سیگار احتمال بروز سرطان را افزایش می‌دهند، در حالی که مصرف سبزیجات و میوه‌های تازه، املاح و ویتامین‌های خاص و انجام فعالیت‌های بدنی و ورزش می‌توانند احتمال بروز این بیماری را کاهش دهند.

● عوامل خطر تغذیه‌ای برای سرطان

۱) مصرف غذاهای پرچربی

۲) مصرف ناکافی میوه‌جات، سبزیجات و غلات

۳) مصرف غذاهای شور، نمک سود شده، دودی و کهنه عوامل غذایی که ممکن است خطر سرطان را کاهش دهند:

۱) رژیم غذایی کم‌چربی

۲) رژیم غذایی غنی از غلات

۳) تعدیل وزن بدن

۴) مصرف غذاهای پخته به جای غذاهای سرخ کرده

۵) محدود کردن مصرف غذاهای نمک سود شده، دودی یا شور

۶) استفاده از گوشت مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز رعایت نکات زیر در مورد هر یک از عوامل خطرساز تغذیه‌ای ضروری است:

▪ مصرف چربی را کاهش دهید: رژیم‌های با چربی زیاد برای سلامت ما مضر است. به نظر می‌رسد ارتباطی بین چاقی و سرطان پستان وجود داشته باشد البته این مساله در خانم‌هایی که در سنین بعد از یائسگی هستند بیشتر مطرح است. آب خورش چرب، آب مرغ، کره حیوانی، دنبه، خامه، سس‌ها و روغن نارگیل برای هر نوع توموری در بدن خطرناک هستند.

▪ کاهش مصرف شکر، نمک و محصولات نمک سود شده شکر از اجزای ضروری در حفظ تعادل رژیم غذایی نیست ولی برای جلوگیری از کاهش فعالیت مغزی در صورتی که بیماری قند یا چربی خون ندارید باید از قندهای ساده در برنامه‌ غذایی استفاده کنید. بنابراین

۱) برای صبحانه از مواد کم شیرینی استفاده کنید.

۲) از یک قطعه میوه تازه در وعده‌های بین روز به جای بیسکوییت، کیک و شکلات استفاده کنید.

۳) مصرف شکر را در مواردی مثل چای شیرین و شربت به نصف تقلیل دهید. مقدار شکر مصرفی در کیک و شیرینی خانگی را نیم برابر کم کنید و به جای آن از میوه‌های خشک شده مانند انجیر، خرما، زردآلو و کشمش استفاده کنید. از مصرف خامه روی کیک اجتناب کنید. به جای آن از دانه‌های نباتی یا میوه‌های خشک شده استفاده کنید.

۴) نمک در رژیم غذایی به مقدار زیاد، خطر ابتلا به بیماری‌های افزایش فشارخون و بیماری‌های قلبی را بالا می‌برد. اگر شما از بیماری فشارخون رنج می‌برید باید مقدار کمتری نمک در هنگام طبخ به غذای‌تان اضافه کنید. در غذاهای نمک سود شده یا دودی شده از ترکیبات نیترات استفاده می‌شود. نیترات می‌تواند به نیتریت تبدیل شده و نیتریت در بدن با بعضی مواد غذایی دیگر نظیر آمین‌ها و آمیدها ترکیب می‌شود و موجب تشکیل ترکیبات نیتروز می‌گردد که باعث افزایش خطر سرطان می‌شود.

▪ از سالادهای میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید سبزیجات و میوه‌جات، غنی از ویتامین‌ها هستند. سه نوع ویتامین A، B و C بهتر است در افراد مبتلا به سرطان پستان و توده‌های پستانی مورد استفاده قرار گیرند. سبزیجات پر برگ و سبز و زرد، نسبت به میوه‌ها دارای و ویتامین A، اسید فولیک و آهن بیشتری هستند. مطالعات نشان می‌دهد بعضی از انواع سرطان‌ها در افرادی که رژیم غذایی آنها غنی از ویتامین A است کمتر دیده می‌شود. این ویتامین در سبزیجات سبز و زرد موجود است. (کاهو، هویج) ویتامین C در مرکبات و عصاره آنها وجود دارد. ویتامین ‌C از تشکیل نیتروز که سرطان‌زا است جلوگیری می‌کند. توجه داشته باشید که ویتامین C در اثر حرارت، نور، فشار هوا و حل شدن در آب جوش به آسانی نابود می‌شود.

۱) سبزیجات را با پوست روی آنها بپزید.

۲) بهتر است به جای جوشاندن از بخار دادن استفاده کنید.

۳) زمان جوشاندن و پختن را به حداقل برسانید.

۴) خوردن سبزیجات و میوه‌های خام را فراموش نکنید.

▪ غذاهای فیبردار بیشتر بخورید مصرف غذاهای فیبردار برای محافظت بدن در برابر سرطان به خصوص سرطان‌های دستگاه گوارش توصیه می‌شود. فیبرها قسمتی از سبزیجات و میوه‌جات هستند که به حفظ سلامتی دستگاه گوارش کمک کرده و از یبوست جلوگیری می‌کنند. گیاه‌خواری، مصرف میوه‌جات، سبزیجات، نخودسبز، عدس، آجیل و دیگر حبوبات مقدار فیبر رژیم غذایی را افزایش می‌دهد. مصرف مواد نشاسته‌ای، اگر چه دارای فیبر هستند ولی ممکن است موجب چاقی شوند.

▪ ورزش در کنار رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی متعادل بسیار مهم است. ورزش نه تنها کمک می‌کند وزن شما در حد ایده‌آل باقی بماند، بلکه موجب کاهش اضطراب و تنش‌های شما می‌شود. رژیم غذایی سالم و تحریک بدنی در حد نرمال در طول زندگی به حفظ سلامتی ما کمک می‌کند. پس از ابتلا به سرطان پستان نیز رعایت رژیم غذایی سالم و انجام ورزش‌های سبک بسیار مهم است زیرا تعادل بین فکر و بدن را تامین کرده و بسیاری از تنش‌هایی را که موجب بیماری‌های جدی می‌شود کم می‌کند.

منبع: webmd