دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مزیت ها و معایب کتاب های الکترونیکی


مزیت ها و معایب کتاب های الکترونیکی

بحران اقتصادی همانند جنگ های جهانی با ایجاد تحولاتی که در زمان های عادی کمتر با آنها مواجه می شویم، سیر تکامل تاریخ بشر را تسریع می کند. حوزه اطلاعات یکی از حوزه هایی است که بحران …

بحران اقتصادی همانند جنگ های جهانی با ایجاد تحولاتی که در زمان های عادی کمتر با آنها مواجه می شویم، سیر تکامل تاریخ بشر را تسریع می کند. حوزه اطلاعات یکی از حوزه هایی است که بحران اقتصادی جهانی کنونی گریبانگیر آن شده است. با بروز بحران اقتصادی و کاهش درآمدهای حاصل از تبلیغات و همچنین افت فروش روزنامه ها، صنعت مطبوعات با توفان سهمگینی مواجه شده که به نظر می رسد به همین زودی ها سایه اش را برنمی چیند. اما با این اوصاف، کتاب های الکترونیکی به روزنه امید روزنامه نگاران تبدیل شده و ژورنالیست ها به این ابزار به عنوان پلت فورم قابل حمل مدرن و مدل جدید اشتراک گیری چشم دوخته اند. با وجودی که خوانندگان کتاب های الکترونیکی در میان جمعیت دوستداران کتاب در اقلیت هستند، اما به نظر می رسد در آینده نزدیک کتاب های الکترونیکی به یک اصل پذیرفته تبدیل خواهد شد. با این رویکرد، بسیاری از شرکت های فناوری و همچنین باشگاه های خبرپراکنی به سمت بهره برداری از این ابزار برای کسب و کارهای خود پیش می روند. به طور مثال شرکت فرانسوی Ave! Comics با استفاده از مدل اشتراک گیری الکترونیکی کاریکاتورهای خود را در معرض نمایش کاربران کتاب الکترونیکی قرار می دهد. «آلیسون ربر» از Ave! Comics می گوید؛ «ایده اصلی ما انتشار کاریکاتور در حجم گسترده و در نهایت در مقیاس بین المللی است.» به طور کلی می توان گفت صنایعی نظیر روزنامه ها، مجلات، کتاب ها و حتی محتواهای کپی رایت آزاد گوگل می توانند از طریق محتواهای متنی قابل دانلود، درآمدزایی کنند.

پلت فورم آینده

چالش های صنعت روزنامه نگاری ممکن است راه نجات و حتی سکوی پروازی باشد که به ایجاد یک فرمت جدید و پیدایش فناوری ها و ابزارهایی با صفحه نمایش های رنگی و انعطاف پذیر منجر شود. صنعت نشر فرانسه، با نمایش کتاب های الکترونیکی در Salon Du Livre در «نمایشگاه کتاب سالانه پاریس» به عنوان پلت فورم دیجیتال آینده، در حقیقت سر تصدیق در مقابل این فناوری تکان داده اند. برای آن دسته از منتقدان یا کسانی که از بابت خستگی چشم حین خواندن متن روی صفحه نمایش دل نگرانند ابزاری نظیر iRex و ۱۰۰۰S، به گونه یی طراحی شده است که با جوهر الکترونیکی، ظاهری دقیقاً شبیه یک ورق کاغذ دارد. «ماری لیچه» از شرکت Concept ۴D که مسوولیت توزیع iRex را در فرانسه برعهده دارد، می گوید؛ «این کتاب های الکترونیکی همانند صفحه نمایش کامپیوتر چشم را خسته نمی کنند.» وی می افزاید؛ «کتاب های الکترونیکی iRex، به غیر از اینکه ظاهری شبیه کاغذهای سنتی دارند، به دلیل داشتن ابزارهای تعاملی، کار با آنها بسیار لذتبخش است.»

دوستدار کاربر

کتاب های الکترونیکی قابلیت های تعاملی بسیار سودمندی دارند که بر مزیت های آنها بر کتاب های چاپی افزوده می شود. Cybook نسل سوم از شرکت Bookeen، یکی از این کتاب های الکترونیکی است که کاربران می توانند کلمات آن را در دایره المعارفی که روی آن نصب شده نیز جست وجو کنند. برخی از این کتاب های الکترونیکی قابلیت کوچک و بزرگ کردن سایز فونت و حتی نوع صفحه آرایی متون را دارند که بسته به سلیقه و نیاز کاربر قابل تغییرند.

مزیت ها و نقاط ضعف

برخی خوانندگان عادت به نوشتن مطلب روی کتاب دارند و مطالب مهم را در حاشیه کتاب ها می نویسند. شاید این امر یکی از نکاتی باشد که این گونه افراد نمی توانند در کتاب های الکترونیکی بیابند. کرم های کتاب می توانند تا حدود یک هزار و ۵۰۰ عنوان کتاب را در ابزارهای کتابخوان های الکترونیکی نظیر Kindle۲ محصول شرکت Amazon و حدود یک هزار عنوان را در کتاب الکترونیکی Cybook ذخیره کنند. در حالی که ابزارهای دیگر نظیر کامپیوتر ظرفیت ذخیره سازی بیشتری نسبت به این کتاب های الکترونیکی دارند باتری های این کتاب های الکترونیکی مدت زمان بسیاری دوام دارند زیرا کاربران اصولاً ساعت های متوالی از آنها استفاده نمی کنند. به طور مثال سیستم خوانش قابل حمل سونی با هر شارژ حدود ۷ هزار و ۵۰۰ صفحه را نمایش می دهد. اما می توان گفت نقطه ضعف مهم کتاب های الکترونیکی قیمت آنها است زیرا این ابزار قیمت بالایی دارند و شاید برای کاربرانی که هنوز کتاب های کاغذی را ترجیح می دهند، این امر مزید بر علت برای روی نیاوردن به کتاب الکترونیکی باشد. اما همان طور که قیمت گوشی های هوشمند پس از مدت زمانی تنزل کرد، حتماً قیمت این ابزار نیز افت خواهد کرد.

www.news.bbc.co.uk

ترجمه؛ نسترن صائبی