شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

خانم های باردار کباب کوبیده و کتلت نخورند


خانم های باردار کباب کوبیده و کتلت نخورند

یکی از محبوب‏ترین غذاهای ایرانی که در عین حال مصرفش بسیار خطرناک است و مسایل بسیاری درباره بهداشت مواد اولیه آن وجود دارد، کباب کوبیده است...
در واقع عدم رعایت اصول بهداشتی …

یکی از محبوب‏ترین غذاهای ایرانی که در عین حال مصرفش بسیار خطرناک است و مسایل بسیاری درباره بهداشت مواد اولیه آن وجود دارد، کباب کوبیده است...

در واقع عدم رعایت اصول بهداشتی و عدم توجه به دما هنگام تهیه این غذا، باعث می‏شود آلودگی‏های اولیه به‏طور تصاعدی افزایش یابند. در ضمن کباب کوبیده‌ای که در رستوران تهیه می‏شود معمولا حاوی مقدار زیادی چربی است و به همین دلیل احتمال فسادپذیری آن زیاد است. در حقیقت اغلب کباب‏کوبیده‏هایی که بیرون از منزل سرو می‏شوند، حاوی ناخالصی‏های فراوانی هستند که برای سلامت بدن مفید نیستند؛ چربی‏های اشباع فراوان (چربی یا دنبه) همراه با افزودن پوست مرغ برای صرفه‏جویی در هزینه و دستیابی به منافع بیشتر.

علاوه بر این حتی هنگام تهیه کباب کوبیده‏های خانگی (به‌خصوص گوشت گوسفندی) با اینکه بافت بیرونی کاملا با آتش پخته می‏شود اما حرارت لازم در زمان تهیه و پخت به قسمت مرکزی نمی‏رسد در نتیجه احتمال بروز توکسوپلاسموز افزایش می‏یابد و بنابراین زنان باردار، باید با احتیاط، کباب کوبیده، همبرگر و کتلت (حتی نوع خانگی آن که گرمای کافی به قسمت مرکزی‌ آن نمی‏رسد) مصرف کنند. از سوی دیگر احتمال سرایت آلودگی‏ها موقع چرا به حیوان و از طریق آن به انسان به دلیل آلوده‏بودن علوفه به مدفوع گربه افزایش می‏یابد و در پی ابتلا به این نوع کیست، احتمال بروز مشکلاتی مانند سقط یا کاهش بینایی در زنانی که برای اولین‌بار بارداری را تجربه می‏کنند، بالا می‏‏رود. بنابراین، مصرف این غذا با وجودی که بسیار لذت‏بخش است اما همراه با خطراتی است که باید در مصرف آن محتاط بود. کسانی هم که به ناراحتی گوارشی یا ریفلاکس معده مبتلا هستند، باید بدانند وجود پیاز و سایر افزودنی‏ها باعث دیرهضم‌شدن گوشت می‏شود. درضمن نوشیدن دوغ در کنار این غذا، احتمال اسیدی شدن معده را در این افراد افزایش می‏دهد. در کنار همه این مسایل، تهیه و مصرف این غذا با رعایت نکات بهداشتی به‌خصوص در کسانی که نمی‏توانند به‏راحتی گوشت تکه‏ای مصرف کنند، باعث دریافت بخشی از آهن موردنیاز بدن خواهد شد. البته بیشتر افراد ناخودآگاه تمایل دارند کباب‏کوبیده را با پیاز و سماق بخورند، جالب است بدانید مصرف این همراهان غذا از جذب بیش از اندازه آهن جلوگیری می‌کند و مانع از افزایش غلظت‌خون می‌شود. در ضمن سماق ادویه‌ای با خاصیت آنتی‏اکسیدان قوی است و نوعی ضدعفونی‏کننده محسوب می‏شود و مصرفش در افراد مبتلا به دیابت از تشکیل هموگلوبین اضافی جلوگیری می‏کند. بهترین نوشیدنی در کنار این غذا و هر غذای دیگری نیز آب خالص و گواراست و هیچ نوشیدنی‏ای جایگزین آن نمی‏شود. دلستر هم با آنکه نوشیدنی خوبی است و مصرف آن در زنان شیرده، باعث افزایش شیر می‏شود اما پرکالری است و به ازای نوشیدن هر لیوان آن ۱۴۰ کیلوکالری انرژی به بدن می‌رسد و علاوه بر این گاز موجود در دلستر حجم معده را پر می‏کند بنابراین مصرف آن به افرادی که کم‏وزن هستند، توصیه نمی‏شود. نوشیدن نوشابه هم به دلیل ترکیب‌های فسفری‌ای که دارد همراه این غذا توصیه نمی‌شود.

نگاه متخصص تغذیه و رژیم درمانی

دکتر ضیاءالدین مظهری

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران