شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
خانم های باردار کباب کوبیده و کتلت نخورند
یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی که در عین حال مصرفش بسیار خطرناک است و مسایل بسیاری درباره بهداشت مواد اولیه آن وجود دارد، کباب کوبیده است...
در واقع عدم رعایت اصول بهداشتی و عدم توجه به دما هنگام تهیه این غذا، باعث میشود آلودگیهای اولیه بهطور تصاعدی افزایش یابند. در ضمن کباب کوبیدهای که در رستوران تهیه میشود معمولا حاوی مقدار زیادی چربی است و به همین دلیل احتمال فسادپذیری آن زیاد است. در حقیقت اغلب کبابکوبیدههایی که بیرون از منزل سرو میشوند، حاوی ناخالصیهای فراوانی هستند که برای سلامت بدن مفید نیستند؛ چربیهای اشباع فراوان (چربی یا دنبه) همراه با افزودن پوست مرغ برای صرفهجویی در هزینه و دستیابی به منافع بیشتر.
علاوه بر این حتی هنگام تهیه کباب کوبیدههای خانگی (بهخصوص گوشت گوسفندی) با اینکه بافت بیرونی کاملا با آتش پخته میشود اما حرارت لازم در زمان تهیه و پخت به قسمت مرکزی نمیرسد در نتیجه احتمال بروز توکسوپلاسموز افزایش مییابد و بنابراین زنان باردار، باید با احتیاط، کباب کوبیده، همبرگر و کتلت (حتی نوع خانگی آن که گرمای کافی به قسمت مرکزی آن نمیرسد) مصرف کنند. از سوی دیگر احتمال سرایت آلودگیها موقع چرا به حیوان و از طریق آن به انسان به دلیل آلودهبودن علوفه به مدفوع گربه افزایش مییابد و در پی ابتلا به این نوع کیست، احتمال بروز مشکلاتی مانند سقط یا کاهش بینایی در زنانی که برای اولینبار بارداری را تجربه میکنند، بالا میرود. بنابراین، مصرف این غذا با وجودی که بسیار لذتبخش است اما همراه با خطراتی است که باید در مصرف آن محتاط بود. کسانی هم که به ناراحتی گوارشی یا ریفلاکس معده مبتلا هستند، باید بدانند وجود پیاز و سایر افزودنیها باعث دیرهضمشدن گوشت میشود. درضمن نوشیدن دوغ در کنار این غذا، احتمال اسیدی شدن معده را در این افراد افزایش میدهد. در کنار همه این مسایل، تهیه و مصرف این غذا با رعایت نکات بهداشتی بهخصوص در کسانی که نمیتوانند بهراحتی گوشت تکهای مصرف کنند، باعث دریافت بخشی از آهن موردنیاز بدن خواهد شد. البته بیشتر افراد ناخودآگاه تمایل دارند کبابکوبیده را با پیاز و سماق بخورند، جالب است بدانید مصرف این همراهان غذا از جذب بیش از اندازه آهن جلوگیری میکند و مانع از افزایش غلظتخون میشود. در ضمن سماق ادویهای با خاصیت آنتیاکسیدان قوی است و نوعی ضدعفونیکننده محسوب میشود و مصرفش در افراد مبتلا به دیابت از تشکیل هموگلوبین اضافی جلوگیری میکند. بهترین نوشیدنی در کنار این غذا و هر غذای دیگری نیز آب خالص و گواراست و هیچ نوشیدنیای جایگزین آن نمیشود. دلستر هم با آنکه نوشیدنی خوبی است و مصرف آن در زنان شیرده، باعث افزایش شیر میشود اما پرکالری است و به ازای نوشیدن هر لیوان آن ۱۴۰ کیلوکالری انرژی به بدن میرسد و علاوه بر این گاز موجود در دلستر حجم معده را پر میکند بنابراین مصرف آن به افرادی که کموزن هستند، توصیه نمیشود. نوشیدن نوشابه هم به دلیل ترکیبهای فسفریای که دارد همراه این غذا توصیه نمیشود.
نگاه متخصص تغذیه و رژیم درمانی
دکتر ضیاءالدین مظهری
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست