جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تخم مرغ غنی ترین منبع پروتئین


تخم مرغ غنی ترین منبع پروتئین

تخم مرغ منبع بسیار غنی پروتئین است ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات, گوشت ها و حبوبات غنی تر است پروتئین تخم مرغ دارای تمامی اسیدآمینه های ضروری برای سلامتی بدن است

تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامین ها و املاح ضروری است و می تواند به عنوان یک ماده غذایی مهم در برنامه غذایی افراد وجود داشته باشد. نیازهای تغذیه ای افراد برحسب جنس و سنشان متفاوت است.

● ارزش انرژی زایی تخم مرغ:

یک عدد تخم مرغ متوسط ۷۶ کیلوکالری انرژی دارد و مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ، ۳ درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و ۴ درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تامین می کند.

▪ پروتئین:

تخم مرغ منبع بسیار غنی پروتئین است. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشت ها و حبوبات غنی تر است. پروتئین تخم مرغ دارای تمامی اسیدآمینه های ضروری برای سلامتی بدن است.

بنابراین مصرف تخم مرغ با سایر مواد غذایی که از نظر پروتئینی فقیر هستند مانند نان، برنج و غلات، باعث تکمیل ارزش پروتئینی غذا می شود. ۵/۱۲ درصد وزن تخم مرغ را پروتئین تشکیل می دهد. پروتئین در زرده و بیشتر هم در سفیده تخم مرغ وجود دارد. در نمودارهای ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در مواد غذایی، همیشه تخم مرغ در بالاترین حد یعنی ۱۰۰ قرار دارد و به عنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذاها استفاده می شود.

▪ ویتامین ها:

تخم مرغ، بیشتر ویتامین های مورد نیاز بدن به جز ویتامینC را دارد. تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین های گروهB و ویتامینA است و ویتامینD و ویتامینE را به مقدار کافی برای بدن تامین می کند.

▪ املاح:

تخم مرغ حاوی تمامی املاح برای تامین سلامتی فرد است. بخصوص اینکه منبع بسیار خوب ید و فسفر است. همانطور که می دانید ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر هم برای رشد بهتر و سلامتی استخوان های بدن لازم خواهد بود.

املاح مهم دیگری که در تخم مرغ وجود دارند روی، سلنیم، آهن و کلسیم است. روی باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر می شود و عفونت را نیز از بین می برد. سلنیم نیز یکی از آنتی اکسیدان های مهم است و رادیکال های آزاد ناشی از سوخت ناقص چربی ها را در بدن از بین می برد و می تواند بر علیه عوامل ایجادکننده سرطان نقش داشته باشد.

کلسیم نیز برای عملکرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر استخوان ها و استحکام آنها لازم است. آهن یکی از اجزای اصلی و حیاتی گلبول های قرمز خون است ولی قابلیت استفاده این نوع آهن برای بدن هنوز مشخص نیست.

▪ کربوهیدرات و فیبرغذایی:

تخم مرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و نیز فاقد فیبرغذایی است.

▪ چربی ها:

۸/۱۰ درصد تخم مرغ را چربی تشکیل می دهد که در زرده آن وجود دارد و کمتر از ۰۵/۰ درصد آن در سفیده موجود است. براساس تحقیقات ۱۱ درصد اسیدهای چرب تخم مرغ از نوع اسیدهای چرب غیراشباع پلی (با چند باند دوگانه)، ۴۴ درصد از نوع اسیدهای چرب غیراشباع مونو( با یک باند دوگانه) و ۲۹ درصد از نوع اسیدهای چرب اشباع است.

▪ کلسترول:

کلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ هستند و برای ساختمان و عملکرد سلول های بدن ضروری اند. کلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلول های بدن را حفظ می کند. همچنین به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده مواد چربی است که باعث نرمی پوست می شود. کلسترول برای تولید هورمون های جنسی، کورتیزول (هورمون غدد فوق کلیوی)، ویتامینD و نمک های صفراوی در بدن لازم است. لسیتین نیز در انتقال چربی خون و در متابولیسم کلسترول نقش دارد.

بنابراین با در نظر گرفتن ارزش غذایی تخم مرغ ورزشکارانی که نیاز به افزایش عضلات دارند و کودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند باید حتما تخم مرغ را در وعده های غذایی شان بگنجانند.برای کودکان ۹ ماهه تا یک ساله؛ مصرف یک زرده کامل تخم مرغ یک روز در میان و از ۲ سالگی به بعد براساس میل کودک ۶-۵ تخم مرغ در هفته مناسب است.

افراد بالغ نیز مجاز به مصرف ۴-۳ عدد تخم مرغ در هفته هستند. افرادی که کلسترول خونشان بالاست نباید مصرف تخم مرغ را قطع کنند. این افراد می توانند ۳-۲ عدد تخم مرغ در هفته مصرف کنند. زیرا با کاهش دریافت کلسترول از طریق غذا، سنتز داخلی کلسترول در بدن افزایش یافته و حتی ممکن است بیشتر از قبل شود. نکته قابل توجه این است که بیشتر چربی های موجود در تخم مرغ از نوع غیراشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش کلسترول خون ندارند.