جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

چند آیه ای قرآن بخوان


چند آیه ای قرآن بخوان

دنیای این روزهای ما, پیچیده در لعاب سخت کوشی و در حال دویدن ها و نرسیدن ها تعریف می شود انگار که از همان روزهای ابتدایی خلقت, هدف آفرینش ما, همین دویدن ها بود همین خستگی های نیمه شب و بی تابی های روزانه

دنیای این روزهای ما، پیچیده در لعاب سخت‌کوشی و در حال دویدن‌ها و نرسیدن‌ها تعریف می‌شود. انگار که از همان روزهای ابتدایی خلقت، هدف آفرینش ما، همین دویدن‌ها بود؛ همین خستگی‌های نیمه‌شب و بی‌تابی‌های روزانه.

همین که مدام سرمان توی حساب و کتاب دخل و خرج‌هایمان باشد و ندانیم که زندگی‌مان چطور روی نوار تند می‌گذرد و جایی برای نفس کشیدن هم باقی نمی‌گذارد. در میان تمام کلاس‌هایی که برگزار می‌شود تا به ما و شما امید دهند و زندگی‌مان را زیرورو کنند و در روزهایی که ورزش‌های سبک قدم به میدان گذاشته‌اند تا اندکی از بار رخوت زندگی را کم کنند، روش‌های ساده‌ای هستند که ما را به زندگی امیدوار می‌کنند و گاهی بدون آنکه بدانیم آرامش را به ما هدیه می‌دهند. مثل اینکه نمی‌دانیم اما از پس یک روز سخت و پرحاشیه، سر سلامت بیرون می‌آوریم و خودمان هم نمی‌دانیم چرا اینقدر بر اعصاب‌مان مسلط بوده‌ایم و همچنان در آرامش به زندگی‌مان ادامه می‌دهیم و حتی با آرامش به خواب می‌رویم. این روش‌ها را، همین‌ روش‌های ساده‌ای را که از سنت و مذهب ما آمده‌اند مرور می‌کنیم، به این امید که در سختی‌ها به یاد آنها بیفتید. مگر خداوند در آیه ۲۸ سوره رعد نمی‌فرماید: « الا بِذِکر اِللهِ تَطمَئِنُّ القُلُوبُ؛ دل‌ها با یاد خدا آرام می‌گیرند.»

۱‌- نخستین راهی که می‌توان پیشنهاد داد، توکل به خداوند است. آن هم در روزهایی که سختی بیداد می‌کند یا حتی زمانی که نمی‌دانیم چرا به‌خاطر یک مشکل کوچک فریادمان به آسمان بلند می‌شود. اما آنطور که در متون قرآنی آمده است، کسی که به خداوند توکل نداشته باشد، همواره دست نیاز به سوی دیگران دراز می‌کند و وابستگی‌اش به دیگران با آرامش او در تضاد قرار می‌گیرد. به همین خاطر است که خداوند در سوره طلاق، در آیه سه می‌فرماید: «مَن یتوکل علی الله فهو حسبه؛ هر که به خداوند توکل کند، خداوند او را بس است.»

۲‌- می‌گویند حسرت خوردن در زندگی می‌تواند جایگاه مهمی از آرامش روانی شما را از آن خود کند و اجازه نمی‌دهد افکار مثبت به زندگی‌تان وارد شود. مخصوصا اگر این حسرت خوردن‌ها برای به دست آوردن مال و ثروت بیشتر باشد؛ بیشتر از زندگی روزمره‌ای که می‌گذرانیم. در اینجا به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) مراجعه می‌کنیم که می‌فرماید:

«‌ ان الله یحب معالی الامور؛ خداوند کارهای بلند و گرامی را دوست دارد.» پس چرا خودمان به صورت عامدانه در مسیر اتفاقی ناخوشایند قرار گیریم؟

۳‌- استرس نشسته بر جان کسی؛ مدام در فکر و ذهنش حساب و کتاب می‌کند که چرا همسرم دیر به خانه آمد؟ چرا از خانه مادرش دیر بیرون زد یا چرا برای غذای امشب دست به کار نشده است؟ فرقی نمی‌کند زن باشی یا مرد، حتی فرقی نمی‌کند که زندگی‌ات روی نوار اتفاق‌های بد افتاده باشد یا مثل همیشه در حال گذر باشد. مهم این است که وقتی شک و بدبینی به جان آدمیزاد می‌افتد، بی‌اعتمادی و ناآرامی هم به دنبال می‌آورد. مگر در روایات به کرات نیامده که انسان‌ها باید اصل را بر نیکی بگذارند، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود؟ پس چرا توجهی به عمق این روایت‌ها نمی‌کنیم؟

۴‌-‌‌ گاهی یادمان می‌رود که زندگی ما، با همین بحران‌های کوچک، تعریف شده است و عکس‌العملی که در مقابل بحران‌ها نشان می‌دهیم، ما را و شخصیت‌مان را تعریف می‌کند. مثل این می‌ماند که خودمان را آدمی آرام بدانیم، اما همیشه در بحران‌ها صدایمان را روی کله‌مان بیندازیم و اصلا حواس‌مان نباشد که چرا اطرافیان حساب بیشتری روی ما باز نمی‌کنند. یکی از همین راه‌های روزمره‌ رسیدن به آرامش که کمتر به آن توجه می‌کنیم، پاکیزگی است. گاهی حتی فراموش می‌کنیم نظافت را رعایت کنیم و می‌شویم فردی کثیف و بدبو که دیگران را ذله می‌کند. خودمان هم نمی‌دانیم چرا اما از خودمان بدمان می‌آید و بی‌حوصله‌تر از روزهای پیشین هستیم. چرا؟ تنها به خاطر آنکه حتی برای چند دقیقه کوتاه تن به آب نزده‌ایم و خودمان را تمیز نکرده‌ایم.

۵‌- روانشناسان از سال‌های گذشته بر این موضوع تاکید کرده‌اند که افرادی که شب‌ها به خواب می‌روند و فعالیت‌شان را از صبح زود آغاز می‌کنند، افرادی مهربان‌تر و آرام‌تر هستند. آنها از زمان خواب و زمان ناهار و شام به‌عنوان اصلی‌ترین دلایل رسیدن به آرامش یاد می‌کنند و معتقدند، خواب شبانه، فرصت خوشایندی برای رسیدن به آرامش می‌سازد. اما از پس این موقعیت ویژه که روانشناسان با تاکید بر علم از آن صحبت می‌کنند، آیه‌ای از قرآن مجید نیز وجود دارد که می‌گوید: « الله الذّی جعل لکم اللیل لتسکنوا فیه؛ خداوند شب را برای شما پدید آورد تا در آن آرام گیرید.» اما حتی مواد غذایی مفیدی که می‌تواند در رسیدن به آرامش به شما کمک کند، در قرآن به آن اشاره شده است. در آیات و روایات بارها به این اسم‌ها برمی‌خوریم؛ انگور سیاه، زیتون و روغن آن و همین‌طور عسل. این موادغذایی که به‌عنوان موادغذایی آرام‌بخش می‌شناسیم، در قرآن و روایات به آنها اشاره شده است.

۶‌- گاهی کافی ا‌ست دست به دعا برداریم و ناتوانی‌هایمان را به یاد بیاوریم و به واسطه این ناتوانی‌ها از خداوند کمک بخواهیم.

۷‌- خداوند در قرآن فرموده که بخوانید مرا، تا اجابت کنم شما را. پس چرا خداوند دعاهای ما را اجابت نمی‌کند؟ باید در جواب گفت، خداوند صلاح تو را می‌خواهد و حکمت و سرنوشت تو این‌طور رقم خورده است. خداوند در قرآن سوره بقره آیه ۲۱۶ می‌فرماید: وَهُوَ کُرْهٌ لَّکُمْ وَعَسَی أَن تَکْرَهُواْ شَیْئا وَهُوَ خَیْرٌ لَّکُمْ وَعَسَی أَن تُحِبُّواْ شَیْئا وَهُوَ شَرٌّ لَّکُمْ وَاللّهُ یَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ؛ شاید چیزی را ناخوش بدارید و در آن خیر شما باشد و شاید چیزی را دوست داشته باشید و برایتان ناپسند افتد؛ خدا می‌داند و شما نمی‌دانید.» به همین خاطر است که توصیه می‌شود اگر نمی‌توانی به کاری دست پیدا کنی، باید مطمئن باشی که آن را به دست خداوند سپرده‌ای و هر آنچه مقرر باشد اتفاق خواهد افتاد.