چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

رئیسی كه یك سنت هم به ایران وام نداد و رفت


رئیسی كه یك سنت هم به ایران وام نداد و رفت

دورهء ریاست ۲۵ ماههء پل ولفوویتز بر بانك جهانی در حالی به اتمام رسید كه جمهوری اسلامی ایران طی این مدت موفق به دریافت هیچ وامی با امضای وی نشد

دورهء ریاست ۲۵ ماههء پل ولفوویتز بر بانك جهانی روز شنبهء گذشته در حالی به اتمام رسید كه جمهوری اسلامی ایران طی این مدت موفق به دریافت هیچ وامی با امضای وی نشد.

پل ولفوویتز، معاون سابق وزیر دفاع آمریكا كه از وی به عنوان «معمار جنگ عراق» نیز نامبرده می‌شود، آخر مارس ۲۰۰۵ میلادی به سمت ریاست بانك جهانی انتخاب شد و در تاریخ اول ژوئن سال ۲۰۰۵ نیز به عنوان دهمین رییس بانك جهانی كار خود را در این نهاد مالی بین‌المللی آغاز كرد. اما دورهء ریاست ولفوویتز بر بانك جهانی كه پنج ساله و قابل تمدید هم بود، بیش از ۲۵ ماه دوام نیاورد و وی كه با اتهاماتی در زمینهء فساد اداری و اخلاقی در این بانك مواجه شده بود در ماه مه۲۰۰۷ میلادی مجبور به استعفا شد و از روز گذشته رابرت‌زولیك كه پیش از این معاون وزیر خارجهء آمریكا بوده است، به مدت پنج سال ریاست این نهاد پولی بین‌المللی را برعهده گرفت.

● شش پروژهء بانك جهانی در ایران_دو سال در انتظار امضای ولفوویتز

عدم تصویب وام برای ایران طی دورهء ریاست ۲۵ ماههء ولفوویتز در حالی است كه بانك جهانی طی این مدت تامین مالی شش پروژه در ایران به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار را در دست بررسی داشته است.

در بخش انرژی و معدن پروژه‌ای با نام «انتقال و توزیع برق» در دست بررسی بانك جهانی بوده است. هدف از این پروژه كه ۲۵۰ میلیون دلار ارزش دارد، بهبود و افزایش كیفیت عرضهء برق و تقویت عملكرد ساختاری و مالی این بخش عنوان شده است و پروژهء مذكور همچنان در حال آماده‌سازی اسناد است.

در بخش توسعهء روستایی نیز پروژه‌ای با نام «افزایش بهره‌وری و توسعهء صادرات» مدت‌ها در دست بررسی است. هدف از این پروژه رونق بخشیدن به بازار كالاهای كشاورزی ایران در ابعاد داخلی و بین‌المللی اعلام شده است. بانك جهانی پیش‌تر در گزارشی تصریح كرده بود: «اجرای این پروژه كه ۲۰ میلیون دلار ارزش دارد، با تاخیر مواجه شده است. پروژهء سوم كه در بخش حمل و نقل است، «‌همكاری فنی در بخش حمل و نقل شهری» نام دارد. هزینهء این پروژه تاكنون برآورد نشده است و بانك جهانی از مدت‌ها پیش در حال بررسی ابعاد مختلف این پروژه است.

«امنیت جاده‌ای» نام پروژهء دیگری است كه مربوط به بخش حمل و نقل ایران بوده و ماه‌هاست در دست بررسی قرار دارد. هدف از این پروژه كاهش تصادفات جاده‌ای در نقاط حادثه‌خیز و مناطق شهری و افزایش توانایی دولت در حل مشكلات مربوط به امنیت جاده‌ها تعیین شده است.

هرچند مراحل آماده‌سازی این پروژه به پایان رسیده و ارزش این پروژه نیز ۸۰ میلیون دلار ارزیابی شده است، هیات مدیرهء بانك جهانی با اختصاص این وام هنوز موافقت نكرده است.

پروژهء بعدی موسوم به صندوق توسعهء روستایی است كه با هدف ارتقای جامعهء روستایی و كاهش فقر دنبال می‌شود و هر چند مذاكرات آن با تاخیر مواجه شد ولی در حال انجام است. ارزش این پروژه نیز ۷۵ میلیون دلار اعلام شده است. پروژهء ششمی كه بانك جهانی از مدت‌ها پیش در نظر دارد آن را در ایران به اجرا بگذارد مربوط به بخش توسعهء شهری است. این پروژه «‌مدیریت مواد زاید تهران» نام دارد. هدف از این پروژه با ارزش ۷۰ میلیون دلار ارتقای مدیریت و كنترل مواد سمی و زاید در سطح شهر تهران است.

● پرداخت سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار وام به ایران_ تا قبل از ریاست

ولفوویتز براساس گزارش سایت رسمی بانك جهانی، میزان وام‌های تصویب شده از سوی بانك جهانی برای ایران قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا ۲۶ مه ۲۰۰۵ میلادی یعنی قبل از آغاز ریاست ولفوویتز حدود سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بوده است ولی طی ۲۵ ماه گذشته یعنی دورهء ریاست ولفوویتز حتی یك سنت هم وام برای ایران تصویب نشد.

به گزارش فارس، میزان وام های تصویب شده از سوی بانك جهانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی حدود دو میلیارد و ۴/۴۱۷ میلیون دلار بوده است. طی سال‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مبلغ یك میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار وام توسط بانك جهانی به ایران داده شده بود.

● سهام ۸/۲ میلیارد دلاری ایران در بانك جهانی

كشورمان در تاریخ ۱۷/۱۱/۱۳۲۴ به عضویت بانك جهانی درآمد و از طریق پذیره‌نویسی سهام بانك، هم اكنون دارای۲۳ هزار و ۶۸۶ سهم ۴۸۸/۱ درصد از كل سهام بانك جهانی) به ارزش دو میلیارد و ۸۵۷ میلیون دلار است. بابت این میزان سهم، مبلغ ۱۷۵ میلیون دلار از سوی ایران به بانك پرداخت شده و مابقی تنها در صورت نیاز بانك به تقویت منابع مالی خود و براساس روال قانونی خاصی پرداخت خواهد شد. براساس این میزان سهام، قدرت رای ایران در بانك جهانی برابر با ۴۸/۱ درصد از كل آراء است.

ایران از زمان عضویت در بانك جهانی تاكنون با استفاده از منابع مالی آن بانك اقدام به اجرای ۳۳ پروژه تا پیش از انقلاب اسلامی به ارزش یك میلیارد و۲۱۰ میلیون دلار و ۱۵ پروژه بعد از انقلاب اسلامی به ارزش دو میلیارد و ۴۱۷ میلیون دلار كرده است.

همچنین، ایران توانسته است برای اجرای چهار پروژهء دیگر، از كمك‌های بلاعوض آن بانك به میزان ۸/۱ میلیون دلار استفاده كند.