چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

رسانه های شیعیان افغانی


رسانه های شیعیان افغانی

هزاره ها و شیعیان افغانستان که سکونت گاه اصلی آنان هزاره جات یا افغانستان مرکزی است همواره در طول تاریخ خود مورد تبعیض قرار داشته اند در این بین آنان یا رسانه ای نداشته یا اینکه نتوانسته است جایگاهی فراخور خود پیدا کند

هزاره‌ها و شیعیان افغانستان که سکونت گاه اصلی آنان هزاره جات یا افغانستان مرکزی است همواره در طول تاریخ خود مورد تبعیض قرار داشته‌اند در این بین آنان یا رسانه‌ای نداشته یا اینکه نتوانسته است جایگاهی فراخور خود پیدا کند.اما با سقوط طالبان آنان نیز سهمی فراخور وحتی بیشتر در رسانه‌های افغانستان یافته‌اند به طوری که هم اکنون به باور کارشناسان سهم معتنابهی از مطبوعات افغانستان به دست آنان تولید، تغذیه و اداره می‌شود.در این بین برخی از مهم‌ترین رسانه‌های شیعیان در این کشور عبارتند از:

▪ تلویزیون نگاه: این تلویزیون به دستور آقای کریم خلیلی، معاون دوم رئیس جمهوری و رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان تاسیس شد و رئیس عالم خلیلی است. این تلویزیون هم اکنون فقط در شهر کابل پخش می‌شود.

▪ تلویزیون تمدن: این تلویزیون را آیت الله محسنی در کابل تاسیس کرده است و شعاع پخش آن سراسری و از طریق ماهواره قابل دریافت است. این تلویزیون با رویکرد و محتوای دینی پخش می‌گردد.

▪ تلویزیون راه فردا: این تلویزیون توسط حاجی محمد محقق یکی از رهبران شیعیان، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان در شهر کابل راه اندازی شده است.این تلویزیون، در شهر کابل به صورت ۲۴ ساعته برنامه دارد.

▪ تلویزیون کوثر: این تلویزیون یک شبکه مذهبی است که غلام حسین خرد مدیر مسئول آن است و باید افزود که این تلویزیون توسط آیت الله تقدسی تاسیس شده است و برنامه هایش را در بهار ۱۳۸۸ش در شهر کابل آغاز کرد.

▪ تلویزیون بامیان: این تلویزیون در مرکز بامیان توسط نقی احسانی و به صورت خصوصی راه اندازی شد.

▪ رادیو راه فردا:این رادیو وابسته به تلویزیون راه فرداست.

رادیو نگاه این رادیو نیز وابسته به تلویزیون نگاه است.

▪ رادیو بامیان: رادیو بامیان توسط موسسه انترنیوز

راه اندازی شده است و مسئول آن علی عرفان می‌باشد.

▪ رادیو دایکندی: این رادیو نیز توسط موسسه انترنیوز راه‌اندازی شده است. این رادیو آزاد و مستقل و غیر‌دولتی است..

▪ رادیو جاغوری: این رادیو در سنگماشه مرکز جاغوری قرار دارد.

● رسانه‌های نوشتاری

▪ روزنامه افغانستان:این روزنامه از زیر مجموعه « گروه روزنامه‌های افغانستان» می‌باشد که صاحب امتیاز آن دکتر حسین یاسا وبه لحاظ سیاسی به حاجی محمد محقق نزدیک است.این روزنامه اولین روزنامه شیعیان و هزاره‌ها در افغانستان است و به زبان‌های دری(فارسی) و پشتو با تیراژ ۴۸۰۰ به طور مرتب چاپ می‌شود.

▪ روزنامه آوتلوک افغانستان: این روزنامه به زبان انگلیسی چاپ می‌شود و از زیر مجموعه «گروه روزنامه‌های افغانستان» است.

این روزنامه در اکثر سفارت‌های کشورهای خارجی، موسسات غیر دولتی، آژانس‌های سازمان ملل، استادان و دانشجویان دانشگاه ها، کارمندان بخش‌های دولتی و غیر دولتی، مسافران و جهانگردان خارجی که از افغانستان بازدید می‌نمایند، ادارات دولتی، نهادهای آموزشی، نهادهای اجتماعی، شرکت‌های تجارتی، نیروهای خارجی و... در کابل توزیع می‌گردد.

▪ روزنامه راه نجات: این روزنامه وابسته به سید حسین عالمی می‌باشد و به زبان‌های پشتو، دری و احیانا انگلیسی مطالب نشر می‌کند.

▪ هفته نامه صحیفه: این هفته نامه متعلق به حزب وحدت ملی اسلامی افغانستان به رهبری محمد اکبری نماینده مردم بامیان در پارلمان می‌باشد.

▪ هفته نامه سروش ملت: این هفته نامه وابسته به بنیاد عدالت و توسعه به ریاست دکتر جعفر مهدوی می‌باشد.

▪ هفته نامه مشارکت ملی: این هفته نامه یکی از هفته نامه‌های ارگان حزب وحدت اسلامی افغانستان است مطالب آن به دو زبان دری و پشتو می‌باشد. مدیر مسئول این هفته نامه حفیظ الله زکی است.

▪ هفته نامه اقتدار ملی: حزب اقتدار ملی افغانستان به رهبری سید علی اکبر کاظمی این هفته نامه را چاپ می‌کند. اقتدار ملی در موضوعات گوناگون سیاسی، اجتماعی، حقوق بشر و... به چاپ مطالب می‌پردازد و در سال ۱۳۸۲ هم برنده جایزه‌ای از طرف کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به دلیل انعکاس مسائل حقوق بشری شده است.

▪ هفته نامه انصاف: هفته نامه انصاف است که وابسته به خبرگزاری صدای افغان (آواپرس) می‌باشد

هفته نامه وحدت ملی: وحدت ملی به لحاظ سیاسی موضع انتقادی و جسورانه‌ای دارد.

▪ خبرگزاری صدای افغان (آواپرس): خبرگزاری صدای افغان(آوا) اولین رسانه‌ای است که پس از سقوط طالبان و برسرکار آمدن حاکمیت جدید، به صورت غیردولتی تاسیس شده است. خبرگزاری صدای افغان(آوا) در ۱۳۸۰ توسط سیدعیسی حسینی مزاری در کابل تاسیس شد و به عنوان یکی ازخبرگزاری‌های مهم و اثرگذار، فعال بوده و تمام برنامه‌های خبری آن از طریق دفتر مرکزی در کابل هدایت می‌گردد.

▪ خبرگزاری افغان ایرکا: از خبرگزاری‌های دیگری است که به دست شیعیان راه اندازی شده است. خبرگزاری افغان ایرکاست.

● رسانه‌های دیجیتالی (اینترنتی)

▪ شبکه اطلاع‌رسانی افغانستان: این رسانه دیجیتالی بسیار موفق و پر طرفدار است و صاحب امتیاز آن مجتمع فرهنگی مهاجرین افغانستانی در مشهد است. و ‌اینک یکی از معتبر ترین منبع اطلاع‌رسانی در زمینه‌های اخبار سیاسی، فرهنگی، علمی، ورزشی، هنری و... می‌باشد.کابل پرس: کابل پرس یکی از پر طرفدارترین رسانه دیجیتالی است که به زبان‌های دری، پشتو و انگلیسی بروز رسانی می‌شود. این سایت به شدت انتقادی است که پذیرای همه منتقدان از هرسلیقه، قوم و تبار و زبان می‌باشد.

فرزاد رمضانی‌بونش