چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
دیابت پنهان یعنی چه؟
در مورد دیابت پنهان پرسیده بودید. قبل از پاسخ به شما بهتر است با برخی مفاهیم آشنایتان کنم...
اگر شما برای آزمایش قند خون مراجعه کنید و قند ناشتای شما زیر ۱۰۰ باشد یک فرد نرمال هستید و نگرانی از بابت بیماری دیابت ندارید. اما اگر این عدد (قند ناشتای صبح) از ۱۲۶ بالاتر باشد و یا پس از مصرف ۷۵ گرم گلوکز ـ شربت قندی که به شما میخورانند ـ این عدد بالای ۲۰۰ باشد مبتلا به دیابت هستید. بعضی اوقات قند بالای ۲۰۰ به همراه علایم پرنوشی وپرادراری است. اما در میان این دو گروه (سالم و بیمار) افرادی وجود دارند که قند خونشان در محدوده وسط یعنی بین ۱۰۰ تا ۱۲۶ است. این گروه را که بعدا قرار است دیابت بگیرند افراد پری دیابت یا دچار اختلال در تحمل گلوکز مینامیم که نیازمند درمان نیستند و باید با اصلاح شیوه زندگی خود و کاهش وزن و ترک عادات غلط تغذیهای از ابتلای زودرس به دیابت پیشگیری کنند. متاسفانه شیوع چاقی در جوامع امروز باعث شده بسیاری افراد در گروه مبتلایان به دیابت و یا در مرحله قبل آن قرار داشته باشند و به نشانگان متابولیک دچار باشند.
وقتی افراد دارای قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۶ هستند، هیچ علامتی ندارند و حتی تا موقعی که قند خون به حدود ۱۸۰ نرسد نیز به دلیل آنکه از ادرار دفع نمیشود و با خودش آب دفع نمیکند، فرد حس تشنگی ندارد و چون نیازمند به نوشیدن آب ویا دفع زیاد ادرار نمیشود و علامتی ندارد به پزشک مراجعه نمیکند. این در حالی است که قند بالای موجود در خون، به طور پنهانی مشغول صدمه رساندن به بافتهای بدن است. در این حالت است که بیماری دیابت، به طور پنهانی به چشمها، کلیه، عروق و اعصاب شما آسیب میرساند.
گاهی به طور اتفاقی با یک آزمایش خون متوجه بالا بودن قند میشویم و گاهی شما به خاطر مشکلات چشمی و یا درگیری عروق و اعصاب پا به پزشک مراجعه میکنید و هرگز نمیدانید این بیماری مرموز چگونه از حدود یک دهه پیش، به طور پنهانی به شما آسیب رسانده است.
میدانید راهحل این مشکل چیست؟ الگوهای ارزیابی سلامت دنیا توصیه میکنند افراد بالای ۴۵ سال، هر سه سال یک آزمایش قند خون بدهند. گروههایی که وزن بالا دارند و یا مبتلا به فشار خون بالا هستند و یا خانمهایی که در دوران بارداری، به افزایش قند خون و دیابت بارداری دچار شده و یا گروهی از خانمها که اختلال تخمکگذاری دارند باید حتی در سنین کمتر با فاصلههای کوتاهتر از نظر قند خون بررسی شوند و آزمایش بدهند.
اگر قند بالای خون این افراد شناسایی شود، در واقع با اقدام به موقع دیابت پنهانی کشف شده و از عوارض آن مصون میمانند.
دکتر حمیدرضا ذاکری
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران و فوق تخصص غدد و متابولیسم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست