دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

انجیر ضدفراموشی است


انجیر ضدفراموشی است

در این مطلب به دو گیاه که برای پیشگیری یا کاهش مشکلات فراموشی (آلزایمر) مفید هستند، اشاره می‌کنم:...
جینکو: موطن اصلی درخت جینکو کشور چین است. این درخت به نام‌های درخت «هزار سکه»، …

در این مطلب به دو گیاه که برای پیشگیری یا کاهش مشکلات فراموشی (آلزایمر) مفید هستند، اشاره می‌کنم:...

جینکو: موطن اصلی درخت جینکو کشور چین است. این درخت به نام‌های درخت «هزار سکه»، «درخت معابد» و «فسیل زنده» نیز مشهور است. این گیاه در سال‌های اخیر مورد توجه صنایع داروسازی قرار گرفته و چندسالی است که کشت آن در ایران نیز انجام می‌شود. قسمت مورداستفاده این گیاه، برگ آن است که امروزه به صورت داروهای صنعتی و به شکل قرص، کپسول، قطره و شربت به بازار عرضه می‌شود. مواد موثر این گیاه به دلیل تحریک گردش خون در مغز، باعث جلوگیری از تخریب زودهنگام سلول‌های مغز و جلوگیری از آلزایمر می‌شوند.

انجیر: انجیر از گیاهانی است که در قرآن کریم چند بار از آن یاد و به آن قسم یاد شده است. انجیر از قدیم مورد استفاده بشر بوده و ۹ فسیل از آن مربوط به حدود ۹۴۰۰ سال قبل از میلاد، در کشور اردن پیدا شده است. طبق مطالعه‌های انجام شده به نظر می‌رسد بشر انجیر را قبل از گندم و حبوبات دیگر کشت می‌کرده است. انجیر، اولین میوه‌ای است که در کتاب انجیل از آن به عنوان نشانه صلح، ثروت و شادمانی یاد شده. همچنین در کتاب تورات، چنین نقل شده که یکی از پیغمبران به نام «اشعیای» نبی، حدود ۷۰۰ سال قبل از میلاد، یکی از پادشاهان قوم یهود به نام «حزقیا» را که در بستر مرگ بود، با مرهمی از انجیر نجات داد. مطالعه‌های سال‌های اخیر روی انجیر نشان می‌دهد این میوه حاوی انواع املاح، ویتامین‌ها و مواد مهمی است و آثار کاهش چربی و کلسترول، کاهش قندخون، جلوگیری از پوکی استخوان، تقویت‌کننده قلب و عروق، ضدسرطان، کاهش پرفشاری خون و محافظ کبد دارد.

همچنین در کتاب «مخزن‌الادویه» که یکی از مهم‌ترین منابع طب سنتی ایران در جهان است و به گفته دانشمند بزرگ عقیلی شیرازی، انجیر مسکن حرارت، تشنگی، معرق، ملین، مسهل، رفع‌کننده سرفه و درد سینه و خشونت ریه، تقویت کبد است و بادام و پسته برای اصلاح بدن‌های ضعیف و زیادکردن عقل و هوش مفیدند، اما خواص انجیر خشک ضعیف‌تر از تازه آن و عطش‌آور و دیرهضم است.

دکتر محمدحسین صالحی‌سورمقی

متخصص فارماکوگنوزی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران