جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی مناسب برای کنترل میزان اسید اوریک


رژیم غذایی مناسب برای کنترل میزان اسید اوریک

مصرف یك و نیم پوند گیلاس یا آب گیلاس از بروز حملات نقرسی جلوگیری می كند, مصرف گیلاس های سیاه, گیلاس های زرد و شیرین و گیلاس های قرمزترش نیز تاثیرات بسیار مثبتی را بر این بیماری دارند

اصلاح رژیم غذایی یكی از شیوه‌هایی است كه به وسیله آن می‌توان به درمان نقرس كمك‌كرد. تحقیقات اخیر نشان داده كه ارتباط بسیار روشنی بین رژیم غذایی و نقرس وجود دارد. غذاهایی كه محتوی تركیبات purine هستند، میزان اسیداوریك را در بدن افزایش می‌دهند. عدم مصرف موادی كه موجب تولید اسیداوریك در بدن می‌شود، موجب كنترل سطح اسیداوریك شده، احتمال ابتلا به نقرس را كاهش می‌دهد.

غذاهای سرشار از پروتئین‎‎‏‎؛ دنبلان گاو و گوسفند، ماهی كولی، ماهی قزل‌آلا، ساردین، جوجه، نخود و لوبیای خشك، شاه‌ماهی، حلزون، گوشت قرمز و بوقلمون از جمله مواد غذایی هستند كه حاوی مقدار زیادی purine هستند. نوشیدنی‌هایی مثل الكل، آبجو، شكرهای تصفیه‌شده حاوی ساكارز و فركتوز و مخمر آبجو نیز باعث افزایش اسیداوریك در بدن می‌شود.

براساس مطالعاتی كه در سال ۱۹۵۰ بر روی ۱۲ نفر مبتلا به نقرس انجام شده مصرف یك‌و نیم پوند گیلاس یا آب گیلاس از بروز حملات نقرسی جلوگیری می‌كند، مصرف گیلاس‌های سیاه، گیلاس‌های زرد و شیرین و گیلاس‌های قرمزترش نیز تاثیرات بسیار مثبتی را بر این بیماری دارند. این میوه علاوه بر تسكین درد موجب كاهش تورم و التهابات شایع در این بیماری نیز می‌شود.

علاوه بر گیلاس، مصرف میوه‌هایی مانند؛ توت‌فرنگی، زغال اخته، و دیگر دانه‌های سرخابی نیز تاثیرات خوبی در درمان نقرس دارند. همواره به یاد داشته باشید كه افراد چاق یا كسانی كه دچار فشارخون هستند بیشتر در معرض ابتلا به نقرس قرار دارند. بنابراین به افراد چاق توصیه می‌شود وزن خود را كم كنند، البته این كار را باید به آرامی انجام گیرد زیرا كاهش وزن و كاهش كالری بدن در كوتاه‌مدت، افزایش مقطعی اسیداوریك را به همراه دارد.

● رژیم غذایی كه بیماران نقرسی باید مصرف كنند

▪ برنج قهوه‌ای را با مقداری آب در ظرفی در بسته به مدت ۴ تا ۶ ساعت با شعله بسیار پایین یا در آرام‌پز بپزید. از آب آن كه به هنگام آب‌كشی به دست می‌آید سوپ یا آبگوشت تهیه كنید. این غذا بسیار سریع‌الهضم است.

▪ سبزیجاتی مانند هویج، پیاز، قارچ، كلم بروكلی و جو را می‌توان به این غذا استفاده كرد.

▪ این سوپ برای كبد و مفاصل‌، دستگاه‌گوارش و طحال بسیار مفید است.

▪ مصرف آب سبزیجات و میوه‌هایی مثل كرفس، جعفری، گیلاس قرمز و هویج، نیز در درمان این بیماری بسیار مفید است. (مصرف آب مركبات به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود)

▪ آب كرفس موجب ترمیم مفاصل، استخوان‌ها و شریان‌ها و تمامی بافت‌های بدن است.

▪ گوجه‌فرنگی نیز به جهت خاصیت قلیایی كه دارد، مانع از اسیدی شدن خون می‌شود. به همین دلیل مصرف آن به این دسته از بیماران توصیه می‌شود.

▪ سبزیجاتی مانند كلم‌پیچ، كلم نیز در كنار غذا به درمان نقرس كمك می‌كند.

▪ بیماران نقرسی باید از مصرف غذاهای زیر پرهیز كنند:

غذاهای سنگین، انواع سرخ‌كردنی‌ها و غذاهای چرب، گوشت قرمز و عصاره آن، جگر، قلوه، دل و دنبلان،‌ قهوه، شكرهای تصفیه‌شده، فرآورده‌های آرد سفید، الكل، صدف، حلزون، ماهی كولی، قزل‌الا، ساردین، لوبیای خشك و نخود، ادویه‌ها

نویسنده :نعیمه شاکری