چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رویكرد دوباره جهان به انرژی هسته‌ای


رویكرد دوباره جهان به انرژی هسته‌ای

افزایش بهای نفت و گاز سبب شده است كه بسیاری از كشورها، بار دیگر به فكر ایجاد نیروگاه‌های برق اتمی بیافتند. هم اكنون، در ایالات متحده آمریكا ۱۳ و در روسیه ۴۰ نیروگاه هسته‌ای …

افزایش بهای نفت و گاز سبب شده است كه بسیاری از كشورها، بار دیگر به فكر ایجاد نیروگاه‌های برق اتمی بیافتند. هم اكنون، در ایالات متحده آمریكا ۱۳ و در روسیه ۴۰ نیروگاه هسته‌ای جدید در دست طراحی یا ساختمان است.

به گزارش موج به نقل از دی ولت، بر اساس گزارش انستیتو انرژی هسته‌ای آمریكا، تا سال ۲۰۱۵ میلادی، نخستین نیروگاه‌های جدید هسته‌ای، تولید برق را آغاز خواهند كرد. پس از وقوع آتش سوزی سال ۱۹۷۵ در بلوك اول نیروگاه اتمی آلاباما، كنسرن‌ها رغبتی به سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های هسته‌ای نشان نمی‌دادند. سال گذشته، كنگره آمریكا قانون تازه‌ای را از تصویب گذراند كه به موجب آن هر نیروگاه برق اتمی جدید، می‌تواند از معافیت مالیاتی تا ۱۲۵ میلیون دلار استفاده كند. جورج بوش رئیس جمهور آمریكا معتقد است كه از طریق تولید برق اتمی می‌توان با آلودگی ناشی از مصرف مواد دودزا مبارزه كرد و به همین دلیل از گسترش نیرگاه‌های هسته‌ای پشتیبانی می‌كند. دولت آمریكا، برای تحقیق پیرامون یك نوع رآكتور جدید، ۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار بودجه تصویب كرده است.

بازگشت به دوران رواج انرژی هسته‌ای، به آمریكا محدود نمی‌شود. به گزارش نشریه دی ولت آلمان، طرح ساختمان ۴۰ نیروگاه برق هسته‌ای تازه نیز در روسیه تهیه شده است. از دید مقامات روسی، با توجه به افزایش مصرف انرژی، جهان به ۲۰۰ تا ۳۰۰ نیروگاه برق هسته‌ای جدید نیاز دارد. روس‌ها هم اكنون مشغول آماده ساختن نخستین نیروگاه هسته‌ای شناور جهان هستند. اما منتقدان، پیشاپیش از این نیروگاه به عنوان ”چرنوبیل شناور” نام برده اند.

تلاش‌های روسیه برای گسترش نیروگاه‌های هسته‌ای جدید، با توجه به تكنولوژی ضعیف این كشور، انتقادهای بسیاری را برانگیخته است. كارشناسان اروپائی، در سال ۲۰۰۴ ضریب ایمنی نیروگاه‌های روسی را میان ۲۰ تا ۴۰ درصد تشخیص دادند، در حالی كه ضریب ایمنی نیروگاه‌های ساخت فنلاند و آلمان، در آن سال، به ۸۰ تا ۹۰ درصد رسیده بود.

نیروگاه برق هسته‌ای كالینین، در نزدیكی مسكو، ظرف چهار سال گذشته با ۱۲۰ مورد اشكال فنی روبرو شده است. از قضا، كارشناسان همین نیروگاه، برای راه اندازی نیروگاه بوشهر، كه دقیقا با استفاده از الگوی كالینین ساخته می‌شود، دائما به ایران سفر می‌كنند. Walerij Kovor یكی از این كارشناسان است. وی، ضمن دفاع از حق ایران برای دستیابی به انرژی هسته‌ای می گوید: ”آن‌ها كاملا حق دارند و اورانیوم قابل استفاده در ساخت سلاح اتمی را می‌توان به روسیه بازگرداند. از شش سال پیش، انتقال دائمی تكنولوژی برقرار است. ما كاركنان بوشهر را آموزش می‌دهیم و تجهیزات مورد نیاز را در اختیار آنان می‌گذاریم. آن‌ها، در امر ساختمان خوب هستند و احساس مسئولیت می‌كنند”.

روس‌ها، به خاطر منافع اقتصادی بزرگی كه در برنامه هسته‌ای ایران دارند، در یك سال گذشته، كوشیده‌اند موافقت ایران و جامعه جهانی را برای غنی سازی اورانیوم مورد نیاز ایران، در خاك خود جلب كنند.